Uitschrijven bij de Kamer van Koophandel
De 1e stap om te stoppen met je bedrijf is gemakkelijk. Je moet je uitschrijven bij de KvK. Dat kan met het invullen van een formulier dat je kunt vinden op de website van de KvK. Nadat de KvK je uitschrijving heeft ontvangen, zal deze dat doorgeven aan de Belastingdienst.
Als u stopt met uw eenmanszaak schrijft u uw bedrijf uit bij KVK. U rekent daarna fiscaal af met de Belastingdienst. Betaal ook uw openstaande facturen voordat u stopt. En check wat er verandert voor uw aansprakelijkheid.
Bij bedrijfsbeëindiging betaal je inkomstenbelasting over het verschil tussen de werkelijke waarde en de boekwaarde van deze bezittingen. Fiscale reserves zijn als het ware tegemoetkomingen om fiscaalvriendelijk geld opzij te zetten voor bepaalde toekomstige uitgaven.
Voor het beëindigen van een eenmanszaak heb je formulier 14 nodig, voor overige rechtspersonen heb je formulier 17 nodig. Via deze link kan je jouw bedrijf uitschrijven uit het Handelsregister. Belastingdienst - Wanneer je definitief stopt, schrijf je jouw onderneming uit bij de Kamer van Koophandel (KVK).
Bij de verkoop van een eenmanszaak, een maatschap, een vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap ben je inkomstenbelasting verschuldigd tegen het tarief van box 1 (maximaal 52 procent). Bij een besloten vennootschap betaalt u inkomstenbelasting tegen het tarief van box 2 (26,25 procent).
Uw rechtspersoon heeft geen schulden en geen vermogen
Dan kunt u de rechtspersoon direct bij KVK uitschrijven. Geef de ontbinding door aan KVK via het formulier ontbinding vennootschap, rechtspersoon of maatschap .
Stille reserves (SR) is een term die je gebruikt om het verschil tussen de boekwaarde en de werkelijke marktwaarde van een investering aan te geven. Deze reserve is geen onderdeel van de balans, vandaar “stille”.
Om met uw bv te stoppen moet u deze laten ontbinden. Geef de ontbinding van uw bv door aan KVK via het formulier 'Ontbinding, vennootschap, rechtspersoon of maatschap' (pdf) . Dit wordt ook wel liquideren genoemd. De Algemene Vergadering van Aandeelhouders neemt hier een formeel besluit over.
Als u uw bedrijf beëindigt, moet u: de administratie van het bedrijf afsluiten. de jaarstukken tot en met de datum van de bedrijfsbeëindiging opmaken. in uw aangifte omzetbelasting de btw aangeven over goederen die naar privé zijn gegaan.
Als je jouw bedrijf of rechtspersoon beëindigt, moet je deze uitschrijven. Daarvoor gebruik je een formulier. Een functionaris (zoals een bestuurder, vennoot, commissaris of gevolmachtigde) of een vestiging kun je via een apart formulier uitschrijven.
Heeft u tijdelijk financiële problemen? Misschien heeft u recht op financiële bijstand op basis van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Bijvoorbeeld een lening, een krediet of een aanvulling op uw inkomen. Een Bbz-uitkering vraagt u aan bij de gemeente waar u woont.
Als je twijfelt is het slim om niet te snel te handelen: bij een eenmanszaak kun je ook bij aangiftes ook best een tijdje laten weten dat er geen activiteiten zijn. De belastingdienst noemt dit een slapende onderneming. Je verliest wel belastingvoordelen, maar verder is dit zeker een tijdje mogelijk.
Schrijf u uit bij het Handelsregister
U kunt uw bedrijf in principe met terugwerkende kracht uitschrijven. De datum van opheffing van de onderneming moet na de datum van ingang van de laatst doorgegeven wijziging liggen. Wilt u een uitkering aanvragen (stap 6)? Wacht dan nog even met uitschrijven.
U wilt pionieren in plaats van managen
Als dit niet is wat u ambieert dan kan de verkoop van uw onderneming de oplossing zijn. Met het verkregen geld kunt u vervolgens een nieuw bedrijf oprichten of een bestaand bedrijf overnemen zodat u weer bezig kunt met waar u van houdt: ondernemen en pionieren.
Een eenmanszaak is geen rechtspersoon
Jij bent zelf je eenmanszaak. De eenmanszaak kan niet los gezien worden van jou. In die zin zou je kunnen zeggen dat de eenmanszaak juridisch niet eens bestaat. Maar ja, je gaat natuurlijk niet jezelf verkopen en overdragen.
Bedrijfswaarde berekenen op basis van vuistregels
In de praktijk van het midden- en kleinbedrijf wordt het gebruik van vuistregels (ook wel multiples genoemd) veel toegepast om de waarde van een onderneming te bepalen. Het gaat daarbij om formules als: 5 x de nettowinst. 0,75-1,5 x de jaaromzet.
Neem contact op met een erkend ondernemingsloket naar keuze om uw inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen te schrappen. Die schrapping is betalend. Het tarief voor 2022 bedraagt 92,50 euro (per vestigingseenheid). Het bedrag wordt elk jaar op 1 januari geïndexeerd.
Wie zijn of haar eenmanszaak overdraagt, zal personenbelasting verschuldigd zijn op de zogenaamde “stopzettingsmeerwaarden” die worden gerealiseerd. Dat zijn de meerwaarden die worden behaald naar aanleiding van de stopzetting/overdracht van je zaak.