In de meeste gevallen is huiduitslag niet gevaarlijk en kan het snel verholpen worden. Zie hier het A tot Z over diverse soorten uitslag, en wanneer wel direct een afspraak te maken met de huisarts voor acute behandeling.
De meeste soorten huiduitslag, zoals warmte-uitslag of netelroos, verdwijnen uit zichzelf binnen 24 uur tot een paar dagen. Houd een opvallende uitslag met zichtbaar rode vlekken langer dan een week aan? Bel dan vooral je dokter. Een aandoening zoals eczeem, ofwel dermatitis, is meestal chronisch.
De behandeling van huiduitslag
Als de klachten erg hevig zijn, kan de arts een medicijn voorschrijven. Dit medicijn gaat de jeuk of allergie tegen en werkt ontstekingsremmend. Veel vormen van huiduitslag gaan weg door uit te rusten en schadelijke invloeden op de huid uit de weg te gaan.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Tijdens kortdurende stress is er tijdelijk een verandering van de huid zichtbaar. Er kunnen plots roze, rode of paarsachtige bultjes of vlekken ontstaan op het lichaam die vaak snel weer verdwijnen als de rust is weergekeerd.
Wat is een ernstige allergische reactie? Een ernstige allergische reactie ontstaat vaak opeens. De afweer van uw kind reageert zó heftig, dat er problemen ontstaan in de huid, keel, neus, longen, vaten, maag, darmen en/of het hart. Dit kan gevaarlijk zijn.
Om een diagnose te krijgen van de uitslag ga je het beste naar een dermatoloog. Meestal kan een diagnose simpelweg gesteld worden door naar de uitslag te kijken. Wanneer dat niet voor duidelijkheid kan zorgen, wordt er vaak gekozen voor een huidbiopsie.
Huiduitslag veroorzaakt door een infectieziekte is vaak ongevaarlijk en trekt vanzelf weer weg. Hierbij kunt u denken aan ziektes zoals rodehond, waterpokken, schurft, krentenbaard, de mazelen of huidschimmels. Allergie. Huiduitslag kan veroorzaakt worden door een allergische reactie.
Cutane vasculitis. De huidafwijkingen die bij een vasculitis horen, zijn zeer divers. Meestal is er sprake van rood-paarse plekken die niet wegdrukbaar zijn (zogenoemde purpura). Soms zijn er rode bultjes aanwezig, galbulten, blaasjes, blaren, of niet genezende soms blauwzwarte open plekken.
Wat is het? Eruptieve huiduitslag (exantheem) is een plotse, tijdelijke, uitgebreide huiduitslag die meestal wordt veroorzaakt door een infectie of door de inname van een geneesmiddel. Geneesmiddelen die regelmatig huiduitslag uitlokken zijn bijv. antibiotica en ontstekingsremmers.
Een allergische reactie van de huid uit zich in de vorm van huiduitslag oftewel eczeem: roodheid, jeuk, zwellingen, schilfers en korsten. De oorzaak is heel vaak een stof die wordt gegeten of ingeademd. Zo vertonen veel zuigelingen en jonge kinderen die allergisch zijn voor koemelk, huiduitslag.
Chronische stress beïnvloedt zelfs je stofwisseling en je immuunsysteem. Gevolg: het risico op ontstekingen in je lijf neemt toe. Je hebt dan meer kans op een allergie door stress. Mensen met bijvoorbeeld astma ervaren tijdens stressvolle periodes hevigere astma-aanvallen dan normaal.
Bij netelroos heeft u plotseling jeukende rode bulten op uw huid. Het kan komen door virussen, voeding, medicijnen of insectenbeten. De bulten verdwijnen vanzelf binnen uren tot dagen. Stress, hitte, pijnstillers en alcohol kunnen de jeuk erger maken.
Op de aangedane huid zijn veel kleine rode pukkeltjes en puistjes te zien, meestal op een rode en schilferige ondergrond. In geval van dermatitis periocularis ontstaan er soortgelijke afwijkingen rond de ogen en op de oogleden.
Netelroos kan geen kwaad en is niet besmettelijk. Het trekt meestal binnen een paar uur of dagen weg, maar het kan ook langer dan 6 weken aanhouden. Dan heeft u last van chronische netelroos. Deze laatste vorm komt vooral voor bij mensen tussen de 20 en 40 jaar.
De allergische reactie gaat altijd vanzelf over, zonder dat ze uw huid beschadigt. Meestal verdwijnt de uitslag binnen enkele dagen. Soms duurt het enkele weken.
Een huidziekte is een ziekte of afwijking aan de huid die veroorzaakt is door een bacterie, schimmel, virus, allergie, geneesmiddel, straling, stofwisselingsstoornis of een andere oorzaak. Er zijn vele verschillende huidziekten. Ze zijn vaak te herkennen aan vlekken, bulten, of schilfering aan de huid.
Huiduitslag kan vele oorzaken hebben: een allergische reactie op of infectie met micro-organismen, een reactie op bepaalde geneesmiddelen of voedingsstoffen of sommige (kinder)ziektes waarbij huiduitslag voorkomt.
Bij gordelroos heeft u jeuk, pijn en vlekjes en blaasjes op de huid. De oorzaak is het waterpokken-virus. De vlekjes, blaasjes, pijn en jeuk zitten aan 1 kant van uw lichaam. Bijvoorbeeld als een halve gordel om 1 helft van uw borstkas.
Bij huidschimmel heeft u 1 of meerdere plekken met kleine schilfers op uw huid. De plekken hebben vaak een andere kleur dan uw huidskleur: lichter, donkerder of rood. Het komt door een schimmel of gist. Huidschimmel kan meestal geen kwaad.
Schurft gaat niet vanzelf over. Zonder behandeling blijven de mijten zich voortplanten en zal hun aantal toenemen. Het is belangrijk dat u zich laat behandelen. Oók om te voorkomen dat de klachten uitbreiden en u anderen besmet.
Er is geen bepaalde voorkeursplaats: netelroos komt even vaak voor op armen, benen, romp en in het gezicht. Wanneer omgevingsfactoren een rol spelen, ontstaan de afwijkingen meestal ter plaatse van het contact of inwerking.