Aluminium bakjes kennen vele toepassingen als verpakking voor versproducten en andere voeding. Het grote voordeel is dat aluminium bakjes voor in de oven kunnen worden gebruikt. Dit verpakkingsmateriaal wordt verkocht voor het inpakken van vele soorten vlees, diverse groentes, kip en gevogelte.
Nee, aluminiumfolie is af te raden. Wel kunt u eventueel tot bepaalde temperaturen bakpapier gebruiken.
Omdat bakpapier een antikleeflaagje heeft, is het dan ook perfect om kaasachtige of kleverige etenswaren mee te bereiden. Aluminiumfolie wordt in de meeste gevallen gebruikt om ovenschotels mee af te dekken of bij het stomen van bepaalde etenswaren.
Het zit namelijk zo: bij gerechten die je warm wilt houden, is het belangrijk ze te omwikkelen met folie met de glanzende kant naar binnen en de matte kant naar buiten. De glanzende kant reflecteert de warmte en de doffe kant houdt de warmte vast.
Milieu. Er is veel energie nodig voor de productie van het aluminium waaruit de folie gemaakt wordt. Aluminiumfolie kan niet worden gerecycled. Het is te dun om te smelten, het verbrandt, recyclen is daardoor onmogelijk.
Bakpapier kan temperaturen tot 220°C aan. Wil je daarboven gaan, gebruik dan aluminiumfolie. Als je groenten op een lagere oventemperatuur wil roosteren, kan je allebei gebruiken, maar kies in het geval van aluminiumfolie voor een variant met antikleeflaag.
Nadeel aluminium
Er moet bij aluminium goed rekening worden gehouden met de temperatuur. Bij een temperatuur van ongeveer 100 ⁰C of hoger, neemt de sterkte van de meeste aluminiumkwaliteiten namelijk drastisch af.
Aluminiumfolie in plaats van bakpapier
Als je koekjes of pizza's op aluminiumfolie wilt bakken, is het verstandig om de aluminiumfolie vooraf licht in te smeren met olie. Dit voorkomt dat het deeg aan de aluminiumfolie blijft plakken.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Aluminiumfolie. Ook al lijkt het handig om je restje tomatensaus mee af te dekken bij het opwarmen, ook aluminiumfolie is een no go in de microgolfoven. Het kan brand veroorzaken.
Snel weten of een bord ovenbestendig is? Het logo onderop het bord geeft vaak duidelijk aan of het geschikt is voor oven of magnetron. Ook de temperatuurslimiet staat hier meestal op aangegeven. Toch hebben niet alle borden zo'n handig logo.
Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht. Het Voedingscentrum raadt het gebruik van aluminiumfolie om zure en zoute levensmiddelen, denk aan haring, augurken, tomatenpuree of zuur fruit, in te bewaren of afdekken dan ook af.
Reacties. Aluminiumfolie bestaat voor ongeveer 99% uit zuiver aluminium. Net als met het smelten van ijs naar water ontstaat er hier vloeibaar aluminium. Wel moet voor het smelten van aluminium de temperatuur een stuk hoger zijn, rond de 660 graden Celsius.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Nee, het gebruik van bakpapier en aluminiumfolie in uw Philips Airfryer wordt om de volgende redenen niet aanbevolen: Als u de bodem van de mand bedekt, wordt de luchtstroom in de Airfryer beperkt. Hierdoor functioneert uw Philips Airfryer niet optimaal.
Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan. Die vonkjes vormen een groot risico.
Gebruik ook geen bakpapier als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt: bakpapier is maar bestand tot temperaturen van maximaal 220°C.
Je legt het op een bakplaat of rooster en daarop plaats je het eten. Het geeft geen geur of smaak af. Het is bedoeld om je bakplaat te beschermen, het eten niet aan te laten bakken en als je iets vets bereidt, komt het vet op het papier terecht en kun je het makkelijk weggooien.
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op.
' Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kun je zo'n 40 milligram aluminium per kilo lichaamsgewicht per dag binnenkrijgen zonder al te grote risico's voor de gezondheid. Dus bij normaal gebruik is aluminiumfolie niet schadelijk voor je gezondheid.
Bij het braden, grillen of garen van vlees werkt aluminiumfolie vaak nog beter dan bakpapier. Denk bijvoorbeeld aan het braden van een hele kip of kalkoen met kerst. Wanneer de bovenkant van het gerecht niet mag verkleuren, laat je de glanzende kant van de folie aan de buitenkant zitten.
De waarheid is het tegenovergestelde: Aluminium is niet brandbaar. Aluminium heeft betere brandwerende capaciteiten dan carbon fiber, dat brandbare bestanddelen bevat.
Dat kun je in corrosietabellen opzoeken, daar help ik klanten vaak mee.” “Bij temperaturen hoger dan 1000 graden kom je uit in de hittebestendige nikkellegeringen: Heat Resistant Alloys. Je hebt daarbij twee soorten nikkellegeringen: corrosiebestendige alloys (CRA's) en hittebestendige (HRA's).
Bij het verwarmen van aluminiumfolie met een gasbrander oxideert het aluminium . Vormt in dit geval aluminiumoxide . Dit aluminiumoxide is grijs van kleur, wat gemakkelijk te zien is.