Met een totaal van 38 wettelijke vrije dagen en feestdagen hebben de Oostenrijkers de meeste gegarandeerde dagen vrij, op de voet gevolgd door Frankrijk en Spanje met 36. België telt er 30. Buurland Nederland staat met 28 dagen laag in de Europese ranglijst.
Hoe kan dat? Nederland telt acht officiële nationale feesten: Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart, Pinksteren en Kerstmis. Buurlanden Duitsland en België hebben respectievelijk negen en tien feestdagen.
Voltijdse werknemers hebben in België doorgaans recht op 4 weken jaarlijkse vakantie. De berekening van het aantal vakantiedagen en van het vakantiegeld verschilt wel tussen arbeiders, bedienden, leerjongeren, kunstenaars en ambtenaren.
Finland voert de ranglijst aan met maar liefst 39 vrije dagen, maar ook Denemarken, Zweden, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje doen het goed met 36 verlofdagen, waarbij Spanje na Finland het meeste officiële feestdagen (14) toekent.
Nederland behoort tot één van de zeven West-Europese landen met het minst aantal wettelijke vakantiedagen, minimaal 20 per jaar. Het is gangbaar voor Nederlandse werkgevers om meer betaalde vakantiedagen te geven dan wettelijk is vastgelegd, namelijk tussen de 25 en 30 dagen per jaar.
De meeste wettelijke vakantiedagen komen voor in Groot-Brittannië (28), gevolgd door Zweden, Denemarken, Frankrijk en Luxemburg met 25 dagen.
Werknemers in Finland, Frankrijk, Spanje en Brazilië nemen wereldwijd de meeste vakantiedagen op. In die landen krijgt iedereen 30 vakantiedagen per jaar, en die nemen ze ook allemaal op. Zuid-Koreanen hebben 15 vakantiedagen en nemen er maar 8 op.
"Door de reformatie hebben wij minder kerkelijke feestdagen dan andere landen. Alleen de dagen die door alle christenen gevierd worden, blijven over. Daarnaast is Nederland minder nationalistisch dan andere landen, waardoor er ook niet echt een grote feestdag is waarop de Nederlandse natiestaat gevierd wordt."
Op een feestdag ben je in Nederland niet automatisch een dag vrij. Er bestaat namelijk geen wet waarin is vastgelegd dat werknemers vrij zijn op bepaalde feestdagen. Scholen en overheidsdiensten zijn vaak gesloten, maar bedrijven niet. Per sector wordt bepaald welke feestdagen als vrije dagen gelden.
Betaalde vakantiedagen zijn voor veel Chinezen een gunst, geen recht. Alleen ambtenaren en werknemers van staatsbedrijven hebben recht op 21 vakantiedagen per jaar. In de private sector bepalen werkgevers zelf of en hoeveel dagen hun werknemers vrij kunnen nemen.
Bedienden en ambtenaren ontvangen vakantiegeld van hun werkgever. Voor arbeiders is vakantiegeld anders geregeld. Hun werkgever betaalt een sociale bijdrage aan de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV). Vervolgens verdeelt de RJV deze over de verschillende vakantiekassen in België.
Vakantiegeld bediende variabel loon
Het enkel vakantiegeld bedraagt 8 % op het bruto variabel loon; het dubbel komt op 7,67 %. Net zoals voor bedienden met een vast loon, betaal je ongeveer 30 % RSZ-bijdragen op het enkel vakantiegeld.
Als je een volledig jaar voltijds gewerkt hebt in een systeem van zes dagen per week, dan heb je recht op 24 vakantiedagen. Heb je een heel jaar gewerkt in een systeem van vijf dagen per week, dan heb je recht op 20 vakantiedagen. Daarnaast heb je nog recht op 10 wettelijke feestdagen.
Hier hebben we gemiddeld 28 vakantiedagen, inclusief de feestdagen. Dit zijn er 11 minder dan in Italië. Maar in Amerika hebben ze er bijvoorbeeld in totaal 16. En dit is alleen als je fulltime werkt.
U hebt in Duitsland een wettelijk recht op 24 vakantiedagen. Hierbij wordt uitgegaan van een 6-daagse werkweek, wat inhoudt dat u over een vol jaar recht hebt op 4 weken aan vakantiedagen. Werkt u 5 dagen per week, dan hebt u recht op 20 vakantiedagen.
Alle werknemers in Spanje hebben in principe recht op 30 vakantiedagen wat kalenderdagen zijn en waarvan 22 werkdagen zijn. Het aantal dagen waar werknemers recht op hebben kan echter variëren afhankelijk van de arbeidsovereenkomsten.
Portugal heeft 12 nationale feestdagen, waarvan er één altijd op zondag valt: Pasen. Goede Vrijdag valt altijd op vrijdag, en Sacramentsdag altijd op donderdag (maar verwar deze niet met Hemelvaartsdag, Sacramentsdag is een aantal weken later).
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
4 juli Onafhankelijkheidsdag (Independence Day) 1e maandag van september Dag van de arbeid (Labor Day) laatste maandag van mei Dodenherdenking (Memorial Day) 2e maandag van oktober Columbus Day (herdenking van de ontdekking van de nieuwe wereld)
Jaarlijks op 15 augustus viert de Katholieke Kerk het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming. Ook: Maria Hemelvaart of Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart. Een officiële feestdag (vrije dag) in o.a. België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Polen, Griekenland, Luxemburg, Zwitserland en Oostenrijk.
In landen als Kroatië, Bulgarije en Italië hebben leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs maar liefst 12+ weken zomervakantie! En het is niet alleen in de zomervakantie dat Nederlandse kinderen het moeten afleggen tegen hun Europese leeftijdsgenootjes.
Kijk dan maar eens naar Italië of Costa Rica, daar krijgen leerlingen drie maanden grote vakantie. En in andere landen krijgen leerlingen maar zes weken zomervakantie, of moeten ze tijdens de grote vakantie gewoon verder studeren.
Nederland valt dus, samen met Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk, in de laagste categorie, met een officiële zomervakantie van 7 weken of minder. Beter is het al in landen als bijvoorbeeld België, Frankrijk, Noorwegen en Tsjechië. Daar heeft men een zomervakantie van 8 – 9 weken.