De zomer is weer in het land, veel paarden mogen weer dag en nacht de wei in. Aangezien paarden grazers zijn die het beste gedijen bij het zogenaamde hap-stap principe is dit voor hun welzijn een goede zaak. Toch kunnen ook bij paarden die in de wei gehouden worden welzijnsproblemen voorkomen.
Hoe lang moet mijn paard in de wei? Vereniging Eigen Paard is van mening dat een paard in de zomer minstens enkele uren weidegang moet hebben, het liefst nog meer. In principe kan een paard 24 uur per dag in de weide staan.
Het toegestaan koeien tijdelijk op te stallen zolang een melkveehouder maar minimaal 120 dagen per jaar en ten minste 6 uur per dag (of minimaal 120 dagen en ten minste 720 uur per jaar) zijn melkkoeien weidt.
Paarden kunnen prima in de winter op de wei staan, maar goed weidebeheer is dan essentieel. Of je nu een paddock systeem, paddock paradise of een wei hebt: je gras wil je zo goed mogelijk houden.
Paarden dienen dagelijks buiten de box te komen tenzij ziekte van het dier dit belemmert. Naast de training of ander gebruik dient het paard zoveel mogelijk beweging te krijgen afhankelijk van de mogelijkheden. Inclusief training of ander gebruik, minimaal 4 uur per dag.
Eén rustdag per week is meestal wel toegestaan, maar meer zeker niet. Dat is slecht voor het paard, of dan kan je voordeliger op een manege gaan rijden. Een gitaar kun je makkelijk een hele week in de hoek laten staan zonder dat ie er onder lijdt.
Langzaam wennen
Geef op stal eerst hooi en begin met een uurtje weidegang per dag. Bouw dat rustig op, bijvoorbeeld met een kwartier of half uur per dag. Stripbegrazen is ook een optie. De wei wordt dan met een draadje afgezet zodat de paarden niet teveel vers gras tegelijk binnen krijgen.
Problemen darmflora of maag
Wanneer de darmflora van je paard niet in balans is kan dit ook een oorzaak zijn dat hij/zij zand of modder gaat eten. Ook kan een paard naar de wortels van planten opzoek gaan. Deze bevatten namelijk microben welke een positief effect kunnen hebben op het verteringsstelsel.
De wei moet om te beginnen groot genoeg zijn. Per paard heb je 0,5 tot 1 hectare weiland nodig als je ook de productie van het ruwvoer meerekent, anders wordt 1 hectare weiland voor vier paarden geadviseerd. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst.
Daarom is het niet eenvoudig om precies aan te geven hoeveel kg er in de avond en nacht beschikbaar moet zijn. Je kunt er voor het gemak vanuit gaan dat het paard minimaal de helft van zijn behoefte gedurende de dag eet. Daarom zou je 's avonds nog een paar kg hooi hoeven geven.
Een paard slaapt niet uren achter elkaar, omdat het van nature een prooidier is en het zich daarom niet kan 'veroorloven' om lang plat te liggen. Een typische nacht van een paard bestaat uit grazen, staand slapen en korte periodes van diepe slaap terwijl het plat ligt (de REM-slaap).
Vaak wordt er aanbevolen om het paard minimaal 2 uur vrije beweging te geven na de training, om het risico op verwonding bij vrije beweging te voorkomen. Het blijkt echter dat paarden beter bewegen als ze vóór de training minimaal 2 uur vrije beweging krijgen en de wil van het paard om te trainen is dan meer aanwezig.
Wilde paarden, gemiddeld 17,9 km/dag en gedomesticeerde paarden 7,2 km/dag. Gedomesticeerde paarden in een actief stal, 5 tot 10 km/dag.
Wind en vocht koelt sneller af
In principe hebben paarden geen problemen met de kou, maar zodra er wind en regen bij komt kan de gevoelstemperatuur drastisch dalen. Dit kan er wel voor zorgen dat paarden het een stuk kouder hebben en dat de gevoelstemperatuur onder de comforttemperatuur komt.
'Paarden die dag en nacht buiten lopen moeten kunnen schuilen tegen zon en andere weersinvloeden. Een schuilstal of bossage biedt beschutting. Mocht de bouw van een schuilgelegenheid niet door de overheid worden toegestaan dan kan hier een uitzondering op worden gemaakt.
Arbowet en tropische temperaturen
In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) staat geen maximumtemperatuur waarbij nog gewerkt mag worden.
Een paard dient nog steeds het overgrote deel van de dag te besteden aan eten en eten zoeken. Daarvoor dient het paard vele km's per dag te maken en hapje stapje te doen. Ook heeft het paard van oorsprong behoefte aan sociaal contact. Dus ja, in principe is elk paard geschikt om 24/7 buiten te leven.
Wanneer de paarden in het voorjaar onbeperkt gras kunnen eten, lopen ze een risico om ziektes zoals koliek of hoefbevangenheid te krijgen. Ook hebben paarden een grotere kans om in korte tijd veel aan te komen. Weidegang rustig opbouwen is dan ook erg belangrijk om verschillende problemen te voorkomen.
Voorjaarsgras betekent dus een verandering in het rantsoen van een paard, en plotselinge veranderingen kunnen de stofwisseling verstoren. Door de suikers in het gras neemt de gasvorming in de darmen toe. Bij grote hoeveelheden kan dit leiden tot koliek- en verstoppingsverschijnselen.
Paardrijden is net als velen andere sporten fysiek. Je gebruikt je lichaam en stimuleert daarbij niet alleen je motoriek maar ook je lichaamsbeweging en je traint een hoop spiergroepen waaronder je bil- en beenspieren maar ook je core. Wanneer je een uur in stap, draf en galop rijdt verbrand je ongeveer 250 calorieën.
Want veel conditie krijg je niet van paardrijden, toch? Nicoline: 'Het is geen intensieve sport, maar tegelijkertijd is een gemiddelde training wel een redelijke cardiofitness workout. Anders gezegd: paardrijden zorgt vaak voor een verhoogde hartslag. De gemiddelde ruiter heeft dan ook een redelijke conditie.
Hoe vaak heb je al wel niet gehoord dat "paardrijden slecht is voor je rug"? Héél vaak, ongetwijfeld. In werkelijkheid is paardrijden echter uitstekend om net die lichaamsspieren goed te trainen. Door te leren hoe je goed rechtop moet zitten en je te ontspannen, ontwikkel je een evenwichtige houding.