Het horloge detecteert automatisch je slaap en houdt bewegingen bij gedurende jouw normale slaaptijden, welke je invoert in de Connect app. Het horloge doet dit door gebruik te maken van de hartslagmeter die in het horloge verwerkt zit. Het horloge meet de tijd die tussen iedere hartslag zit.
De apps tonen hoeveel je hebt geslapen en hoe de nacht is verlopen. Meestal in de vorm van een grafiekje. Ook kun je overzichten per week of maand inzien en op die manier inzicht krijgen in je slaappatroon. Je kunt dus zien welke nachten je minder goed hebt geslapen (voor zover dat dus betrouwbaar is).
Slapen is iets wat in de hersenen gebeurt en dit kunnen smartwatches niet meten. Hierdoor is het onmogelijk om een slaapproblematiek te diagnosticeren door middel van een smartwatch. Een smartwatch kan je dus alleen globale gegevens over je slaap geven en is puur een indicatie van je slaapgegevens.
Tik in de Watch-app op uw iPhone op het tabblad 'Mijn Watch' en tik vervolgens op 'Slaap'. Tik vervolgens op 'Houd slaap bij met de Apple Watch' om deze instelling in te schakelen. Om de nauwkeurigste resultaten te verkrijgen wanneer u de Watch in bed draagt: Schakel 'Oplaadherinneringen' in.
In de overgangsfase van lichte naar diepe slaap ga je steeds vaster slapen. Je ademhaling wordt regelmatig, het hartritme daalt en je lijf ontspant. Deze fase duurt ongeveer 5 minuten. De diepe slaap duurt ongeveer 20 minuten en is eigenlijk de belangrijkste fase omdat je er goed van uitrust.
Wie voldoende heeft geslapen, maar zich op de dag nog slaperig voelt kan last hebben van hypersomnie. De medische omschrijving van deze slaapstoornis is: dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid. Het vervelende van deze stoornis is dat het een behoorlijke invloed kan hebben op het dagelijks leven.
SleepWatch. Je slaapt iedere nacht wel een aantal uur, maar krijg je in die uren ook voldoende rust? De app SleepWatch meet het voor je. Aan de hand van de tijd, jouw hartslag en de stadia van jouw slaap bepaalt de app hoe jouw nachtrust is.
Hoe kun je met een activity tracker je slaap registreren? Op basis van verschillende sensoren is een activity tracker in staat beweging te meten. Hierdoor weet de activity tracker precies wanneer je wakker bent, diep of juist licht slaapt. Hoe langer je namelijk stil ligt, hoe dieper je slaapt.
Meestal worden hiervoor SpO2-metingen gedaan. Deze maken gebruik van de verschillende absorptiespectra van zuurstofrijk versus zuurstofarm bloed wanneer dit wordt verlicht door rode en infrarode leds. De ademhalingssnelheid kan daarna (theoretisch) worden afgeleid uit de hartslagintervallen en amplitudes.
Een horloge kan sneller beschadigen als u hem om laat tijdens uw slaap. Daarnaast zweet u terwijl u slaapt, ook onder het bandje van uw horloge.
Je weet dat een vriend slaapt als het maan icoon verschijnt ð en hun avatar doorzichtig is. Door op de slaap informatie balk te tikken krijg je de keuze om een melding te ontvangen zodra ze wakker worden ð!
Waarom is REM-slaap zo belangrijk? De REM-slaap is zonder twijfel een essentiële slaapfase. Tijdens je droomslaap worden emotionele gebeurtenissen namelijk verwerkt en wordt belangrijke informatie opgeslagen in je geheugen. Hierdoor vergroot je hersencapaciteit en ontstaat er ruimte voor nieuwe ervaringen.
120 minuten diepe slaap
Slaapcoach Irma Leijten: “Per nacht doorlopen we zo'n vijf slaapcycli van ongeveer 1,5 uur per stuk. De eerste drie vormen de kernslaap, met de diepe slaap die zo'n kwart van de totale slaap vormt. Dat is dus ongeveer anderhalf tot twee uur.
Onze slaap bestaat uit vier verschillende fases: de sluimerfase (1), lichte slaapfase (2), de diepe slaapfase (3) en de remslaap (4). Hoewel we ongeveer de helft van onze nacht in fase 2 doorbrengen, en een kwart in de remslaap, spenderen we ook gemiddeld 15 tot 20 percent van onze nachtrust in de diepe slaapfase.
Structuur van de slaap
Per nacht bevind je je ongeveer 210-270 minuten in deze fase (45 tot 55% van je totale slaaptijd). Fase 4: diepe slaap (S4): diepe slaap. Per nacht bevind je je ongeveer 75 tot 90 minuten in deze fase (15 tot 18% van je totale slaaptijd).
De meeste mensen hebben gemiddeld tussen de 7 en 8 uur nodig. Dit kan wisselen per persoon. Sommige mensen hebben genoeg aan 6 uur en anderen hebben 9 uur slaap nodig. Wanneer u `s avonds naar bed gaat daalt uw alertheid en komt u via de lichte slaap in de diepe slaap.
Om uw slaapanalyse bij te houden in iOS 13, opent u de Klok-app, tikt u op het tabblad 'Bedtijd' en tikt u vervolgens op 'Toon meer in Gezondheid'. Uw slaapanalyse geeft aan hoeveel tijd u in bed of slapend doorbrengt.
De meeste deskundigen raden een slaaptijd tussen 7 en 9 uur per nacht aan. Sommige mensen voelen zich na 7 uur al uitgeslapen, andere hebben wat meer nodig. Langer dan 9 uur slapen per nacht wordt door de wetenschap en slaapexperts beschouwd als te veel voor een volwassene.
Zo heeft een baby van 0 tot 3 maanden 14 tot 17 uur slaap nodig. Een tiener zal genoeg hebben aan 8 tot 10 uur. Ben je een volwassene tussen de 26 en 64 jaar? Dan weet je dat 7 tot 9 uur goed voor je is.
Als je met tien uur slaap uitgerust en energetisch de dag doorkomt dan is er waarschijnlijk niets mis met je. Als je echter na een lange nacht nog steeds geen uitgerust gevoel hebt of je overdag slaperig voelt, dan is het verstandig om hier iets aan te doen.
Hoe lang de REM-slaap duurt, verschilt elke slaapcyclus. De duur kan variëren van 5 tot 45 minuten. Meestal zijn de remperiodes kort in het begin en langer naarmate de nacht vordert. Om die reden herinner je je meestal eerder dromen die je aan het eind van de nacht (of in de vroege ochtend) gehad hebt.
Een van de manieren om bij te dragen aan een goede diepe slaap, is niet te zwaar te tafelen en geen alcohol te drinken in de laatste uren voor het slapengaan. Een goed verduisterde omgeving speelt een belangrijke rol: de aanmaak van melatonine, het hormoon dat u slaperig maakt, wordt afgeremd door licht.