Voor zo'n klein diertje heeft de waterspin een vrij sterk gif, dat ze nodig heeft om grote prooien te vangen. Voor mensen is het gif ongevaarlijk, maar een beet van de spin kan toch flink pijn doen: zoals een wespensteek, maar dan onder water.
De waterspin is de enige spin die vrijwel permanent onder water leeft, en hier een met lucht gevuld, duikerklok-achtig web bewoont. De spin maakt een web tussen de waterplanten en haalt vervolgens lucht van de oppervlakte om het web te vullen. De lucht wordt vastgehouden door de haartjes aan het achterlijf.
De waterspin leeft in Nederlandse sloten. Het is onze enige spin, die in het water leeft. Als ze duikt neemt ,ze lucht mee tussen de haren van haar lichaam mee. Haar achterlijf lijkt daardoor wel van zilver.
Hoewel de spin niet kan zwemmen, kan ze tot 30 uur onder water leven. Dat verklaart ook waarom spinnen vaak in een toilet of bad zitten.
De waterspin bouwt een web om zich heen, vult het met zuurstof en kan zo maar liefst een hele dag onder water blijven, zo blijkt. De spin leeft in kleine wateren in Europa en het noorden van Azië.
Spinnen houden niet van de geur van pepermunt en wierook. Je kunt bijvoorbeeld pepermuntolie mengen met water en een beetje afwasmiddel en dit spuiten in hoeken en kieren waar spinnen (kunnen) voorkomen. Een alternatief is het branden van wierook.
Behalve kastanjes is pepermuntolie ook een effectief middel om spinnen weg te jagen. Spinnen haten namelijk geuren als pepermunt en eucalyptus. Meng het met water en spuit het in kieren en gaten waar spinnen je huis binnenkomen. De spinnen worden afgeschrikt en blijven voortaan eerder weg.
De meeste spinnen stikken door het stof in de stofzuigerzak. Als het een heel grote spin is, dan kan het wel even duren voordat hij sterft. Die dood is best wel gruwelijk. Wees maar niet bang dat het beest de stofzuiger weer uit kruipt.
Om onder water te kunnen ademen, bouwen de spinnen een zogenaamde duikerklok, een web tussen waterplanten dat ze vullen met lucht die ze aan het wateroppervlak halen. De diertjes maken gebruik van de fijne haartjes op hun lijf om luchtbellen onder water te transporteren.
Op het menu staan echter voornamelijk kleine kreeftachtigen, kikkervisjes, kleine visjes, wormen en keverlarven. Jonge waterspinnen eten wat kleinere prooien, zoals wormen en watervlooien. Vijanden van de waterspin zijn vooral vogels, kikkers en andere insecteneters en ook grote roofvissen eten de spin.
Grotere spinnensoorten die aan het water leven lusten zo af en toe ook een visje. Die spinnen maken geen webben, maar ze kunnen wel zwemmen, duiken en drijven.
De Waterspin komt in Europa en Azië voor in stilstaand zoet water. Het is de enige spinnensoort die vrijwel altijd onder water leeft. Ze behoort tot de familie Cybaeidae (geen Nederlandse naam).
De Giant Huntsman is de grootste spin op aarde
Van poot tot poot meet hij tot 30 centimeter, en daarmee is hij zo groot als een flink bord. Hoewel je de Giant Huntsman moeilijk over het hoofd kunt zien, is hij een nieuwkomer op de lijst van grootste spinnen op aarde. Het werd voor het eerst ontdekt in 2001 in Laos.
Het is opvallend, dat dit spinsel zo dicht in elkaar zit, dat er lucht onder water in vastgehouden kan worden. De waterspin steekt nu zijn achterlijf boven water, vangt hier op een speciale manier met de spintepels en het vierde paar poten wat lucht vast en brengt die lucht naar de duikerklok.
De dikste spinnendraden zijn 0,012 millimeter (de dunste zelfs duizenden keren dunner) maar zelfs met zo'n dun draadje vangt een spin al een insect op. Spindraad even dik als een potlood zou een vliegtuig tegenhouden. Zo'n sterk en rekbaar materiaal, daar zijn volop toepassingen voor te bedenken.
Behalve de typische luchtbel, zijn dit nog meer kenmerken van de waterspin: 8 tot 15 mm lang. de mannetjes zijn meestal groter dan de vrouwtjes - uitzonderlijk voor spinnen. het voorste pootpaar van het mannetje is langer dan dat van het vrouwtje.
Samengevat De meeste mensen kunnen hun adem onder water niet langer dan een minuut inhouden. Dan krijgt je lichaam te weinig zuurstof en moet je ademen, anders raak je bewusteloos. Maar door te trainen kun je je adem steeds langer inhouden. Freedivers kunnen dat wel tien minuten lang!
Het klinkt misschien vreemd, maar je lichaam heeft ook water nodig om te ademen. De longen bestaan voor 85% uit water. Voor het opnemen van zuurstof en het afvoeren van koolzuur moeten onze longen voortdurend worden bevochtigd met water.
En wat dacht je van al dat gesnurk en draaien in je slaap? Spinnen houden daar niet van, dus je mond tijdens het slapen zoeken ze al helemaal niet op. Behalve als je jouw bed nooit verschoont en er dode insecten in je bed hebt liggen, is er geen reden om je zorgen te maken.
Ook de geur van pepermunt schrikt spinnen af. Water mengen met muntolie en sprayen op plaatsen waar ze binnen komen. Krachtiger dan pepermunt maar ook voor mensen minder aangenaam: spinnen houden ook niet van azijn. Azijn aanlengen met water en dit als spray gebruiken kan dus ook.
"Als je een spin doodt, heeft dat juist het omgekeerde effect. Spinnen eten andere insecten op.Als je een spin gaat doden, is er meer voedsel voor andere spinnen.Daardoor gaan ze meer eitjes produceren, en komen er uiteindelijk weer meer spinnen bij.
Je kan op je beide oren (en met je mond open) slapen, want de kans dat je effectief 's nachts spinnen doorslikt, is heel onwaarschijnlijk. De spinnen die in onze huizen leven, blijven bij hun web of gaan jagen op plekken waar mensen niet komen. In een bed heeft een spin dus niets te zoeken.
Vaak zien wij maar een heel klein deel van alle spinnen die in ons huis zitten: spinnen zijn namelijk nooit alleen. Spinnen gaan namelijk gezamenlijk op zoek naar warme plekken waar zij zich kunnen verschuilen totdat er een vlieg of ander insect in de buurt komt die zij kunnen aanvallen.
Overdag verstoppen huisspinnen zich tussen spleten, achter plinten en meubels, in de kelder of op zolder. Enkel 's nachts komen ze tevoorschijn om prooien te vangen.
Vijanden van spinnen zijn o.a. mieren, duizendpoten, wespen en sluipwespen, sprinkhanen en vogels. Maar spinnen worden ook gegeten door andere spinnen. Ook de mens vormt een gevaar.