Vleesvervangers kan je makkelijk invriezen. Zo blijven ze langer houdbaar en kan je ze 3 maanden bewaren. Sommige vleesvervangers blijven in de koelkast een redelijk lange tijd goed, andere zijn heel vers en blijven maar een weekje goed. Dan is het heel handig om ze in te vriezen.
Direct na aankoop kan een gekoeld product ingevroren worden. De producten zijn in de vriezer (bij -18°C of kouder) tot zes maanden houdbaar en wij adviseren het product direct na ontdooiing te consumeren.
Wie de vleesvervanger op de dag van aankoop eet, kan eventuele restjes makkelijker in de koelkast bewaren. Zeker sojaproducten kunt u dan wellicht 3 dagen laten liggen in plaats van de gebruikelijke 2. Invriezen is overigens ook een prima optie voor vleesvervangers; zo blijven ze tot wel 3 maanden goed.
Ook wat betreft eiwitten komt rauw vegetarisch gehakt aardig in de buurt van 'echt' gehakt. En bijna alle merken, behalve Naturli, bevatten bovendien toegevoegde vitamine B12 en ijzer. Rauw vegetarisch gehakt is daarmee een prima vleesvervanger. Alleen het gehakt van Naturli is 100% plantaardig.
Ja, je kunt Quorn na bereiding invriezen. Mits je gerecht goed is afgekoeld voordat je het invriest en alle andere ingrediënten ook geschikt zijn om in te vriezen en weer op te warmen, kun je het gerecht maximaal een maand in de diepvriezer bewaren.
Vleesvervangers kan je makkelijk invriezen. Zo blijven ze langer houdbaar en kan je ze 3 maanden bewaren. Sommige vleesvervangers blijven in de koelkast een redelijk lange tijd goed, andere zijn heel vers en blijven maar een weekje goed.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Vlees bevat een aantal belangrijke voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk dat een vegetarische keuze voldoende eiwit, ijzer en vitamine B12 of vitamine B1 bevat. In ei, peulvruchten, tofu en tempé zit van nature eiwit, vitamine B1 en ijzer. Daarom zijn dit goede vegetarische keuzes.
Volgens het Voedingscentrum is het verteringsstelsel van iemand die al jarenlang vegetariër is geweest, gewoon nog hetzelfde. Het kan wel zo zijn dat je lichaam weer even moet 'wennen' aan het eten van vlees. Je vleesloze bestaan uitluiden met een flinke biefstuk is vragen om problemen.
Goed alternatief
Vleesvervangers bevatten vaak veel eiwitten. Ook zijn de belangrijkste vitaminen en mineralen, die je normaal gesproken via vlees binnenkrijgt, in veel gevallen toegevoegd. Sommige vleesvervangers bevatten wel veel zout.
Wij raden je aan het product op de dag van aankoop, direct in te vriezen. Het product is dan nog ca. 2-3 maanden te bewaren in de diepvries. Inderdaad staat er op de verpakking niet meer dat u het product kunt invriezen; vanwege ruimtegebrek is deze tekst niet meer op de nieuwe verpakking opgenomen.
Je kunt tofu ook invriezen. Hiermee verandert de tofu wel van structuur en kleur. De tofu wordt iets 'sponziger' en zal marinade beter opzuigen. De kleur wordt geelbruin.
Het Sensational Gehakt is 100% plantaardig en hoog in eiwit. Dat belooft veel goeds! Het uiterlijk van het gehakt doet ons zeker denken aan 'echt' gehakt. Het grootste verschil is dat dit gehakt lichtroze is en dus wat lichter van kleur.
Verder kun je dit vegetarische gehackt kruiden en bereiden zoals je dat ook bij écht (dierlijk) rauw gehakt doet. De kipstukjes zijn niet rauw en kunnen dus na het kort te verwarmen in de pan of oven al gegeten worden. Ook kun je de kipstukjes marineren of laten meekoken in een saus.
BEWAREN & VOORBEREIDING
Koel bewaren (0-7°C). Bakken en consumeren op de dag dat de verpakking wordt geopend. Niet opnieuw invriezen. Niet opnieuw opwarmen als het product is afgekoeld.
Filet Americain kan, onderin in de koelkast met een temperatuur van 4 graden, tot 2 dagen bewaard worden. Bewaar de Filet Americain in de plastic verpakking of in een bewaarbakje. Filet Americain in gesloten verpakking niet meer consumeren na TGT/THT-datum.
Minder vlees of vegetarisch eten
Vegetariërs krijgen het advies ei, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten te eten. Daarnaast is het goed om groente, brood en andere graanproducten en zuivel te nemen, om tekorten aan eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 te voorkomen.
Nadelen vegetarisme
Risico op tekorten aan ijzer, eiwit, vitamine B12 en vitamine B1. Sociale problemen. Bij andere mensen gaan eten kan problemen geven. Sommige mensen vinden het lastig een vegetarische voeding op tafel te zetten.
Enzymen zijn stofjes in je spijsverteringskanaal die eiwitten afbreken zodat deze verteerd kunnen worden. Na een aantal jaar vegetariër te zijn geweest, kan het zijn dat jouw lichaam minder van deze enzymen heeft. Hierdoor kan het zijn dat je buikpijn krijgt als je in één keer weer een grote hoeveelheid vlees eet.
Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Kaas is geen goede vegetarisch optie. Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram.
Zo kunnen bacteriën, zoals salmonella en E. coli, vrijkomen. Wanneer je niet weet dat je vriezer tussentijds ontdooit is geweest en je vervolgens niets vermoedend een stuk bevroren vlees ontdooit, kun je dus vervelende gezondheidsklachten krijgen. Dat is met een muntje in de vriezer verleden tijd.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.