De plant krijgt ook luchtwortels. Dat zijn de lange, witte wortels die uit de stengels van de plant groeien. In het wild helpen die de plant om zich vast te hechten aan bomen. Je kamerplant krijgt echter al voeding via de wortels in de grond, dus je kan de luchtwortels afknippen als je ze niet mooi vindt.
De Monstera heeft de luchtwortels nodig om voedingsstoffen uit de lucht te halen of om te kunnen klimmen. Als het er echt heel veel worden (en ook te lang zijn) kun je een enkele wegknippen zonder echt schade toe te richten. Beter is om de luchtwortels in je voordeel te gebruiken, zoals je hieronder kunt lezen.
Het ligt er aan hoe je je plant laat groeien, wat je met de luchtwortels kunt doen. Groeit jouw Monstera op een mospaal, dan kun je de punt van een luchtwortel tegen de paal leggen, zodat deze hierin gaat groeien. Dit kun je nog extra stimuleren door de mosstok regelmatig te vochtig te maken met de plantenspuit.
Dit zijn bruine wortels die aan de stelen van de plant groeien, bóven de aarde. Dit zijn dus andere wortels dan de wortels in de pot. Luchtwortels halen hun voedingsstoffen uit de lucht en in de tropische regenwouden zorgen deze wortels ervoor dat ze tegen bomen aan kunnen groeien voor extra steun.
Om een Monstera te stekken moet je een blad hebben + stengel + luchtwortel. Knip 1 à 2 centimeter onder de luchtwortel. De luchtwortel kan heel lang zijn (soms wel een meter) of slechts als een knobbeltje de stengel uitsteken. Een lange luchtwortel kun je afknippen tot handzaam formaat (5 centimeter).
Monstera Laten Klimmen. Om een Monstera goed te laten klimmen is het dus zaak een mosstok te plaatsen. Kies er een die op de groei is, dus een beetje een grote of kies voor de uitschuifbare mosstokken. Deze mosstok zet je in de aarde wanneer je de Monstera gaat verpotten.
Monstera heeft ongeveer eens per week een flinke scheut water nodig – bij temperaturen boven de 20 graden wel twee keer per week. Ook is het goed om regelmatig vloeibare plantenvoeding mee te geven met het water. Doe dat ongeveer eens per maand in de winter, en eens per twee weken of eens per week in de zomer.
Luchtwortels afknippen
Je kunt ze dus afknippen, maar dat is niet noodzakelijk. Je kunt ze ook gewoon terug in de grond stoppen.
Zo krijgen de bladeren van jouw Monstera gaten
Zoveel mogelijk indirect licht en eventueel een klein beetje direct zonlicht in de ochtend of aan het einde van de dag. Als je je plant een mosstok geeft om te laten groeien, gaat het nog sneller, maar dat is niet essentieel.
Een Monstera kan je prima stekken op water. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is de afgeknipte stek in een glazen fles of potje te zetten. Vervang het water elke week om de stek van genoeg voedingsstoffen te voorzien. Na een aantal weken zullen de wortels vanzelf gaan groeien.
De gatenplant doet het goed op een plek met minder zonlicht. Zet de plant op een plek in de (half)schaduw. Vermijd direct zonlicht, vooral in de warme zomermaanden. De plant krijgt te weinig licht, wanneer je in de winter geelbruine vlekken in het blad ziet komen.
Uitdroging. Je kan te veel water geven, maar te weinig water is ook een oorzaak van bruine vlekken op je Monstera. De plant houdt van water, maar alleen als de grond droog is. Als je weleens (lees: vaak) vergeet je lieftallige plant water te geven, probeer dan eens vochtvasthoudende potgrond.
Om de groei van de luchtwortels aan de mosstok te bevorderen is het belangrijk dat de mosstok continu licht vochtig is. De luchtwortels gaan dan op het vocht af en zullen zo in en rond de mosstok groeien.
Ze zijn de nattigheid dus best gewend en kunnen jaren goed blijven groeien op water. Andere planten om op water te zetten zijn bijvoorbeeld de Monstera, Philodendrons, de graslelie, Syngonium, maar zelfs cactussen en vetplanten kunnen water staan.
De juiste hoeveelheid is 'net zoveel als de grond kan opnemen. ' Indien je de plant uit de pot tilt, en er is geen bodempje water, dan zit de hoeveelheid goed.
Mijn gatenplant 'huilt': Als je gatenplant 'tranen' van waterdruppels aan de randen van zijn blad krijgt, heeft hij te veel water gekregen. De grond is te nat. Geef alleen water als de grond genoeg is uitgedroogd. Laat overtollig water weglopen.
Dit is waarom de bladeren krullen
Zoals eerder gezegd, is de Monstera een tropische kamerplant, die niet vies is van een wat hogere luchtvochtigheid. In huis is de luchtvochtigheid vaak relatief laag, zeker in de winter als ook de verwarming nog aan staat. De droge lucht kan ervoor zorgen dat de bladeren dicht krullen.
Als de monstera een aantal jaar oud is, komen er allerlei vertakkingen tevoorschijn. Dit zijn luchtwortels die een plek zoeken om zich aan vast te hechten. Bind ze aan de stok en de plant zal mooi verder groeien in de hoogte. Zo kunt u de plant mooi in vorm houden.
De luchtwortels kun je vaak op verschillende plekken op de stengel vinden. Dat komt omdat deze wortels in de natuur een heel andere functie hebben. Ze helpen planten namelijk met klimmen door vast te groeien aan bomen en muren om zo wat meer zonnestralen op te kunnen vangen.
Als er onder de grond geen ruimte meer is om te groeien, groeit je plant boven de grond ook slechter of zelfs helemaal niet. Hier leer je alles over verpotten. Krijgt je plant voldoende licht? - wanneer een plant te donker staat laat hij snel blad vallen en zal hij veel minder snel nieuwe blad maken.
Af en toe een geel of bruin blad aan een Monstera is niet zo erg. Maar zijn er meerdere gele of bruine bladeren aan de plant, dan is het verstandig om meer of juist minder water te geven. Bruine bladeren wijzen over het algemeen op te weinig water. Terwijl geel blad een kenmerk is van te veel water.
De Monstera kan flink hard groeien met wat extra liefde, dus is het verstandig om de plant eens in de paar jaar een grotere pot te geven. Daardoor kunnen de wortels weer verder groeien en wat verse potgrond geeft de plant ook weer nieuwe voedingstoffen. Eens in de twee jaar ongeveer is meestal voldoende.
Gatenplant (Monstera)
Je kunt een gatenplant gerust op een donkere plaats neerzetten. Een lichtere plek vindt hij ook geen probleem, maar zorg dat de plant niet in direct zonlicht staat.
De Monstera is een kamerplant die je laag kan houden als struik, maar hij is er ook op mosstok. De Monstera is van oorsprong een klimplant en daarom doet hij het uitstekend op een mosstok.