Producten of maaltijden met veel vet worden wel P producten of maaltijden genoemd. Dit eten begint vaak met de letter P en het is vaak vet. Vandaar de naam P. Een keertje patat, pizza of pannenkoeken eten is geen probleem.
Aardappelen en het risico op diabetes
Zo laat een meta-analyse van observationele studies zien dat iedere 150 gram gefrituurde aardappelproducten per dag geassocieerd is met een 66% hoger risico op diabetes type 2 [280]. Daarnaast verhoogt deze hoeveelheid het risico op een hoge bloeddruk met 37% [280].
Suikerhoudende dranken zoals frisdrank, vruchtensap en gezoete zuiveldranken (330 ml/dag) Rood vlees (vanaf 100 gram onbewerkt rood vlees per dag) Bewerkt vlees (vanaf 50 gram bewerkt vlees, zoals vleeswaren, per dag) Eieren (7 of meer per week) en hoge inname van cholesterol (400 mg/dag)
Iemand met diabetes mag in principe alles eten, dus ook nog best een gebakje. Als hij er wel rekening mee houdt wat hij verder eet die dag. Suikervrije producten zijn niet nodig. Wel is het voor mensen met diabetes extra belangrijk om gezond en regelmatig te eten, en veel te bewegen.
Je haalt er geen enkele nuttige stof uit en ze doen niets anders dan je bloedsuiker verhogen. Pizza en pasta kunnen heerlijk zijn met de juiste saus. Maar ze zijn absoluut niet gezond als je diabetes hebt.
Pizza kan een goede maaltijdkeuze zijn voor mensen met diabetes type 2, zolang je maar op het type en de toppings let . Zorg ervoor dat je een volkoren dunne taart bestelt en deze belegt met groenten in plaats van met vet vlees en extra kaas. Het is ook een goed idee om op de portiegroottes te letten.
Goed voor de bloedsuiker
Kies bij pasta, rijst en brood voor de volkorenversie, en voor zilvervliesrijst. Daarin zitten veel vezels, waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer en minder stijgt. Peulvruchten als erwten, linzen en bonen zijn gezond. Ook hier zitten vezels in, waardoor je bloedsuiker langzamer stijgt.
Met mate: gewone koekjes, gebak (bij voorkeur vruchtenvlaai of vruchtengebak zonder slagroom), chocolade, bonbon, cake, roomijs, gewone vla of pudding. Met mate: jam met suiker of halvature jam, honing, stroop, hagelslag op brood. Met mate: alcohol, indien dit van de arts is toegestaan.
Het resultaat: een snelle piek in de bloedsuikerspiegel. Als u diabetes type 2 hebt, betekent dit dat u suikerhoudende dranken, zoals gewone frisdrank, zoete thee en zelfs sap , van tafel moet halen en moet vervangen door suikerarme en suikervrije opties, waaronder water.
Melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en kwark vallen onder de categorie zuivel. Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt. Met zuivel bedoelen we producten die zijn gemaakt van rauwe melk. Denk bijvoorbeeld aan melk, yoghurt, kwark en kaas.
Glucosewaarden ouderen mogen tussen de 6 en 15 mmol/l zijn.
Gezond broodbeleg bij diabetes
Om te smeren: een beetje halvarine, halvanaise of kwark. Mosterd of hummus kan ook. Light kaas, zoals 20+ en 30+ kaas. Geitenkaas light kan ook.
Friet bevat ook veel vet.Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.Overgewicht vergroot de kans op maar liefst 12 kankersoorten. Daarnaast krijg je vaak saus zoals mayonaise bij je portie friet.
Vermijd gefrituurd voedsel zoals friet en kipnuggets
In plaats van gepaneerde en gefrituurde gerechten zoals kipnuggets, garnalen, okra en uienringen te eten, stelt Randall voor om deze gerechten te roosteren of te bakken zonder het paneermeel.
Groenten zoals rode bieten en wortels staan er ook om bekend een hoge glycemische index te hebben. Ze bevatten ongeveer 15 gram koolhydraten per portie. Deze voedingsmiddelen veroorzaken bloedsuikerpieken en vallen ook onder de groenten die diabetici moeten vermijden.
Water. Heldere light frisdranken (met of zonder koolzuur)Heldere bouillon (zonder vet)Suikervrije aanmaaklimonade.
Bij het streven naar een uitgebalanceerd dieet kunnen mensen met diabetes zich afvragen of koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals witte rijst, een goede optie zijn om in hun eetpatroon op te nemen. Het korte antwoord is: ja! Hoewel ieders behoeften uniek zijn, kan witte rijst zeker deel uitmaken van een gezond eetpatroon voor mensen met diabetes .
U eet veel verse groente, fruit, kruiden, olijfolie, granen, peulvruchten, noten, vis en wat kip of kalkoen. U eet weinig rood vlees, eieren en melkproducten en weinig zout. Let op: Drink geen of weinig alcohol. Let op: Eet liever geen witte pasta's en pizza's.
De sleutel is matigheid. Snoep telt als koolhydraten. Dus, als je ervoor kiest om een snoepje te eten, vervang dan kleine porties snoep door andere koolhydraten . Bijvoorbeeld, als je ervoor kiest om een koekje te eten bij het avondeten, eet dan minder brood, pasta, aardappelen, sap, melk of yoghurt bij die maaltijd.
Een snoepje, een ijsje, een koekje en chips kun je zeker nog eten. Let op wat, wanneer en hoeveel je snoept.
Warme maaltijden. Bouillon en heldere soep met groente, vlees of kip bevatten nauwelijks koolhydraten. Dit heeft geen effect op de bloedglucose. Is de soep gebonden met bloem, rijst, macaroni of bereid met veel vermicelli dan levert de soep 8 gram koolhydraten.
De onderzoekers concluderen dat het eten van boter geen of nauwelijks effect heeft op de hart- en vaatgezondheid, diabetes type 2 en kans op overlijden. Zij benadrukken dat het niet nodig is om het gebruik van boter af te raden.
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.