Als er behang op de te verven muur zit, is het aan te raden om het behang van de muur af te halen. In het geval van glasvezelbehang kan het zo zijn dat het reliëf in het behang nog steeds voldoet; dan kan er voor gekozen worden om over dit behang heen geschilderd te worden.
Het antwoord hierop is gemakkelijk: ja dat kan. Er kan simpelweg met een latexverf over vinyl behang heen geschilderd worden. Ook voor glasvezel, vliesbehang en normaal behang geldt dat er met latexverf overheen geschilderd kan worden. Het is bij alle behangsoorten wel zo dat het behang goed bevestigd moet zijn.
Na het verwijderen van het behang vind je meestal krassen of gaatjes die je zoals hierboven moet dichtstoppen. Nadien opschuren, de muur ontvetten en wassen met water waarin je wat soda of ammoniak hebt opgelost. Na drogen is de muur klaar om geverfd te worden.
Gebruik fijn schuurpapier (korrel 280) om de laatste korrels weg te werken, voordat je gaat schilderen. Om de nieuw gestucte muren te verven is het vervolgens belangrijk om die voor te strijken. Je vermindert daarmee de zuigende werking, waardoor de verf beter dekt.
Behang is heel eenvoudig te verwijderen met behulp van een behangstomer of warm water, spons en een plamuurmes. Zowel de stomer als de spons met water maken het behang vochtig waardoor het losweekt van de muur. Vaak kun je het behang dan al van de muur trekken.
Weken met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes Door te weken met een speciaal sopje laat je behang vaak nog makkelijker los. Je kunt een heet sopje maken met een beetje afwasmiddel, biotex of azijn. Maak een mengsel heet water met het gewenste product en doe dit in een plantenspuit. Zo kun je gemakkelijk de muur nat maken.
TIP 4: RESTJES VERWIJDEREN
Helaas blijven er altijd kleine restjes over die niet zo makkelijk van de muur afkomen. Met een natte spons kun je deze plekken met flink veel water natmaken. Zo kun je alsnog het plamuurmes onder het behang krijgen en de laatste resten verwijderen.
Welke ondergronden kan ik gladmaken met Alabastine MuurGlad? U kunt MuurGlad gebruiken om de volgende ondergronden glad te maken: glasvezelbehang, structuurmuren (zoals structuurverf), spachtelputz, granol en sierpleister,voor beschadigde muren (bijvoorbeeld na behangverwijdering), cellenbetonmuren en gipsblokkenmuren.
Het glad maken van je muur kan heel eenvoudig met bijvoorbeeld Alabastine Sneldrogende Egaliseerpasta. Dit kant-en-klare product maakt het voor iedere doe-het-zelver mogelijk om die beschadigingen in je muur netjes weg te werken. Zeker met de speciale gereedschapsset.
Altijd nat-in-nat werken
Nat-in-nat werken betekent dat je de tweede laag muurverf aanbrengt terwijl de eerste laag nog niet droog is. Op deze manier drogen beide lagen mooi egaal in elkaar op en voorkom je heel makkelijk en snel strepen.
Opschuren van intacte verflagen doet u best met schuurpapier van een gemiddelde korrel (120 bijvoorbeeld). Bij echt slecht schilderwerk of een heel oneffen ondergrond kan u gerust schuren met grof schuurpapier (korrel 80 of 60) tot alle lagen verf afgeschuurd zijn.
We adviseren eigenlijk altijd om muren twee keer te schilderen voor een langdurig, mooi resultaat. Donkere kleuren kunnen dus nog wat extra lagen nodig hebben.
Het schuren van een stuclaag op een muur is gewoon noodzakelijk om er verder van alles mee aan te kunnen vangen. Wanneer er eenmaal is geschuurd is het belangrijk om de stoflaag die nog op de muur zit goed te verwijderen.
Het aantal lagen dat je aanbrengt kan verschillen. Als je bijvoorbeeld een donkere kleur met een hele lichte kleur wilt over schilderen, dan kun je het beste meerdere lagen aanbrengen. Bij een kleiner kleurverschil kunnen enkele lagen al voldoende zijn!
Schilderen is minder werk dan behangen. Het gaat sneller en is ook gemakkelijker. Op de korte termijn is het iets goedkoper dan behangen maar je moet de verf regelmatiger vernieuwen. Het voordeel is echter dat schilderwerk vernieuwen een stuk makkelijker is dan opnieuw behangen.
Glasvezelbehang is perfect geschikt als overschilderbaar behang. Je moet weten dat dit soort behang er eigenlijk zelfs voor is gemaakt om over te schilderen. Per slot van rekening is glasvezelbehang door het gebruikte materiaal, glasvezel, slechts verkrijgbaar in een enkele kleur.
De gekorrelde muurverf Kwartscoat kent heel wat toepassingen. Dankzij de structuur en de aanwezige korrel kun je deze verf gebruiken op oneffen muren of muren met kleine barstjes of diepe voegen, waarbij de korrel de oneffenheden opvult of overbrugt.
Dat kan op 5 manieren, namelijk door te stucen, door schuren, door op te vullen met muurvuller, door te behangen met Renovlies en als laatste door het af te stomen en af te steken.
Volledig geschilderde muren kun je gewoon overschilderen, maar als slechts delen van de muur zijn geverfd, moet je de verf eerst verwijderen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een excenterschuurmachine en schuurpapier met een fijne korrel.
Schuren van pleisterwerk of gipsplaten: wil je een pleistermuur schuren? Dan is het verstandig om eerst de oneffenheden te verwijderen met grof schuurlinnen (K120, 150 of 180). Vervolgens geef je de muur een schuurbeurt met fijn schuurlinnen (K400), zodat deze klaar is voor muurverf of behang.
Muurglad goed doorroeren voor gebruik. Breng het product rechtstreeks uit de emmer met de MuurGlad Roller aan op de muur en verdeel het zo gelijkmatig mogelijk. Het product eerst op een groter oppervlak aanbrengen (enkele m2). Muurglad kan direct en tot maximaal 30 minuten na aanbrengen worden gladgestreken.
Nee, spack is weliswaar een gladde pasta, maar spackspuitwerk kan niet glad worden aangebracht. Spackspuiten is afwerking voor muren en plafonds met een korrelstructuur. Bij spackspuiten is het (vaak) wel mogelijk om een fijne korrel aan te brengen, dat is het beste alternatief voor gladde muren.
Vaak wordt er gerekend met een een m² prijs van behang eraf halen. Je betaalt vaak voor een oppervlakte van 50 m² tussen de 300 en 600 euro en voor een oppervlakte van 100 m² tussen de 500 en 700 euro.
Vul het apparaat met water en laat het op temperatuur komen. Zodra het water op temperatuur is, zal het spuitstuk (de afstomer) gaan sissen en stoom uitblazen. Houd de afstomer ongeveer een halve minuut tegen het behang aan dat u wilt verwijderen en steek daarna direct af met een afsteek- of plamuurmes.
Vliesbehang is gemaakt van textiel-, papier- en kunststofvezels en is daarom heel sterk. Het is makkelijk aan te brengen zonder behangtafel en ook makkelijk weer te verwijderen. Ook kun je er een kleurtje overheen verven. Dit behang kan echter wel doorschijnend zijn en is iets duurder dan andere soorten.