Besmettelijke periode: vanaf moment dat er mijten op de huid zitten (ca. 1-2 weken na besmetting) tot 12 uur na start eerste behandeling inclusief hygiënevoorschriften, mits deze behandeling volledig wordt afgerond. Ook de tweede behandeling is noodzakelijk voor de effectiviteit en om niet weer besmettelijk te worden.
De jeuk, plekjes, gangetjes of wondjes trekken na 2 tot 6 weken weg.
Schurft is te behandelen met pillen of door zalf te smeren. Ga hiervoor naar je huisarts of apotheek. Om schurftmijt te doden was je alles van stof op zestig graden of bewaar je het drie dagen in een goed afgesloten vuilniszak op kamertemperatuur. Stofzuig ook je bank en tapijt en herhaal dit alles na een week.
Bij een groepsbehandeling binnen instellingen volstaat een eenmalige behandeling voor de mensen zonder klachten 5. Bij gewone scabies is de patiënt vanaf 12 uur na het starten van een (adequate) behandeling niet meer besmettelijk. Klachten kunnen na de behandeling nog enkele weken aanhouden.
Je kunt na de behandeling nog 2 tot 6 weken last hebben van jeuk. Heb je na die tijd nog jeuk? Maak dan een nieuwe afspraak met je arts of huisarts. Op thuisarts.nl lees je wat je kunt doen tegen schurft (externe link, opent in nieuw venster) .
Die handdoek moet gewassen zijn op 60ºC of moet 3 dagen in een afgesloten vuilniszak hebben gezeten. Trek wegwerphandschoenen aan en verzamel de kleding, handdoeken en beddengoed van de laatste 3 dagen. Denk ook aan mutsen, sjaals, hoofddoeken, stoffen schoenen en knuffels.
Was alle kleding en beddengoed tegelijk op 60 graden. Of stop kleding en beddengoed minimaal 72 uur in een afgesloten plastic zak. De mijt gaat dood na 72 uur zonder menselijk contact.
Bij gebruik van ivermectine zijn wel de mijten gedood, maar niet de eitjes. Deze kunnen in de dagen na de eerste behandeling uitkomen, waardoor nog steeds verspreiding naar de omgeving mogelijk is. Daarom is een tweede behandeling 7 dagen na de eerste nodig om nieuw uitgekomen larven te doden.
Krabben is een manier om de hoeveelheid mijten op de huid terug te dringen. Wanneer er niet gekrabd wordt is het aantal mijten op het lichaam heel groot. Bij deze vorm van schurft ziet men ook vaak korstende, schilferende afwijkingen op de huid.
Hoe ziet schurft eruit? Een huidafwijking die we veel zien bij een besmetting van de schurftmijt, is de aanwezigheid van een soort gangetjes met eventueel aan het eind een bultje/blaasje.Verder zijn kleine en/of grote, rode pukkeltjes ook niet vreemd. Soms kan de huidaandoening een beetje lijken op eczeem.
Schurft gaat niet vanzelf over. Daarom is het belangrijk om schurft te behandelen. Dit kan je zelf thuis doen met permetrine-crème. Permetrine-crème is onder andere verkrijgbaar onder de merknaam Loxazol.
Wat is de behandeling van schurft? Helaas gaat schurft bijna niet vanzelf over. Het is daarom belangrijk om het te behandelen. Gelukkig is schurft relatief goed te behandelen met een speciale permetrine crème, bijvoorbeeld onder de merknaam Loxazol.
Na 12 uur kunt u de delen van uw huid die het meest jeuken, opnieuw met crème behandelen. Wanneer de crème na 8 of 24 uur is ingewerkt, moet u uw hele lichaam goed wassen en schone kleren aandoen.
Was alle kleding en beddengoed tegelijk op 60 graden. Of stop kleding en beddengoed minimaal 72 uur in een afgesloten plastic zak. De mijt gaat dood na 72 uur zonder menselijk contact. Gebruik de stappenplannen aanpak schurft.
In het algemeen zijn de mijten dood na 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur (18-20°C) zonder contact met mensen. De eventueel overgebleven mijten zijn dan slecht in staat om mensen te besmetten, omdat ze door gebrek aan voedsel te verzwakt zijn om zich nog te kunnen ingraven in de huid.
Alle mensen die een nauw contact gehad hebben met een persoon met schurft moeten gelijktijdig een preventieve behandeling krijgen. Op de volgende pagina staat stap voor stap beschreven hoe je schurft preventief kan behandelen indien niemand in het gezin letsels heeft.
Naast jeuk op de plekken waar de mijten zitten, kan een jeukende uitslag verspreid over het hele lichaam voorkomen. De jeuk is vooral heftig in de nacht en onafhankelijk van het aantal mijten . Na adequate behandeling kan de jeuk nog 3–4 weken aanhouden .
Mensen met wie je de laatste 6 weken in 1 bed lag; Mensen met wie je de laatste 6 weken vaak of langer dan 15 minuten huidcontact had (bijvoorbeeld bij knuffelen, zoenen, dansen, hand in hand lopen, fysiotherapie of sporten); Mensen met wie je de laatste 6 weken kleding, handdoeken of beddengoed deelde.
Bewaar kleding en beddengoed die niet op 60˚C gewassen kunnen worden, gedurende 72 uur in een goed afgesloten plastic zak bij kamertemperatuur (18–20˚C). Denk ook aan mutsen, sjaals, hoofddoeken, stoffen schoenen en knuffels.
Na 7 dagen doet iedereen de behandeling opnieuw. Dus zowel smeren als kleding en beddengoed wassen. De jeuk wordt na de behandeling langzaam minder. Na ongeveer 6 weken is de jeuk weg.
Totdat iedereen behandeld is, heb je geen huid-op-huidcontact met anderen. Anders kun je schurft weer terug krijgen via je huisgenoot. Let op! 1 behandeling is 2 keer smeren met crème, met een week ertussen.
Schurft geneest niet vanzelf, maar is goed te behandelen. De behandeling bestaat meestal uit een zalf op basis van permethrine, maar soms worden tabletten op basis van ivermectine voorgeschreven. Deze zijn alleen op doktersvoorschrift te verkrijgen.
Nee, u kunt schurft alleen oplopen door langdurig, intensief huidcontact, lichamelijke verzorging en/of gezamenlijk gebruik van besmet beddengoed of kleding.
Voice-over: Was alles op 60 graden. Stop spullen die niet op 60 graden kunnen in afgesloten vuilniszakken en zet deze 3 dagen weg bij kamertemperatuur anders blijft de schurftmijt langer leven. Stofzuig tot slot alles van stof wat niet in de wasmachine of vuilniszakken kan. Herhaal na een week de hele behandeling.
In chloorwater zullen die mijten niet lang overleven. En zelfs dan is de kans dat ze iemand anders kunnen vastgrijpen, vrijwel nul.