Dankzij een verdoving op maat voelt u van een laserbehandeling meestal weinig tot niets. Het inbrengen van de laserdraad in het te behandelen vat en het inspuiten van de verdovingsvloeistof kan echter wel gevoelig zijn. Na een laserbehandeling ontstaat na enkele dagen vaak wat (strek)pijn.
Een eventuele bloeduitstorting gaat vaak binnen enkele dagen weg. Een trekkend of tintelend gevoel op de plek waar de spatader is gelaserd, trekt na één tot twee weken weg. Het advies is tot een week na het laseren een steunkous te dragen.
Risico's en complicaties na laserbehandeling
We adviseren u om pijnstillers te nemen, hiervoor krijgt u een recept mee naar huis. Na de ingreep is bij iedereen een zwelling van het bovenbeen en blauwe plekken te zien. Deze verdwijnen meestal na een tot twee weken.
De genezing van uw wondgenezing duurt gemiddeld één tot twee weken. Na twee weken mag u weer sporten. Tot de wond volledig is genezen, mag u niet in bad, niet zwemmen en niet naar de sauna.
72 Uur na de operatie mag u slechts kort en niet te warm douchen. Na het douchen trekt u meteen uw steunkousen weer aan. Als er nog gazen of pleisters op uw benen zitten, mag u die weghalen. Na tien dagen na de operatie hoeft u geen steunkousen meer te dragen.
Voor het slapen gaan doet u de bruine kous uit, na het opstaan doet u de bruine kous direct weer aan. De wattenrollen mogen niet nat worden. Na de behandeling blijven de wattenrollen en witte kous zeven dagen zitten. U mag ze daarna zelf verwijderen.
Slaap veel na je operatie
Streef ernaar dat je minstens 8 uur per nacht slaapt. Vooral diepe slaap en remslaap zijn erg belangrijk. Zorg ervoor dat je slaapkamer donker is en niet te warm om zo diep mogelijk te slapen.
De eerste dagen moet u vermijden om lang rechtop te staan zonder te bewegen. Uw normale activiteiten mag u na deze eerste dagen hernemen. Na een tiental dagen mag uw huisarts de steri-strips (kleefpleisters) verwijderen. Zonnebank en blootstelling aan de zon moet u de eerste 3 maanden vermijden.
Bij een laserbehandeling wordt een laserdraad in de te behandelen spatader gebracht. Door de laserenergie wordt de ader vervolgens dichtgebrand. Deze behandeling is geschikt voor grote, niet te kronkelig lopende spataderen. Het betreft een dagbehandeling op de poliklinische operatie afdeling.
Gedurende 48 uur na de behandeling moet u de steunkous overdag en 's nachts dragen. Na 48 uur verwijdert u zelf de pleisters en het verband. De kous draagt u daarna nog één tot drie weken alleen overdag.
Het inbrengen van de laserdraad in het te behandelen vat en het inspuiten van de verdovingsvloeistof kan echter wel gevoelig zijn. Na een laserbehandeling ontstaat na enkele dagen vaak wat (strek)pijn. Deze pijn duurt meestal twee weken maar kan ook langer aanhouden.
Wandel na de laserbehandeling per dag 3 x 30 minuten. Twee tot drie dagen na de behandeling kunt u pijn krijgen. Dit komt door het verschrompelen van het bloedvat. Blijft u dan vooral lopen.
Stel de te behandelen huid vanaf vier weken voor tot vier weken na de behandeling niet meer bloot aan de zon of zonnebank. De UV-stralen kunnen uw pigment verstoren. Als u toch in de zon komt, gebruik dan een zonnebrandcrème factor 30. De laserspecialist behandelt spataderen met de vaatlaser.
Elke zorgverzekering vergoedt het verwijderen van spataderen uit de basisverzekering. Een medisch specialist moet hiervoor een medische indicatie afgeven na een vaatonderzoek aan uw benen.
Spataderen zijn niet altijd ongevaarlijk Spataderen (varices) zijn een afwijking aan de vaten. Deze verwijde aders in de benen ontstaan doordat kleppen in de aders niet goed sluiten. Levensbedreigend zijn ze niet, maar ze vormen meer dan een cosmetisch luxeprobleem.
Een kloppend gevoel rondom de spatader. Jeuk rondom de spatader. Uw benen voelen zwaar en vermoeid aan. Pijn en/of spierkrampen in de benen.
Varesil Crème is een unieke formule om spataderen te verminderen en voorkomen. Ook helpt het om de algehele bloedcirculatie te verbeteren dankzij de natuurlijke ingrediënten. Gebruiksaanwijzing: Breng tweemaal daags aan op het aangedane gebied na het douchen.
Spatadertherapie is een effectieve en aangename manier om spataderen te behandelen. De therapie bestaat uit massage, oefeningen en adviezen voor het dagelijks leven. Hierdoor verbetert de bloeddoorstroming in de benen en verminderen de spataderen en de klachten.
Elastische kousen
Je moet ze dragen om te herstellen na een ingreep of je krijgt ze om spataderen te voorkomen. Het dragen van de kousen neemt de druk weg en vermindert de kans op nieuwe spataderen. Steunkousen drukken op de aderen en zorgen er samen met de kuitspieren voor dat het bloed terugstroomt naar het hart.
Spataderen verdwijnen niet vanzelf. Klachten kunnen soms afnemen door meer beweging, zoals fietsen, wandelen, kuitspieroefeningen en het vermijden van lang zitten en lang staan. Er bestaan geen medicijnen die spataderen en klachten kunnen verhelpen.
De dermatoloog of chirurg haalt de spataderen weg met een haakje. Crossectomie in combinatie met strippen: als de spataderen te kronkelend of te groot zijn voor andere behandelingen. De chirurg maakt een paar sneetjes in uw huid en knipt de spatader door. Daarna trekt de chirurg het tussenliggende stuk ader eruit.
Hoelang ben ik werkonbekwaam na een spataderoperatie? Afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep, techniek, 1 of 2 benen zal dit 1 tot 4 weken bedragen.
Het is belangrijk dat u na de behandeling niet gaat rusten, maar juist in beweging blijft. Ook de dagen na de behandeling is bewegen goed. Intensief sporten wordt tijdens de eerste week na de behandeling echter afgeraden. U krijgt na het spuiten een elastische kous en/of verband(kous) aan.
Gevolgen opengesprongen spatader
Een van de complicaties is een ernstige bloeding: een opengesprongen spatader kan zomaar leiden tot het verlies van één tot anderhalve liter bloed. Dat is veel als je bedenkt dat een mens zo'n vijf liter bloed door de aderen heeft stromen.