(ß staat voor een dubbele 'ss'. De uitspraak is die van een scherpe 'ss' [s].
De ß, die in het Duits Eszett (es-tset) of scharfes s (scherpe s) wordt genoemd, is volgens de simpelste theorie oorspronkelijk een ligatuur van de ſ (lange s) en de z uit het Frakturschrift (drukwerk) of het Sütterlinschrift (handschrift).
U spreek je uit als 'oe', maar Ü spreek je uit als 'uu'. O spreek je uit als 'oh', maar Ö spreek je uit als 'eu'. Au spreek je uit als 'au', maar Äu spreek je uit als 'oi'.
"Ø", "ø" is een klinker en een letter die gebruikt wordt in het Deens, Faeröers en Noors en bestaat uit een O of o met een schuine streep. De uitspraak van de klinker is ongeveer als het Nederlandse "eu" (fonetisch symbool: [ø]) in het woord "reus".
Het Zweedse alfabet kent behalve de gewone letters ook nog de letters å (oo), ä (èè) en ö (eu). In een woordenboek of taalgids komen deze letters na de z. De puntjes zijn van belang bij de uitspraak. Zo wordt de gewone o uitgesproken als oe in zoet, terwijl de ö wordt uitgesproken als eu in reuk.
De ß op PC
Bij de meeste toetsenborden is de rechter alt-toets de AltGr toets. Druk op de AltGr + s-toets. De letter ß verschijnt.
De 'ß' bestaat alleen in de Duitse taal. Geen wonder, dat men erover struikelt. De letter heet officieel 'eszett', maar men schrijft 'ß'. In Duitsland heeft hij diverse benamingen zoals 'Buckel-S' of 'Straßen-S'.
Android: Net als bij de iOS apparaten moeten op Android telefoons en tablets eerst het Duitse toetsenbord moeten toevoegen. Dat doe je als volgt: Ga naar instellingen > Talen en invoer > Taalvoorkeuren -> kies “+ een taal toevoegen”. Vanaf dat moment verschijnt de ringel-s als je de letter s ingedrukt houdt.
Aigu (á, é, í, ó, ú, ý): typ het teken ' (links naast de Enter-toets) en daarna de letter. Cedille (ç): typ het teken ' (links naast de Enter-toets) en daarna de letter c.
De Ö (onderkast ö) (spreek uit: umlaut-o of o met trema) is een in het Latijns alfabet voorkomende letter. De letter wordt gevormd door het karakter O met een daarboven geplaatst trema.
Hoe je een Umlaut of een Eszett voor elkaar krijgt op de computer bijvoorbeeld. Een lijstje met ALT-nummers kan handig zijn. De combinatie ALT 225 geeft dan bijvoorbeeld ß.
Dat komt doordat de letter in het Duits anders heet, namelijk 'Eszett', 'scharfes S', of 'Dreierles S' genoemd. De ß is van oorsprong een ligatuur (twee aan elkaar geschreven letters) van de s en de z, en deze genereert een stemloze s-klank: de stembanden doen niet mee, het geluid wordt hoger in de keel gemaakt.
Alt Gr, een afkorting van "alternate graphic", is een toets op het toetsenbord van een computer waarmee tekens met accenten of andere speciale tekens kunnen worden ingevoerd.
De Alt-toets bevindt zich op de meeste toetsenborden aan weerszijden van de spatiebalk; veel toetsenborden hebben maar één Alt-toets, links van de spatiebalk, en een Alt Gr toets aan de rechterkant van de spatiebalk.
Ringel-s typen op iPhone en iPad
Ga naar 'Instellingen>Algemeen>Toetsenbord>Toetsenborden' en voeg daar een nieuw toetsenbord toe. Kies voor 'Duits (Duitsland)'. De volgende keer dat je het toetsenbord op je iPhone of iPad ziet, schakel je met de wereldbol tussen het Nederlandse en Duitse toetsenbord.
De Ë wordt in de meeste talen, waaronder het Nederlands, Afrikaans, Catalaans, en Frans, niet gebruikt voor een specifieke klankweergave, maar om aan te geven dat E niet met een voorgaande klinker een diftong vormt, maar met een hiaat alléén uit te spreken is.
Accent aigui: é
Het accent aigui wordt gebruikt om nadruk te leggen op een woord op klemtoon, maar ook om aan te duiden hoe je een woord uitspreekt.
De É (onderkast é) is een in het Latijnse alfabet voorkomende letter. De letter wordt gevormd door het karakter E met een daarboven geplaatste accent aigu.