Nutella werd in 1949 door de Italiaanse chocolatier Pietro Ferrero bedacht. In de oorlog had Ferrero veel moeite om aan de sterk gerantsoeneerde cacao en chocola te komen. Hij ontwikkelde daarom een mengsel van hazelnoten, suiker, olie en cacao dat hij in harde blokken als beleg verkocht.
INGREDIËNTEN. Suiker, palmolie, HAZELNOTEN 13%, magere MELKPOEDER 8,7%, magere cacao 7,4%, emulgatoren: lecithinen [SOJA] ; vanilline.
50 procent suiker
De overige 50 procent bestaat voor 20 procent uit palmolie, 13 procent hazelnoten, 8,7 procent melkpoeder, 7,4 procent cacao, 0,48 procent vanilline (chemische verbinding) en 0,02 procent Lecithine (een mix van fosfolipiden en olie uit eierdooiers, koolzaad, melk en soja).
Door het hoge suikergehalte is het niet de beste manier om de dag te beginnen. Nutella bevat naast suiker ook veel vet, die samen veel calorieën leveren. Als je dit veel en vaak eet, kan het op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken.
Nutella ligt regelmatig onder vuur voor het gebruik van palmolie, een verzadigd vet dat de choco een smeuïge textuur geeft, maar volgens de Hoge Gezondheidsraad het risico op hart- en vaatziekten sterk verhoogt.
De prijs van de Nutellapotten blijft wel dezelfde, want volgens de producent zijn de productiekosten gestegen. Hazelnoten bijvoorbeeld - een essentieel ingrediënt van Nutellachoco - zijn de laatste jaren schaarser en dus duurder geworden.
Het etiket maakt ons wel wat wijzer: een portie van 15 gram (oftewel één theelepel) bevat maar liefst 8,5 gram suiker. In een hele pot van 400 gram zit bijgevolg 227,2 gram suiker, oftewel 75 suikerklontjes.
Eetwissel voor je gezondheid, want:
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Het onmiskenbare recept van Nutella® is wereldwijd hetzelfde. Het wordt gemaakt door 7 zorgvuldig geselecteerde kwaliteitsingrediënten te combineren, waardoor het zijn unieke romigheid en intense smaak krijgt.
Een pot choco bestaat voor 50 procent uit suiker, 20 procent palmolie, 13 procent hazelnoten, 8,7 procent melkpoeder, 7,4 procent cacao, 0,48 procent vanilline (chemische verbinding) en 0,02 procent lecithine (een mix van fosfolipiden en olie uit eierdooiers, koolzaad, melk en soja).
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt.Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella.
Er zijn 137 calorieën in een portie Bruine boterham Nutella.
Chocola bestaat grotendeels uit cacao. Hoe puurder de chocola, des te meer cacao bevat het.
Ruby chocolade is chocolade, geboren uit de Deruby cacaoboon en roze van kleur. Een vaker voorkomende uitspraak is dan ook 'Wat is die roze chocolade?' . De roze kleur komt uit de cacaoboon zelf en is dus niet toegevoegd door middel van kleur- en smaakstoffen.
Behalve Kinder Surprise en aanverwante producten als Kinder Bueno maakt Ferrero ook Nutella (het oerproduct van de groep) en de pralines van Ferrero Rocher, Raffaello en Mon Chéri. Ook de Tic Tac-pepermuntjes maken deel uit van de groep.
Na de Tweede Wereldoorlog was cacao uiterst schaars. Ferrero, oorspronkelijk afkomstig uit Piëmont in Italië, heeft van dit lastige probleem een slimme oplossing gemaakt door een zoete pasta te maken van hazelnoten, suiker en een beetje van de zeldzame cacao. De voorvader van Nutella® werd geboren.
In chocoladepasta zitten veel meer harde vetten dan in pindakaas . Ook de olie in chocoladepasta kan vaak minder goed tegen kou dan de olie in pindakaas. Daarom wordt chocopasta vaak wel hard in de koelkast en pindakaas niet!
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
1 lepel (15 g) bevat 80 calorieën.
Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring. Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, rucola, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel, peer, vijgen en aardbei.
Misschien denk je: chocopasta is gezonder, want daarin zitten hazelnoten en noten zijn gezond. Toch is het even wat ingewikkelder dan je denkt. In chocopasta zit namelijk heel veel suiker én verzadigd vet. Reden genoeg volgens Het Voedingscentrum om het niet in de schijf van vijf op te nemen.
Stel je zou de suikerinname omzetten naar suikerklontjes dan kun je heel gemakkelijk een berekening maken. Zo is 1 suikerklontje ongeveer 4 gram suiker. Dat betekent dat een man ongeveer 15 suikerklontjes in vrije suikers per dag mag nuttigen en een vrouw ongeveer 12,5 suikerklontjes.
Nutella chocoladepasta
De inhoud is teruggerekend naar 15 gram. Neem dit als eenheid om op je brood te smeren. 15 gram Nutella chocoladepasta bevat 7,7 gram suiker.