Nederland staat op de zevende plaats van wereldwijde wapenexporteurs en de overheid is daarvan de grootste wapenleverancier.
De Verenigde Staten is de grootste wapenexporteur, daarna volgen de Europese Unie en China. Grote exporteurs zijn Verenigd Koninkrijk, Rusland, Frankrijk en Duitsland.
Het SIPRI Arms Industry Database , opgericht in 1989 , bevat financiële en werkgelegenheid gegevens over wapenproducenten wereldwijd. Amerikaanse bedrijven domineren de lijst met als topper Lockheed Martin.
Nederland heeft geen wapenfabrieken meer, België nog wel. FN Herstal was ooit de grootste ter wereld en produceert nog steeds beroemde wapens, van Browning-miltrailleurs tot Amerikaanse 'supermarktgeweren'.
Hoewel het aannemelijk is dat de door Europa geleverde wapens nu worden gebruikt in Oekraïne, produceert Rusland het meeste zelf. Met een export ter waarde van naar schatting 15 miljard euro per jaar sinds 2015 is het, op de VS na, de grootste wapenleverancier ter wereld.
Ander veelgebruikte wapens, de G3 en opvolger G36, zijn van Duitse makelij. Nog altijd is de wapenindustrie in Duitsland gigantisch. De bedrijven hebben een gezamenlijke omzet van enkele miljarden en ongeveer 80.000 mensen verdienen er hun boterham mee. Ook in het buitenland doet het Duitse arsenaal het goed.
Voor een klein land produceert Nederland veel wapens. In Nederland werken ongeveer 15.000 mensen in de wapenindustrie, die een omzet heeft van vier miljard gulden. Hiermee bezet Nederland een vaste plaats in de top tien van wapenexporterende landen.
General Dynamics. Dit bedrijf houdt zich juist meer bezig met wapentuig voor op zee en op land, en maakt onder meer onderzeeërs en tanks. Northrop Grumman. Ook dit bedrijf maakt allerhande wapensystemen, vooral vliegend.
Nederlandse wapens gaan de hele wereld over. Veel wordt verkocht aan andere Europese landen en aan de Verenigde Staten, maar we verkopen ook wapens aan bijvoorbeeld Indonesië, Egypte, Jordanië, Marokko en Colombia, conflictgebieden of landen waar mensenrechten geschonden worden.
De Verenigde Staten en Rusland zijn veruit de grootste wapenexporterende landen. Nederland staat steevast in de top 15, over de laatste tien jaar waarover cijfers bekend zijn zelfs op plek negen. De regering gaf de afgelopen tien jaar meestal voor rond de een miljard euro per jaar aan wapenexportvergunningen af.
Inmiddels zijn de semi-automatische wapens, de MP5's, te koop op de site van een wapenwinkel op Malta, bij wapenhandel Lock, Stock & Barrel. Op Facebook wordt in Malta geadverteerd met foto's van Nederlandse Glocks.
Vuurwapens in Nederland en België
In België heeft 17 procent van de bevolking een vuurwapen; in Nederland 4 procent.
Eind jaren 70 was de FNC klaar voor productie. Het wapen combineert de beste eigenschappen van andere beroemde ontwerpen zoals de AK-47 en de M16. Het was het standaardwapen van het Belgisch leger tot het vervangen werd door de FN SCAR-L.
Het Defensie Munitiebedrijf levert alle munitie binnen de krijgsmacht tijdens operaties en oefeningen. Het bedrijf heeft moderne faciliteiten om wapensystemen en munitie te testen en te beproeven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mijnen, explosieven en munitie van klein, midden- en groot kaliber.
Na de M16 en de AK-47 was het een van de bekendste en meest verkochte wapens ter wereld. Verder produceerde FN wapens in licentie. Van de Amerikaanse M16 heeft FN meer dan een half miljoen exemplaren gemaakt. Verder heeft het honderdduizenden Uzi-pistoolmitrailleurs geproduceerd voor het Nederlandse leger.
Met een aantal Oost-Europese landen heeft Duitsland afspraken gemaakt over een zogenoemde Ringtausch: Duitsland levert moderne wapens als vervanging van oud Sovjet-materieel dat deze landen naar Oekraïne sturen. Met dat oudere materieel zijn de Oekraïense soldaten vertrouwd, ze kunnen het meteen inzetten.
De Verenigde Staten is met voorsprong de grootste wapenhandelaar ter wereld. In waarde is het verantwoordelijk voor ongeveer 30 percent van de handel in conventionele wapens. De Verenigde Staten leveren wapens aan meer dan 170 landen.
Naast de pantserhouwitsers stuurde Nederland eerder al pantservoertuigen, antitankraketten, antiluchtdoelraketten en scherpschuttersgeweren. Pantserhouwitsers zijn het zwaarste geschut dat de landmacht heeft. Met het wapen kunnen vijandelijke doelen tot op 50 kilometer afstand worden uitgeschakeld.
Er wordt onder meer kerosine, benzine en producten voor de chemische industrie mee gemaakt. Hoewel het voor Europa mogelijk is om ruwe olie uit andere landen te halen, zal ook de olieprijs verder stijgen als de oorlog in Oekraïne voortduurt.
Wanneer de Russen de invasie voortzetten zal deze naar schatting zorgen voor een kostenpost van $20 miljard per dag.
Spaargeld of geld op de betaalrekening bij elke bank die in Nederland actief is wordt beschermd door het depositogarantiestelsel. De Nederlandsche Bank (DNB) compenseert het geld dat cliënten aan de bank hebben toevertrouwd. De 23.000 rekeninghouders bij ATB krijgen hun spaargeld dus vergoed.