In het productieproces van 1 t-shirt wordt gemiddeld gebruik gemaakt van 2500 liter water en voor de productie van 1 jeans wordt gemiddeld gebruik gemaakt van 7000 liter water (KplusV 2020, Fast fashion onderzoek).
* Voor de productie van een spijkerbroek is gemiddeld 8000 liter water nodig. 7500 liter daarvan komt uit de productie van katoen, de overige 500 liter wordt verbruikt tijdens de afwerking (verven 142, bleken 30, printen 188, finishing 136 liter).
Spijkerbroeken zijn extreem vervuilend
Om de katoenplanten op de plantages water te geven en het garen te verven, wordt naast stinkende chemicaliën ongeveer 7.000 liter water gebruikt. En dat allemaal voor de productie van één jeans. Er worden jaarlijks meer dan 2 miljard spijkerbroeken verkocht, dus reken maar uit.
Om van de gekleurde draden een spijkerbroek te kunnen maken wordt een speciale weeftechniek gebruikt. Deze weeftechniek wordt ook wel keperbinding genoemd. Er ontstaat tijdens deze manier van weven een schuine lijn, doordat er tijdens het weven één witte draad 'op' en drie blauwe draden 'neer' geweven zijn.
De meeste verborgen kosten – 21,15 euro per spijkerbroek – zitten in de productie van denimtextiel: het ontpitten, spinnen, weven, nat verwerken en afwerken.
Wel verschilt de watervoetafdruk per vleessoort. Rundvlees staat bovenaan, voor een kilo is er 15.500 liter water nodig. Voor een kilo varkensvlees is 6000 liter nodig en voor kippenvlees 4300 liter.
Schrikbarend veel in sommige gevallen. Een kilo biefstuk kost 15.000 liter water, een spijkerbroek 8.000 en een kopje koffie zo'n 130 liter.
De stof van spijkerbroeken wordt geweven met een schering die indigo gekleurd is, terwijl de draden van de inslag wit zijn. De blauwe verfsoort die werd gebruikt, heette in het Frans "bleu de Gênes" (vertaald vanuit het Italiaanse "blu di Genova", dus eigenlijk "Genuees blauw").
De fabricage gebeurt in 12 productie stappen, die bij elkaar ongeveer 15 minuten duren. Er zijn verschillende naaimachines nodig in het proces voor het maken van een spijkerbroek. Dan is de broek in elkaar genaaid en wederom gewassen in grote wasmachines.
40% minder uitstoot van broeikasgassen in onze toeleveringsketen. 50% minder waterverbruik voor de productie in gebieden met waterschaarste tegen 2030. 80% van de producten wordt gemaakt in fabrieken die zich inzetten voor het welzijn van hun werknemers tegen 2020.
Inzameling van textielafval
In 2019 is 554 kiloton textiel als afval weggegooid of als tweedehandsartikel geëxporteerd. In 2019 werd via de gemeenten 86 kiloton textiel gescheiden ingezameld. Daarnaast werd 174 kiloton textiel via het restafval weggegooid.
1 jeans = 7 000 liter water
Om een kilo katoen te telen is ongeveer 10 000 liter water nodig! Dat is algauw 2 500 liter voor een shirt en 7 000 liter voor een jeans. Een van de redenen hiervoor is dat een groot deel van het katoen wordt geteeld buiten optimale klimaatzones.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Zo kost de teelt van een kilo katoen volgens het Water Footprint Network in China 'slechts' 4.000 liter water, tegenover 22.000 liter in India. Uiteindelijk komt dat neer op een mondiaal gemiddelde van 8.000 liter water.
Een douchebeurt van 9 minuten kost gemiddeld 70 liter warm water, een bad bijna het dubbele. Als je elke week één keer badderen vervangt door een douche, dan bespaar je jaarlijks ruim 2.300 liter water en bijna 15 m3 gas (totaal 20 euro).
Waar moet je bij het wassen van jeans in het algemeen op letten? Om je jeans zo goed mogelijk te beschermen, keer je hem eerst binnenstebuiten en was je hem op maximaal 30 graden. Je kunt deze jeans het beste zonder wasmiddel gedurende ongeveer tien minuten in koud water leggen (bijvoorbeeld in de badkuip).
Jeans lopen altijd nog uit, dus als je een broek koopt die in de winkel perfect zit, dan zal het kledingstuk na een paar wasbeurten gaan lubberen. En dat wil je niet! Als je de knoop nét dicht kan krijgen, dan zit je goed (let wel op de stof, als het stijf is dan kun je 'm wel iets minder strak kopen).
Heb je een klein buikje of een dikke buik? Dan is een high waist jeans perfect om je buikje in te verstoppen. Door de hoge tailleband zijn vetrolletjes of een klein buikje vrijwel onzichtbaar. Heb je een dikkere buik dan zorgt de hoge taille band dat deze veel minder opvalt.
Ze hadden veel overeenkomsten, maar werden anders geweven: Denim werd gemaakt van een gekleurde en een witte draad, wat je vooral aan de binnenkant van het weefsel goed kunt zien. Jeans werd geweven van twee draden van dezelfde kleur: dus helemaal blauw.
Voor de eerste spijkerbroeken gaan we terug naar het jaar 1873. Het waren Jacob W. Davis en Levi Strauss die in 1873 octrooi aanvroegen op hun spijkerbroek. Deze broek heeft altijd de oervorm behouden; een model pantalon die – volgens de overlevering – ooit in en rond Genua populair was.
Vijf jaar na de introductie van het welzijnsprogramma voor fabrieksmedewerkers in Bangladesh, Cambodja, Haïti en Pakistan, breidt Amerikaans jeansmerk Levi's het programma uit naar fabrieken in meerdere landen, als onderdeel van een bredere duurzaamheidsdoelstelling van het label.
Ter vergelijking: een blikje cola is 208 liter water, een snee brood is 44 liter en 200 gram aardappelen vragen 34 liter. Rundvlees steekt er dus met kop een schouders bovenuit. Een overzicht van de gemiddelde globale watervoetafdruk per product vind je in de tabel hieronder.
Er zitten 335 kilocalorieën in 1 stuk (180 gram) avocado. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'avocado'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Er is ongeveer 13 kg graan en 30 kg veevoer (gras, etc.) nodig om 1 kg rundvlees te produceren terwijl 2,3 kg graan genoeg is voor 1 kg kip.