De dikke jas bemoeilijkt het aanspannen van de gordels van het stoeltje.Daardoor komt er te veel ruimte tussen het kind en de riempjes.Bij een ongeluk is de kans op verwondingen groot. Het probleem met de ruimte tussen de jas en de gordel geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor hun ouders.
Verschillende experts waarschuwen. Het gevaar is dat je de gordels bijna onmogelijk goed kunt aanspannen als je kind een dikke jas draagt. Er blijft dan aardig wat ruimte over tussen de gordel en het kind, waardoor hij bij een botsing uit het stoeltje kan worden geslingerd.
Als je de baby in de maxicosi meeneemt, doe hem dan geen dikke kleren aan zoals een winterjas. De kleine zal zich te pletter zweten. Werk liever met dekentjes.
De meeste kinderen hebben daarom twee winterjassen of in ieder geval één dikke jas en een iets dunnere tussenjas. Daarmee kunnen ze afwisselen wat wel zo prettig is als de jas een keer vies of nat is. In de winter gebeurt dat nogal eens met al die regen- en sneeuwbuien.
Natuurlijk wil je dat je baby goed en veilig in de Maxi Cosi zit, maar wat is te los en wat te strak? Bij het vastklikken van de gordel moet er geen ruimte zitten tussen de schouders en de gordel. Bij de buik heb je vaak een beetje ruimte, dit is normaal.
Omdat er door de vulling in winterkleding ruimte zit tussen de riem en het lichaam snijdt die bij een noodsituatie diep in de buik. Dat kan ernstige verwondingen veroorzaken aan de zachte weefsels zoals darmen, lever of milt en zelfs tot inwendige bloedingen leiden.
LONDEN (ANP) - Baby's tot ongeveer een jaar oud zouden niet te slapen moeten worden gelegd in autostoeltjes, zoals een maxi-cosi. De kinderen lopen dan een verhoogd risico te overlijden door verstikking. Dat zeggen onderzoekers in de British Medical Journal van deze week.
Vanaf 20 graden zonder jas en vest naar buiten
Bij temperaturen van 20 graden of hoger ga je lekker zonder jas en zonder vest naar buiten. Met een jasje heb je het dan juist snel te warm.
Over het algemeen dragen de meeste mensen bij temperaturen onder de 10 graden een winterjas en dan het liefst een lekkere warme winterjas. Hierbij kun je denken aan een gewatteerde parka, een wollen mantel of een kwalitatieve outdoorjas. Ook fijn: een teddy coat of faux fur jas.
De meeste volwassenen vinden een temperatuur tussen de 17 en 19 graden prima om zonder jas - maar met trui - naar buiten te gaan. Bij veel kinderen ligt die temperatuur een stukje lager, omdat ze de hele tijd bewegen. Voor hen is 14, 15 of 16 graden vaak al ideaal om zonder jas naar buiten te gaan.
Laat je baby niet langer dan twee uur achtereen in een Maxi-Cosi zitten. En gebruik de Maxi-Cosi niet om je baby in te laten slapen. Haal tijdens een lange autorit je baby om de twee uur uit het stoeltje en laat hem een kwartier vrij bewegen.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
Maar het is heel goed mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is en niet meer goed in de Maxi-Cosi past. Koop je een volgende autostoel met R129 keurmerk? Dan ben je nog wel verplicht om je kind tot 15 maanden oud achterwaarts te vervoeren.
In de maxi cosi of kinderwagen leggen baby's stil, waardoor ze het sneller koud krijgen. Met een warme deken of voetenzak buggy heeft jouw kleintje het heerlijk warm. Voor in de auto is een speciale voetenzak autostoel verkrijgbaar.
13 - 14 graden kleding: koude tussenseizoenen
Kies dan voor vesten, een comfy trui of een stijlvol shirt met lange mouwen. Wil je liever een jurkje dragen?
Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen. Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas (zoals een trenchcoat) aandoen. Vanaf de 20 graden is het tijd voor een korte broek en kan je je jas aan de kapstok laten hangen.
Minder dan 0 graden: een thermoshirt, shirt met lange mouwen en een winddicht jack, lange winter hardloopbroek en eventueel handschoenen en muts of hoofdband. Tussen 0 en 9 graden: (thermo)shirt, shirt met lange mouwen, lange hardloopbroek. Tussen 10 en 17 graden: shirt met korte of lange mouw, driekwart of korte broek.
18-19 graden: strakke jurkjes en rokjes
Maar bij weinig wind, kun je toch prima kortere kleding dragen. Kies voor strakkere en langere varianten, zoals een langere midi jurk of een maxi rok en neem een jasje of vestje mee. Je ziet er direct lekker zomers uit!
Eigenlijk is het vrij voor de hand liggend. Schaf een paar simpele en tijdloze 'basic' vestjes aan. Je zou dan in principe met dit weer (uitgaande van dat het minimaal 16 graden is) altijd een t-shirt kunnen dragen met daar overheen een basic vestje.
18-19 graden: nauwsluitende of langere kleding
Vanaf buitentemperaturen van 18 graden of meer kun je al prima een jurkje of rokje dragen. Draag het liefst een langere of strakkere variant, deze houden je lichaam beter warm. Kies bijvoorbeeld voor een strakke jurk of een leuke maxi rok.
Waarom gaan baby's eigenlijk slapen in de auto? "Bewegingen maken mensen moe," vertelt Hoogleraar biofysica Raymond van Ee. "Niet alleen baby's, maar ook volwassenen vallen in slaap van beweging en ritme. En dat is in een auto vooral aanwezig."
Hoe lang mag een baby in een autostoeltje zitten? Veel ouders vragen zich af hoe lang een baby in een autostoeltje mag zitten. Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen.
Laat de baby bij lange autoritten maximaal 2 uur achter elkaar in zo'n stoeltje. Daarna moet het kind er minstens een kwartier uit gehaald worden zodat hij kan bewegen en de armpjes en beentjes strekken en de rugspieren gebruiken. Leg de baby bijvoorbeeld op een speelmat of in een reiswieg/campinggebedje.
Veiliger voor hoofd en nek
Kinderen raken het vaakst gewond aan hoofd en nek door auto-ongelukken. In een achteruitkijkend zitje zijn de krachten op de nek van het kind bij een frontale botsing tot 5 keer kleiner dan in een vooruitkijkend zitje.
Als je baby in slaap valt tijdens een wandeling, is dat natuurlijk geen probleem. Buiten is er voldoende frisse lucht, en er is toezicht van degene die de wagen duwt. Wij raden ouders af om de kinderwagenbak als permanente slaapplek te gebruiken in de eerste maanden na de geboorte.