Eettips sopropo. Voor medicinale doeleinden eten mensen deze groente soms rauw maar dan moet je goed tegen de bitterheid kunnen. Sopropo is het lekkerst als je het bakt.
De zaden zijn oneetbaar en vers sap van de sopropo is giftig. Om deze reden moet de sopropo eerst een aantal uren in zout water worden geweekt alvorens deze bereid kan worden door bijvoorbeeld te koken of te stoven. Door het weken verliest de sopropo zijn bittere smaak.
Halveer sopropo in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in dunne plakken en doe samen met het zout in een kom. Laat het 15 minuten staan zodat de groente gaat zweten; dit neemt wat van de bitterheid weg.
De smaak is relevanter. Deze is bitter, zo bitter zelfs dat de overige smaak er niet meer zo veel toe doet, net als bij bijvoorbeeld bitter lemon of tonic. Daarnaast vinden ook zelfverklaarde kenners dat de overige smaak weinig krachtig is, als van komkommer, groene paprika of courgettes.
De sopropo is een tropische plant die vaak als thee geconsumeerd wordt. De sopropo thee is een heilzame thee, bevat boordevol antioxidanten en kan de spijsvertering en bloedcirculatie bevorderen. De hoge concentratie antioxidanten kunnen het bloedsuikerniveau verlagen en is ideaal voor mensen met diabetes.
Sopropo is perfect bij hoge bloeddruk of bloedvergiftiging. Buitenom het feit dat sopropo een genezende werking heeft, is het ook een lekkere groente! Een gerecht als sopropo met rijst en zoutvlees of gedroogde garnalen is zeker een aanrader.
De sopropo heeft net zoveel namen als vormen. De groente staat ook wel bekend als bittermeloen, balsempeer, karela en paré. Hij kan even groot zijn als een flinke courgette.
Sopropo bereiden & bewaren
Sopropo is niet erg goed houdbaar. Je kunt ze het beste in hun geheel bewaren in de groentelade. Invriezen is niet aan te raden, ook niet in een bereid gerecht.
Komkommers bevatten van nature een stof die erg bitter is, Cucurbitacin. Deze stof is meestal verdeeld over de bladeren en de stam van de plant, maar kan onder bepaalde omstandigheden in de komkommer terecht komen.
De buitenkant heeft vaak een 'wrattige' textuur, hoewel die soms ook gladder is. De binnenkant is wit of lichtgroen. Goed om te weten: grotere vruchten met een relatief gladde schil zijn vaak milder qua smaak. Net als de komkommer worden sopropo-vruchten onrijp gegeten.
Maar sopropo blijft favoriet onder Surinamers. Het is moeilijk verkrijgbaar en lastig te kweken. Daarom kost een kilo sopropo zeven euro. Sopropo kun je in stukken snijden en roerbakken, of vullen met gehakt.
Amsoi is een eenjarige bladgroente met grote bladeren. Wanneer de amsoi doorgroeit, krijgt hij gele bloemen. Amsoi wordt ook weleens Indische mosterd genoemd. Het is geen kruid maar een groene plant die rauw of gestoofd wordt gegeten in veel oosterse keukens.
De antroewa's aan de onderzijde kruisgewijs inkerven en gaar koken in water met zout. De azijn vermengen met de suiker, de kruidnagels, de pimentkorrels, stukjes peper en zout. Het azijnmengsel moet lekker van smaak zijn en dit even warm maken. De antroewa's in dit mengsel laten staan en naar behoefte gebruiken.
Kinine. Dranken als tonic of bitter lemon, met daarin de stof kinine, verminderd beenspierkrampen. Kinine doodt ook bepaalde parasieten zoals de malariaparasiet, die zich in het bloed en in de lever innestelt. Ook zou het de weeën van een zwangere vrouw kunnen opwekken.
De sopropo of bittermeloen is een exotische plant die hier lastig is om te kweken. Je hebt daarom eigenlijk altijd wel een kweekkas nodig, op een zonnige plek natuurlijk. Sopropo is met name in Suriname populair. De plant, die ook bittermeloen wordt genoemd, heeft iets nodig om langs omhoog te klimmen.
Het is een ontzettend gezonde groente die boordevol zit met vitaminen en mineralen: vitamine B1, B2, B3, B11 en vitamine C, magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en zink. De bittermeloen bevat twee keer zoveel betacaroteen als broccoli, tweemaal zoveel calcium als spinazie en tweemaal zoveel kalium als een banaan.
Door het melken komt de stof cucurbitacine vrij. Deze giftige stof komt vooral voor bij komkommers en zit bijvoorbeeld op de schil die je normaal gesproken misschien opeet. De bittere smaak die je soms proeft bij het eten van een komkommer met schil komt hiervandaan.
'Groen is de onrijpe kleur van de vrucht. ' Als hij geel wordt, smaakt hij een beetje zurig. Niet echt lekker.
De bitterheid geeft aan dat de plant toxisch is en dat je het beter niet kan eten. Cucurbitacines veroorzaken maagkrampen en hevige, langdurige diarree, verdwijnen niet door verhitten, en zijn zeer giftig in hoge concentraties (>300mg/kg).
Sopropo zaaien en planten
In de meeste gevallen ligt de planthoogte tussen de 170-250 cm. Zelf sopropo zaaien en planten doe je bij voorkeur op de zonnige en warme plaats. De plantafstand die je aan moet houden is ideaal als deze 15×30 cm is. De zaden van de sopropo stop je vervolgens 1 cm diep in de grond.
Surinaamse groenten in de keuken: Amsoi, Antroewa, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad, klaroen, wilde augurk en korilla. Surinaamse groenten brengen verassende smaken en afwisseling in de keuken. Bekende Surinaamse groenten zijn Amsoi, Antroewa, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad en Klaroen.
Bij bittere smaken kun je denken aan rucola, witlof, koriander, andijvie, spruitjes en grapefruit: allemaal producten die stoffen bevatten die goed zijn voor je lever.
Dat komt omdat ze net als de verse vruchten van Momordica plantziekten en -plagen kunnen meebrengen. U mag die producten dus niet meenemen als u vanuit Suriname naar Nederland of een ander land van de EU reist.
Er zijn twee soorten sopropo, de lichtgroene en de donkergroene. In Engelstalige landen wordt het bitter melon genoemd, Duitsland Bittermelone, maar in Nederland zeggen we sopropo, een andere naam is Karela. De groente sopropo lijkt in de verste verte niet op een meloen, eerder op een pokdalige courgette.
Antroewa is een erg gezonde plant die weinig vetten, eiwitten en koolhydraten bevat. Gezien de Antroewa verwand is aan de aubergine zit deze groente evenzeer bomvol kalium, magnesium, calcium en koper. In de aubergine zien we daarnaast ook heel wat vitamine B, Vitamine C, antioxidanten en gezonde vetten.