Een medische expertise is een onderzoek door een onafhankelijke arts. Het doel van een medische expertise is inzicht krijgen in het het letsel dat door het slachtoffer is opgelopen, de duur en voortgang van het genezingsproces en eventueel de blijvende schade.
De medische expertise wordt meestal uitgevoerd na overeenstemming van beide medisch adviseurs. De medisch adviseurs overleggen wie de expertise mag uitvoeren en over de vragen die zij de deskundige zullen stellen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van de IWMD-vraagstelling: Vraagstelling Causaal verband bij ongeval'.
Een medische expertise is een onderzoek door de medisch specialist. Met de medische expertise willen bedrijfsartsen, verzekeringsartsen of medisch adviseurs in kaart brengen wat uw mogelijkheden en beperkingen zijn bij het uitvoeren van uw werk.
Over het algemeen duurt een medische expertise een uur. De specialist neemt meestal voorafgaand aan het onderzoek uw dossier door en zal na het consult zijn bevindingen inclusief de eventuele beoordeling van de aanvullende onderzoeken aan Justus Medische Expertise rapporteren.
Een medische expertise is een onderzoek, uitgevoerd door een onafhankelijke medisch specialist. Dit onderzoek geeft inzicht in het opgelopen letsel, het genezingsproces en de eventueel blijvende gevolgen.
Waarom een medische expertise? Dankzij een medische expertise kunnen wij in bepaalde gevallen de omvang van de lichamelijke schade in al zijn facetten vaststellen en bijgevolg de schade en de vergoeding objectief en individueel beoordelen.
De medisch adviseur heeft alle relevante stukken uit het medisch dossier van uw cliënt nodig om de medische toestand van uw cliënt te kunnen beoordelen. Zodra alle stukken binnen zijn, gaat de adviseur de informatie zeer zorgvuldig analyseren en maakt hij een samenvatting van de aanwezige medische stukken.
Het medisch onderzoek duurt gemiddeld 20 minuten. Via een gesprek en een medisch onderzoek gaat de arts na of je lichamelijk en geestelijk voldoet aan de medische minimumnormen zoals beschreven in bijlage 6 van het KB van 23 maart 1998.
Na het bekijken van uw voertuig zal de expert een expertiserapport opstellen. Gemiddeld duurt dat 5 werkdagen. In sommige gevallen kan dit langer duren, bijvoorbeeld als de expert afhankelijk is van aanvullende informatie van u of van de schadehersteller of van een opkoper bij total loss.
In het medisch beoordelingstraject krijgt u duidelijkheid over uw beperkingen als gevolg van het ongeval. Het is dan ook noodzakelijk om te beschikken over uw medische informatie. Deze informatie moet doorgaans op zijn minst het antwoord leveren op de onderstaande vragen: Wat is de aard en de ernst van het letsel?
Hij geeft aan de hand van het medisch dossier van het slachtoffer een advies bij een letselschadeclaim, zoals na een medische fout of na een verkeersongeval. Bij de Bureaus vinden wij het belangrijk dat onze medische adviezen ook voor niet-medici begrijpelijk zijn.
Deze vraagstelling is bedoeld om niet-medici die zich bezighouden met de afwikkeling van letselschade inzicht te geven in de medische uitgangspunten die van belang zijn bij het bepalen van de omvang van de schade die de onderzochte heeft geleden (en in de toekomst mogelijk zal lijden) als gevolg van een ongeval.
Werknemers die omwille van hun job mogelijk een gezondheidsrisico lopen, krijgen (meer)jaarlijks een uitnodiging voor een verplicht medisch onderzoek. De arbeidsarts en/of de bedrijfsverpleegkundige onderzoeken je werknemers aan de hand van enkele risicogebonden tests, vragenlijsten en een gesprek.
De kosten van het onderzoek, inclusief het remgeld, vallen ten koste van de werkgever. De arbeidsgeneesheer verwijst door voor een niet-beroepsgebonden risico of hij wil een verslag bekomen van een werknemer die al in opvolging is bij een specialist.
Wie? Preventieve gezondheidstoezicht voor uw medewerkers Elke werknemer heeft het recht op een gezondheidstoezicht voor werkgerelateerde klachten. Dit kunnen fysische of mentale klachten zijn. In het geval van risicoberoepen is een medisch onderzoek wettelijk verplicht.
Wat doet een medisch adviseur? Een medisch adviseur is dus een arts die een onafhankelijk advies geeft in letselschadezaken. De medisch adviseur onderzoekt de medische gevolgen van het verkeersongeval, bedrijfsongeval of de medische fout.
Specifieke inlichtingen opvragen bij uw arts of het ziekenhuis kan de verzekeraar echter alleen mits uw uitdrukkelijke toestemming. Indien u zelf de medische informatie bezorgt, is het gebruikelijk dat u deze opstuurt naar de raadsgeneesheer van de verzekeraar, die gehouden is tot het beroepsgeheim.
Het gemiddelde bruto maandsalaris van een ervaren medisch adviseur ligt rond de €4.500,- per maand op basis van een fulltime dienstverband van 38 uur per week. Dit bedrag kan oplopen tot €10.000,- bruto per maand.
Kosten voor belangenbehartiging zijn onderdeel van uw schade, en worden betaald door de aansprakelijke partij. Het kost u dus niets!
De afkorting D.C. na de naam van de chiropractor betekent Doctor of Chiropractic. Daarbij krijgen ze ook de medische titel Bachelor of Science en kunnen een jaar verder studeren voor de medische titel Master of Science.
De opdracht van uw raadsgeneesheer vult dus de opdracht van uw advocaat aan: uw raadsgeneesheer heeft tot opdracht te verdedigen dat al uw letsels en klachten ingevolge het het ongeval worden aanvaard en dat de medische besluiten toelaten een volledige vergoeding voor alle lichamelijke schade te bekomen.
Verwijzing van arts is nodig
Dat kan de huisarts zijn. Ook andere artsen dan de huisarts kunnen verwijzen naar een medisch specialist. De zorgpolis maakt duidelijk wie als verwijzer mag optreden. Als een verzekerde spoedeisende zorg van een medisch-specialist nodig heeft, dan is een verwijzing niet nodig.
Het CBR vraagt een onderzoek aan door een medisch specialist, zoals een oogarts of neuroloog. Je ontvangt hiervoor een verwijsbrief. Het CBR kiest deze arts zelf, omdat het belangrijk is dat de keuring wordt gedaan door een onafhankelijk arts die de rijbewijseisen goed kent.
Medisch specialistische zorg is zorg zoals een operatie of een behandeling die uitgevoerd wordt door medisch specialisten. Denk aan een gynaecoloog of plastisch chirurg. Menzis koopt deze zorg in bij onder meer ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra, dialysecentra, IVF centra en revalidatiecentra.