Guacamole kan na opening tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden.
Stop de overgebleven guacamole in een afgesloten container en smeer het uit over de hele bodem. Voeg een klein laagje water (of citrussap, mocht je dat lekker vinden) toe aan de bovenkant van de spread. Je kunt het nu tot 3 dagen bewaren.
Mag je bruine guacamole nog eten? In principe wel, op voorwaarde dat de kleur het gevolg is van het oxidatieproces en niet van rotting. Bewaar de dip niet langer dan drie dagen en sowieso in de koelkast. Net zoals bij avocado heeft de verkleuring wel invloed op de smaak die iets bitterder zal zijn.
Soms wil je guacamole van tevoren maken, bijvoorbeeld voor een diner of borrel. Maar dat verdomde spul blijft niet groen! Limoensap of citroensap helpt, maar eigenlijk maar heel eventjes: na een halfuurtje, zelfs in de koelkast, is je guacamole bruin. Plasticfolie helpt, maar ook niet langer dan een uurtje.
Guacamole kun je bij kamertemperatuur eigenlijk maar een paar uur bewaren. Daarbij maakt het verder niet uit of je het zelf gemaakt hebt of kant en klaar gekocht hebt. In de koelkast kun je het tot twee dagen bewaren, we zullen zo laten zien hoe dit het beste gedaan kan worden.
Hoe kun je vaststellen of guacamole niet meer goed is? Je kunt het beste vaststellen of guacamole niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de guacamole niet meer goed ruikt of beschimmeld is dient het weggegooid te worden.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Zoals je hebt gezien bevat guacamole veel vitamines, mineralen, onverzadigde vetten en vezels. Vitamine C, B6 en E uit avocado? s dragen bij aan een gezond immuunsysteem. Een halve avocado levert maar liefst 30% van de ADH vitamine B6.
Guacamole is onwijs divers. Het is heerlijk als dip voor snackgroenten, als spread voor op een rijstwafel of als vulling voor een opengesneden gepofte zoete aardappel. Guacamole is koolhydraatarm en vezelrijk, en bevat goede vetten die belangrijk zijn voor je gezondheid.
Niet goed of overrijp
Is de holte van het pitje als enigszins bruin, laat de avocado dan liggen. Hij zal te rijp zijn en waarschijnlijk bruin van binnen. Je kunt de bruine stukken overigens prima wegsnijden en de rest nog wel eten. Maar met de pitten-trek-check zal je dit vanaf nu niet meer aantreffen.
Zorg er dan ten eerste voor dat je de helft mét de pit overhoudt. Pak vervolgens een plastic potje of bakje en doe er een laagje water in. Leg de vrucht met de snijkant naar beneden in het water en doe de deksel op het potje.Zet in de koelkast en na 24 uur is je avocado nog zo goed als nieuw.
De koelkast stopt het rijpingsproces zodat je die nog een paar dagen kan houden. Hoe rijper de avocado is, hoe minder lang je die kan bewaren. Een hele rijpe avocado blijft nog een dagje goed in de koelkast.Een onrijpe avocado kan je 3 dagen bewaren.
Het is goed om zo min mogelijk zuurstof bij de de vrucht te laten komen. Een aangesneden avocado bewaren kan dus het beste in een afgesloten zakje of bakje in de koelkast. Dan kun je hem de volgende dag nog prima opeten.
Bewaar eetrijpe avocado's in de koelkast. De onrijpe avocado's bewaar je niet in de koelkast. Dit verstoort de narijping en dan bederven ze. Op een koele plaats (12-15ºC) kun je een avocado 1 tot 6 dagen goed houden (afhankelijk van hoe rijp hij al was).
Zo lang kun je je sauzen bewaren
Neem ketchup. In de kast kun je een geopende ketchupfles slechts een maand bewaren zonder smaakverlies, maar als je de fles in de koelkast bewaart dan is de ketchup 9 maanden tot 1 jaar te gebruiken. Hetzelfde gaat op voor mosterd.
Vaak is zelfgemaakte saus ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer. In de koelkast is een zelfgemaakte saus vaak maar 1 á 2 dagen houdbaar. Bewaar zelfgemaakte saus altijd in een goed afsluitbare pot en zet het in de koelkast.
Wat adviseren diëtisten? Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
Ze bevatten namelijk veel calorieën (gemiddeld zo'n 250 per stuk) en hebben een hoog vetgehalte (tot zelfs 21 gram!). Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag.
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten.Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten.
Guacamole is een avocado dip uit Mexico. Het wordt bij veel Mexicaanse gerechten toegevoegd en daarbij is het ook heel erg lekker als borrelhapje met nacho's.
Een mythische cultuur in Mexico, waar door de Azteken vijfduizend jaar geleden al op grote schaal avocado's werden geteeld en gegeten. De naam van het gerecht vindt zijn oorsprong in de Azteekse taal Nahuatl, uit de woorden ahuacatl (avocado) en molli (saus). In het Spaans werd dit guacamole.
Guacamole (spreek uit: gwa-kamole) (avocadomousse) is een (dip)saus, afkomstig uit het zuiden van Mexico. De ingrediënten zijn naast avocado vaak ook tomaat, ui en/of knoflook, sap van een limoen of citroen, chilipeper (met name jalapeñopepers), korianderblad en verschillende andere kruiden.
Goed voor de darmflora
Uit een onderzoek uit 2021, gepubliceerd in The Journal of Nutrition, blijkt dat dagelijkse consumptie van avocado's een positief effect heeft op de diversiteit van gezonde bacteriën in de maag en darmen.
Het eten van groente en fruit, waaronder avocado, verkleint de kans op hartziekten en beroerte. Daarnaast is er een verband tussen het eten van groente en een lager risico op darmkanker. Dit effect geldt voor alle groente en niet specifiek voor avocado.