Verder mag de aansprakelijkheidsclausule geen aansprakelijkheid uitsluiten of beperken als schade het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid. Ook mag een aansprakelijkheidsclausule nooit in strijd zijn met de wet, openbare orde of goede zeden.
Aansprakelijkheid uitsluiten: Aansprakelijkheid betekent dat een partij probeert een bedrag te verhalen, ofwel een vordering heeft. Door een exoneratiebeding op te nemen in een overeenkomst of in algemene voorwaarden kan aansprakelijkheid worden uitgesloten.
Een aansprakelijkheidsverzekering zal vaak niet de volledige schade dekken of zal allerlei beperkingen hebben waarmee je rekening dient te houden. Het is aan te raden om de aansprakelijkheid minstens te beperken tot het niveau van de aansprakelijkheidsverzekering, zodat je niet zelf voor de schade hoeft op te draaien.
De wet bepaalt dat het uitsluiten of beperken van aansprakelijkheid in de algemene voorwaarden in principe niet is toegestaan.
Een exoneratieclausule (ook wel: exoneratiebeding) is een beding waarmee een partij diens aansprakelijkheid voor schade tracht uit te sluiten. In de regel geldt dit voor schade wegens een toerekenbare tekortkoming of in geval van een onrechtmatige daad. Onder omstandigheden kan een exoneratiebeding vernietigbaar zijn.
Een beding is een bepaling in een overeenkomst, in de overeenkomst zelf, of in algemene c.q. bijzondere voorwaarden waarnaar wordt verwezen. De essentialia van een overeenkomst, zoals de koopsom, de huurprijs, de erfpachtcanon worden geen beding genoemd.
Door clausules in de koopovereenkomst op te nemen, kan de verkoper zijn aansprakelijkheid vanwege verborgen gebreken beperken of zelfs uitsluiten. Voorbeelden daarvan zijn exoneratiebedingen, ouderdomsclausules of niet-zelfsbewoningsclausules.
De belangrijkste informatie over de aankoop of dienst zelf mag niet in de algemene voorwaarden staan. Deze informatie moet in de overeenkomst staan. Of u moet de informatie mondeling krijgen als u het product koopt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de prijs, de kleur van het product of de hoeveelheid.
Mededelingsplicht verkoper
Als de verkoper op de hoogte is van een gebrek dat het normaal gebruik van de woning in de weg staat, dient hij dit aan de koper mee te delen. Doet hij dat niet, dan is de verkoper in beginsel aansprakelijk voor de schade die de koper vanwege het verborgen gebrek lijdt.
UA: Uitgesloten van Aansprakelijkheid. Dit betekent dat de leden niet aansprakelijk zijn voor schulden van de coöperatie. Ook niet na een faillissement.
In het geval van de foutloze aansprakelijkheid valt 1 van deze elementen weg: de fout.Er moet dus geen foutieve gedraging zijn, een band met de schade verwekkende gebeurtenis volstaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aansprakelijkheid voor dieren.
Een producent kan productaansprakelijkheid tegenover een consument niet beperken of uitsluiten. Ook niet in zijn algemene voorwaarden. Zo een bepaling kan je dan vernietigen. Hij kan zich wel verzekeren tegen productaansprakelijkheid.
Heeft u een auto, motor, scooter, brommer of snorfiets? Dan moet u volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) een WA-verzekering afsluiten. Dit kunt u doen bij de meeste verzekeraars. Als uw motorrijtuig schade veroorzaakt dekt een WA-verzekering deze in de meeste gevallen.
Een (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade aan iemand anders of iemand anders zijn spullen, die door jou is veroorzaakt. Wanneer je wettelijk aansprakelijk bent voor deze schade, dan is de schade doorgaans gedekt op de (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering.
Uw algemene voorwaarden zijn geldig als de inhoud juist is en als u de algemene voorwaarden op een correcte wijze gebruikt. Wanneer dit niet het geval is, loopt u het risico dat uw algemene voorwaarde niet geldig zijn.
De verjaringstermijn van een verborgen gebrek is dus vijf jaar. Er is belangrijk om te weten dat men een verborgen gebrek ook kan laten verjaren. Zodra u de vorige eigenaar op de hoogte heeft gesteld van het verborgen gebrek, gaat er een nieuwe verjaringstermijn in. Dit is twee jaar.
Onder lichte verborgen gebreken wordt verstaan gebreken die de stabiliteit van (een deel) van het gebouw niet aantasten, doch van die aard zijn dat indien de bouwheer ze ten tijde van de aanvaarding van het werk had gekend, hij ze niet aanvaard had.
Een verborgen gebrek is een gebrek aan de woning dat niet direct waarneembaar is op het moment van aankoop. Het kan bijvoorbeeld gaan om problemen met de fundering, het dak, de riolering of de elektrische installatie. Niet elk gebrek dat na de aankoop aan het licht komt is echter een verborgen gebrek.
Een beding is onredelijk bezwarend wanneer het onredelijk benadelend is voor de tegenpartij. De tegenpartij hoeft daarbij niet eens financieel nadeel te hebben geleden. Het gevolg is dat de rechter het beding zal vernietigen.
In haast iedere arbeidsovereenkomst zijn 'bijzondere bedingen' opgenomen. Ze beschermen ieder een ander belang van de werkgever, waaronder het beschermen van het bedrijfsbelang, het tegengaan van onrechtmatige concurrentie of het tussentijds kunnen beëindigen van de arbeidsovereenkomst.
Onder geen beding is absoluut niet, onder geen enkele voorwaarde. Dit artikel valt onder het portaal Woordenschat.