Van de kerkgenootschappen die de Statenbijbel zijn blijven gebruiken, is de Gereformeerde Gemeenten de grootste.
Katholieken hebben altijd hun eigen bijbelvertaling gehad, ook al omdat de Statenvertaling werd gezien als de Bijbel van de protestanten. De katholieke Willibrordvertaling uit 1975 bevat een aantal extra boeken, die door protestanten niet als authentiek worden beschouwd.
De term Bible Belt is van origine satirisch, legt Kennedy uit. Columnist H.L Mencken (1880-1956), bekend om zijn vlijmscherpe pen, gebruikte deze term voor het eerst. Hij herkende begin 20e eeuw een aantal tendensen in het midden van Amerika.
In de Bijbelgordel, die grofweg van Zeeland naar Overijssel loopt, wonen vooral gereformeerden.
De Bijbel is geschreven door meer dan 40 auteurs.
De boeken van de Bijbel zijn toegeschreven aan de helden van het Joodse en Christelijke geloof. Mozes kreeg de credits voor de eerste vijf boeken van de Bijbel, meest van de profeten kregen de credits voor de boeken die naar ze genoemd zijn, etc.
De Willibrordvertaling is een Nederlandstalige Bijbelvertaling gepubliceerd door de Katholieke Bijbelstichting (KBS) in samenwerking met de Vlaamse Bijbelstichting (VBS). Ze werd in opdracht van de Rooms-Katholieke Kerk gemaakt ter vervanging van de Petrus Canisiusvertaling.
Continuïteit van die eeuwenoude kerkelijke tekst is tegenwoordig slechts terug te vinden bij protestanten die de (Herziene) Statenvertaling gebruiken, bij de oosters-orthodoxe kerken en bij enkele rooms-katholieke gemeenschappen.
Het Evangelie van Thomas, niet te verwarren met het Kindheidsevangelie van Thomas, is geschreven tussen 130 en 160 in het Koptisch. Het is kort en het bekendste apocrief; het bestaat uit 114 uitspraken (logia) die van Jezus zouden zijn. Evangelie van Filippus waarschijnlijk geschreven door een leerling van Valentinus.
Het gaat hierbij om Tobit, Judit, de Griekse versie van Ester, 1 en 2 Makkabeeën, het boek Wijsheid (van Salomo), de Wijsheid van Jezus Sirach, Baruch, de Brief van Jeremia en de toevoegingen aan Daniël.
Meest gezocht. De kwalificatie apocrief wordt gebruikt voor religieuze geschriften waarvan de heiligheid, de authenticiteit of het gezag niet wordt erkend. Het bijvoeglijke naamwoord 'apocrief' komt van het Griekse αποκρυφος (apokruphos).
De basis Bijbel is een prima Bijbel omdat hij op de Statenvertaling is gebaseerd en toch echt gemakkelijk leesbaar is.
West-Aramees was de taal die Jezus waarschijnlijk sprak en de taal waarin een deel van de Dode Zeerollen geschreven zijn. Oorspronkelijk werd het Aramees door de Arameeërs gesproken, zij woonden in het huidige Syrië, Irak en Turkije.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
In de Bijbel noemt God zichzelf 'Ik ben die ik ben'. De Hebreeuwse lettercombinatie daarvoor is JHVH of JHWH, wat met klinkers ertussen 'Jehova' is.
De Codex Sinaiticus (Codex א) is een manuscript van de christelijke bijbel geschreven in unciaal Grieks en daterend van het midden van de 4e eeuw (330–350).
Armeens. De meeste geleerden nemen aan, dat deze taal rond 450 voor Christus ontstond. Ondanks zijn leeftijd spreken ongeveer 5 miljoen in Rusland en Georgië nog steeds Armeens als hun eerste taal.
Het nooit uitspreken van de naam van God in het jodendom is een eeuwenoude traditie die getuigt van een zeer grote eerbied voor God. Meestal verving men de naam Jahweh door 'Heer'. In het Hebreeuws is dat 'Edonai'.
Willibrord was in de 14e eeuw dé verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen.
Je kunt het beste beginnen in het Nieuwe Testament. De eerste 4 boeken van het nieuwe testament zijn beschrijvingen van Jezus' leven. Het zijn verslagen van verschillende ooggetuigen. Het 5e boek beschrijft de periode nadat Jezus naar de hemel is gegaan en hoe de eerste communities ontstonden.
Als je er 's ochtends 3 leest en 's avonds 4, heb je de hele Bijbel in ongeveer 6 maanden gelezen. Het is echter beter om 3 hoofdstukken per dag te lezen. Maak je niet druk om hoe lang je erover doet om hem uit te lezen. Onderzoek de versie of vertaling waarmee je gaat studeren.
Een aanbeveling is om te beginnen met het lezen van de drie wijsheid-boeken: Wijsheid, Wijsheid van Jezus Sirach en Spreuken. Het zijn boeken die heel dicht bij het Nieuwe Testament. Lees tegelijkertijd het boek Psalmen, op elk moment. De poort naar het Oude Testament zijn de psalmen.
Er zijn tien (of volgens sommigen elf) boeken die, hoewel ze niet tot de Hebreeuwse canon behoren, door de katholieke kerk en de oosters-orthodoxe kerken gezaghebbend worden geacht. Deze boeken worden deuterocanonieke boeken genoemd.
In het Nieuwe Testament duidt 'evangelie' op de 'goede boodschap' die door Jezus Christus is verkondigd. 'Evangelie' is in de christelijke traditie bovendien de aanduiding van een boek dat de grote betekenis van Jezus' levensloop voor het heil van de mensen schetst.