Een ei met twee dooiers wordt ook wel een dubbeldooier genoemd, ofwel een tweeling. Dubbeldooiers komen regelmatig voor. Je kunt ze gewoon in de winkel of bij een eierboer kopen, bijvoorbeeld in een doosje van tien.
TWEE KUIKENTJES? Wat veel mensen zich afvragen: als zo'n dubbeldooier bevrucht is, kunnen er dan ook twee kuikentjes uitkomen? Helaas: tweelingkuikens bestaan niet. Het ei biedt domweg niet genoeg ruimte om twee kuikens te laten groeien.
Vooral de dubbeldooiers van jonge kippen zijn voor een kippenboer makkelijk te herkennen. Jonge kippen leggen namelijk kleinere eieren. Dubbeldooiers zijn een stuk groter, en vallen daardoor goed op. Als er in een stal met jonge kippen een groter ei wordt gevonden, dan is dat bijna altijd een dubbeldooier.
Hoe ontstaat een dubbele dooier? Als er in plaats van één, twee eicellen vrijkomen in de eileider van de hen geeft dit 2 dooiers in het ei. Een ei met dubbele dooier kan indien bevrucht nooit 2 gezonden kuikens voortbrengen.
Hoewel maar één op ongeveer duizend eieren een dubbele dooier heeft, zijn er zeer veel jonge kippen die beginnen met leggen.
Ook een ei zo groot als een duivenei maar zonder dooier komt weleens voor. Zo'n ei ontstaat doordat een stukje eiwit zich losmaakt van de wand van de eileider. Om dat eiwit vormen zich vervolgens een eivlies en een schaal. Zo'n ei wordt ook wel een 'scheet' of 'hanenei' genoemd.
De meest efficiënte manier is om het ei in koud water te leggen. Het ei is oud als de bolle kant sterk omhoog komt drijven. Dit komt door de luchtkamer van het ei: deze wordt groter, naarmate het ei ouder word.
De eieren met een dubbeldooier zijn groter en zwaarder dan gewone eieren. Maar komen er nu ook twee kuikens uit zo'n ei als het ei uitgebroed wordt? Nee helaas! Er kunnen twee kuikens in een dubbeldooier groeien.
De eierdooier, dooier of het eigeel bij een vogelei is het binnenste gele gedeelte van het ei. De dooier vormt het voedsel van een zich ontwikkelend embryo. De dooier is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het gewicht van het ei.
Daardoor is het aantal afgerijpte dooiers op de eierstok hoger. De kans dat op één dag twee dooiers in een ei terechtkomen is dus groter. Lekker om te koken, bakken of in een salade.
Eieren die in de supermarkt terechtkomen zijn normaal gesproken niet bevrucht. Daardoor kan er eigenlijk geen kuiken uit een supermarktei komen. Toch gebeurt het heel soms wel. Volgens de Britse supermarkt is het bij witte eenden bijvoorbeeld heel lastig om mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.
Witte en bruine eieren smaken meestal precies hetzelfde en hebben identieke gezonde bouwstofffen voor je lichaam. Als er al een smaakverschil is, dan komt dat door het voer dat de kippen krijgen. Dit speelt namelijk wel een rol in de kleur van het eigeel én de smaak van het ei.
De gemiddelde kip legt ongeveer vijf eieren per week. In het eerste levensjaar leggen kippen de meeste eieren. Daarna daalt met ongeveer 20% per jaar de eierproductie. De eieren worden wel steeds groter.
Hybride kippen
Hybriden zijn namelijk kruisingen tussen verschillende kippenrassen. Ze werden gekruist met de bedoeling een bepaalde eigenschap te versterken, bijvoorbeeld dat ze consistent eieren leggen.
Eieren leggen en bevruchting
Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren. Een kip legt ook eieren als er geen haan in de buurt is of als een dooier onbevrucht is. Daar komen dus geen kuikens uit.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed. '
Het rode vlekje in sommige eieren noem je een 'blood spot'. Deze bloedsporen in het eiwit of op de dooier zijn waarschijnlijk de meest bekende 'afwijking' in een ei. Het is een klein bloedpropje van de leghen, uit de eierstok of de eileider.
Eieren zijn minimaal vier weken houdbaar nadat ze gelegd zijn. Op het doosje staat meestal een THT-datum. Dat betekent dat de producent garandeert dat de kwaliteit tot deze datum in orde is. Na die datum zijn eieren niet ineens bedorven.
Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater.
In bakrecepten wordt de hoeveelheid eieren wel eens in gram uitgedrukt. Maar hoeveel weegt nu één ei? Standaard mag je ervan uitgaan dat 1 medium ei 50 g weegt en 17 g eidooier en 33 g eiwit bevat. Dat mag je gerust afronden naar 20 g eidooier en 30 g eiwit, dat rekent wat makkelijker.
3 á 4 minuten voor een zachtgekookt ei. 5 á 6 minuten voor een halfzachtgekookt ei. 8 á 10 minuten voor een hardgekookt ei.
“Monovulaire” tweelingen bij vogels zijn zeer uitzonderlijk. Bij kippen zou de incidentie slechts 0,11 % zijn, bij duiven is dit nog veel minder, namelijk 0,07 %. Zowel monozygote (één-eiige tweelingen) als dizygote tweelingen (“twee-eiig”, al is dit Nederlandstalige equivalent niet helemaal gepast) zijn beschreven.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Eieren testen: zo doe je dat!
Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud. Blijf het ei aan de oppervlakte drijven, dan doe je er beter aan om het ei weg te gooien, want dan is het bedorven.