Een echte pizza maak je namelijk niet met de gewone bloem zoals je die in een Nederlandse supermarkt vindt, maar wordt gemaakt van farina '00' di grano tenero. Dit is meel van zacht graan, en wordt in Nederland ook wel "Italiaans '00' meel voor pasta" genoemd.
Italiaanse bloem speciaal voor pizzadeeg heeft vaak een fijnere maling dan gewone bloemsoorten en daarmee zou je dus een betere pizzakorst krijgen. Veel supermarkten verkopen daarom inmiddels type 00 bloem voor pizza. Dat type bloem heeft een hele fijne structuur en is daarom ideaal voor het bakken van pizza.
'Farina' is Italiaans voor 'meel' of 'bloem', 'tipo' is Italiaans voor 'type'. Je komt het ook wel tegen onder de naam 'doppio zero': dubbel nul. Type 00-bloem, of '00-bloem', is een tarwebloem gemaakt van gemalen, gezeefde tarwe. Bij type 00 is die tarwebloem héél fijn gemalen.
* Je kunt pizzadeeg met zowel gewone tarwebloem (type “0′”)of met het fijner gemalen patentbloem (type “00”) maken.
Het antwoord van Noël verklaart waarom er speciale 00 bloem voor pizza te koop is. Deze speciale 00 bloem voor pizza is fijn van structuur en heeft een lager glutengehalte dan de meeste 'normale' bloemsoorten. Maar het glutengehalte is ook weer niet te laag. Want hoe minder gluten, hoe minder elastisch het deeg.
Semola is het Italiaanse woord voor bloem. Semolina is het Engelse woord voor griesmeel. Het is doorgaans een mengsel tussen de glutenarmere bloem (tipo 00) en het griesmeel van harde, dus glutenrijke, tarwe.
Voorkom dat je pizzabodem te nat wordt
Doe dit door de bal in zijn geheel te laten uitdrogen op een schone theedoek voor minstens 15 minuten. Droog genoeg? Snijd (of scheur) de mozzarella dan in stukjes en dep met een keukenpapiertje ook nog eens het vocht van ieder afzonderlijk stukje.
Je vindt deze bloem in de meeste supermarkten – meestal staat op de verpakking een afbeelding van pizza, dan zit je zeker goed. Eventueel kun je ze vervangen door bloem om brood mee te bakken.
De winnaar. Het pizzadeeg uit de Lidl kwam met een score van 8,2 op 10 als winnaar uit de bus. De tweede plaats gaat naar het pizzadeeg uit de Carrefour. Die haalde een gemiddelde score van 7,8 op 10, gevolgd door het pizzadeeg uit de Albert Heijn met een 6,7 op 10.
Het geheime ingrediënt: Griekse yoghurt! Het enige wat je voor dit ideale recept in huis moet hebben, is patentbloem, bakpoeder en... Griekse yoghurt. Die yoghurt zorgt met name voor de jaloersmakend krokante korst.
De Cuoco-bloem van Caputo is bij italiëplein verkrijgbaar in verpakkingen van 1kg, 5kg en 25 kg. De zak van 25kg “Saccorosso” heeft een ander uiterlijk dan de verpakkingen van 1kg en 5kg, echter de bloem is in alle verpakkingen hetzelfde.
Strooi een beetje meel of tarwegriesmeel op de PIZZASTEEN en de PIZZASCHEP. Zo kleeft het deeg er niet aan vast en kan de bereide pizza gemakkelijk van de steen genomen worden.
Importantissimo: la farina
Een echte pizza maak je namelijk niet met de gewone bloem zoals je die in een Nederlandse supermarkt vindt, maar wordt gemaakt van farina '00' di grano tenero. Dit is meel van zacht graan, en wordt in Nederland ook wel "Italiaans '00' meel voor pasta" genoemd.
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel.
Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem, deze structuur is dus nog fijner en zachter. Het bevat wel meer gluten dan tarwebloem. Je eindresultaat wordt hiermee dus luchtiger en fijner van structuur. Met patentbloem bak je luchtigere broden.
Mozzarella hoort op de pizza! Kijk naar de klassieke margherita pizza met tomaat, mozzarella en basilicum. Deze drie eenvoudige ingrediënten máken de pizza. Na het bakken zorgt de mozzarella voor die karakteristieke gesmolten kaasdraden als je een pizzapunt pakt.
Een pizza voorbakken werkt bijna hetzelfde als het maken van een normale pizza, maar je bakt het deeg veel korter. Bak de pizza 3-6 minuten, tot de bodem net stevig genoeg is om eruit te halen. Laat de bodem afkoelen, beleg deze desgewenst alvast met een topping naar keuze.
Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Vaak gebruikt zijn bijvoorbeeld plakjes tomaat, zongedroogde tomaatjes of doormidden gesneden cherry tomaatjes. Maar ook witte of rode ui (gesneden in dunne ringen), gewone paprika of zoete puntpaprika, courgette, champignons, olijven en aubergine kunnen heerlijk zijn als pizza toppings.
Wilt u pizzabloem kopen, dan kunt u uiteraard bij ons terecht. De Pizzabloem van DeMolenwinkel.nl is perfect geschikt voor het bereiden van een echt lekkere pizzabodem. De bloem die wij verkopen is supervers en aan te kopen in grote hoeveelheden. Wij zijn ervan overtuigd dat wij de beste pizzabloem aanbieden die er is.
Caputo is de basis voor pizza deeg
Goede kwaliteit meel van het type 00 en Caputo gist. Verder heeft u alleen water en zout nodig.
Manitobameel of manitobabloem. Wordt ook wel Amerikaans meel genoemd. Het wordt samengesteld uit verschillende soorten gemalen zachte tarwe, geteeld in Noord-Amerika, oorspronkelijk in de Canadese regio Manitoba.
Een heerlijke pittige olie die niet alleen lekker is over je pizza, maar ook als basis voor een dressing of om een stamppotje op smaak mee te brengen.
Hierdoor zal het deeg krokanter en luchtiger zijn. In Italië wordt pizzadeeg zowel met als zonder olijfolie gemaakt, het is een persoonlijke kwestie. Er is geen goed of fout, het is persoonlijke smaak. Wil je het wel gebruiken, neem dan goede extra virgine olijfolie.
Verwarm de oven voor (Boven- en onderwarmte) op 220°C. Folie verwijderen. Leg je Pizzie(s) op de bakplaat in het midden van de oven – tot maximaal 4 Pizzies tegelijk. Bak de Pizzies ongeveer minuten tot ze goudbruin zijn.