Een stootnagel kan het gevolg zijn van te kort knippen van uw nagel, te langzame groei van de nagel of het dragen van te kleine schoenen. De lengtegroei wordt geremd waardoor uw nagel in dikte toeneemt of bol zal groeien. Een stootnagel kan ook veroorzaakt worden door een nageltrauma.
Chronische irritatie kan ontstaan door vocht (bijv. op het werk), herhaalde trauma's en mechanische oorzaken, zoals slecht passende schoenen, nagelbijten of te frequente manicure. Daardoor kan de nagel splitsen, witte vlekken of lijnen vertonen, losraken aan de tip of dikker en/of krommer worden.
Kromme, gebogen nagels
Wat het betekent: je hebt een ijzertekort óf juist een teveel aan ijzer. Wat je kunt doen: maak een afspraak met je huisarts. Uiteindelijk zullen je nagels weer recht groeien, maar wanneer het te maken heeft met een tekort of juist teveel aan ijzer is het verstandig om een behandelplan te maken.
Als de nagelplaat verdikt is zonder vervormingen, dan wordt deze nagel onychauxis genoemd. Zijn er vervormingen van de nagelplaat dan spreken we over hypertrofische nagel. Als gevolg van het verdikken kunnen nagels minder transparant worden, gaan krullen en ze kunnen afbrokkelen of afbreken.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Wat is de oorzaak van geribbelde nagels? In de meeste gevallen is de oorzaak van geribbelde nagels te vergelijken met de oorzaak van huidrimpels. Als de huid veroudert en/of uitdroogt ontstaan er vaak huidrimpels doordat de cel vernieuwing vertraagt en de elasticiteit van de huid afneemt. Dit gebeurt ook met je nagels!
Veel B-vitamines zijn inderdaad nodig voor de algehele gezondheid van de nagels, met name: vitamine B2, B3, B5 en B8. Wanneer het lichaam voldoende van deze B-vitamines binnenkrijgt, zal het nemen van extra B-vitamines geen effect hebben op de gezondheid van de nagels.
Een stootnagel kan het gevolg zijn van te kort knippen van uw nagel, te langzame groei van de nagel of het dragen van te kleine schoenen. De lengtegroei wordt geremd waardoor uw nagel in dikte toeneemt of bol zal groeien. Een stootnagel kan ook veroorzaakt worden door een nageltrauma.
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
In de meeste gevallen is dit te wijten aan een vochttekort van de nagel. Maar ook een tekort aan B-vitaminen en IJzer kunnen boosdoeners zijn. Ook zorgt ouderdom voor dunner wordende nagels en in sommige gevallen is een medische aandoening de achterliggende oorzaak.
Behandeling Dikke of Kromme Nagels
Een buisvormige nagel kan door de podotherapeut gecorrigeerd worden met een nagelbeugel. Tevens kan de podotherapeut of (medisch) pedicure u helpen bij het dunner maken van de nagel.
Om de verhoogde druk in de nagelwal te verminderen, kan door middel van een nagelbeugel de nagelvorm worden gecorrigeerd. Deze beugel zorgt ervoor dat de nagelplaat vlakker wordt. Wanneer de nagelvorm voldoende is gecorrigeerd, kan de nagelbeugel eraf worden gehaald.
Kromme en gebogen nagels kunnen duiden op een ijzertekort of juist een teveel aan ijzer. Je kunt het beste een behandelplan opstellen met bijvoorbeeld je huisarts.
Heb je bijvoorbeeld amandelvormige nagels met zachte randen en een kleine punt in het midden, dan ben je volgens Glamourpage een trouwe hond, eerlijk en oprecht. Maar je kunt ook een kort lontje hebben. En wanneer je vierkante of zwaardvormige nagels hebt dan ben je zeer ambitieus.
Als je een groot maantje hebt op een goed doorbloede nagel, pompt jouw hart te snel en heb je waarschijnlijk een hogere bloeddruk. Als je echt nooit witte halve maantjes op je nagels ziet, kan dit betekenen dat je een lage bloeddruk, problemen met je bloedsomloop en/of een wat zwakker hart hebt.
Wil je sterke en gezonde nagels? Zorg er dan voor dat je verschillende soorten fruit, groente, noten en zaden opneemt in je dieet/eetpatroon. Eet producten met omega 3 en eet daarnaast voedsel met voldoende eiwitten/proteïne.
Het beste voor jouw nagels
Door je nagels regelmatig te knippen, hydrateren en schoon te maken, zorg je ervoor dat je deze vervelende problemen kunt voorkomen. Een manicure in huis of in een nagelsalon is de beste manier om je nagels in topconditie te houden.
Verticale ribbels op de nagel ontstaan voornamelijk bij ouderen en bij het ouder worden. Deze klacht wijst vrijwel nooit op een ernstig gezondheidsprobleem. Vaak gaan deze geribbelde nagels gepaard met een lichte verkleuring van de nagel, wat eveneens vaak gezien wordt als ouderdomskwaal.
De meest voorkomende oorzaak van ingegroeide teennagels is het te kort trimmen van de teennagels, waardoor de huid als het ware "over de teennagel heen kan vouwen" Verkeerd schoeisel, bv schoenen die te krap zitten bij de tenen of schoenen met een slechte afwikkeling.
Je vingernagels groeien gemiddeld ongeveer 2 à 3 mm per maand. Het verschilt per persoon, bij de een zullen de nagels wat sneller groeien dan bij de ander. Maar in het algemeen is het verstandig om de nagels een keer in de 1 à 2 weken te knippen. Kijk in ieder geval even of het echt nodig is.
Tenenkaas heeft geen relatie met voetschimmel en is geen huidaandoening, maar is een bacteriële ophoping in samenstelling vergelijkbaar met smegma of tandplak die verder geen directe kwalijke gevolgen voor de gezondheid heeft. Tenenkaas is te voorkomen door regelmatige reiniging van de nagelrand.
Magnesium. Als je nagels te langzaam groeien, dan kan dit veroorzaakt worden door een onvoldoende inname van magnesium. Om dit te corrigeren, zou je voedingsmiddelen moeten gaan eten die boordevol magnesium zitten.
Vitamine B12 is nodig voor uw bloed en zenuwen. Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht. De huisarts kan zo nodig uw bloed onderzoeken.
Een tekort aan zink is te herkennen aan deze verschijnselen: afwijkingen aan de huid, slijmvliezen en skelet. anders ruiken en proeven. achterblijvende groei en ontwikkeling van het geslacht.