5G-antennes en zendmasten in het AntenneregisterIn het Antenneregister staat per antenne-installatie de frequenties die in gebruik zijn. Dit geldt ook voor de locaties waar getest wordt met een 5G frequentie.
Alle zendmasten kun je vinden op de kaarten op de website van het Antennebureau. Hier vind je ook resultaten van metingen aan elektromagnetische velden van mobiele netwerken, ook op 5G-testlocaties. Op deze pagina staat ook een video die uitlegt hoe zo'n meting wordt uitgevoerd.
Maar hoe hoger in het spectrum, hoe vluchtiger de signalen worden. Reikt het signaal van een 4G-antenne die uitzendt op de 900 megaherz-band moeiteloos tot een mobiele telefoon een kilometer verderop, een antenne die straks een 5G-signaal uitzendt op de 3,5 gigaherz-frequentie komt niet verder dan 250 meter.
Weergave hoe een 5G netwerk eruit zou kunnen gaan zien. Zendmasten met frequenties rond 0,7 gigahertz zorgen voor basiscommunicatie op lange afstand. Zenders op straat met frequenties rond 3,5 gigahertz zorgen voor snelle communicatie bij meer dataverkeer (vergelijkbaar met huidige wifi-routers).
Net als bij 4G heb je ook met 5G masten nodig. Deze apparaten, ook wel zendmasten of antennes genoemd, zorgen ervoor dat gegevens (zoals een binnenkomende oproep of YouTube-video) van en naar je telefoon verzonden kunnen worden. De informatie 'reist' door de lucht via bepaalde frequenties.
In de eerste plaats de afstand van jouw woning tot de lijn. Het RIVM heeft voor alle hoogspanningslijnen berekend hoe groot de minimale afstand zou moeten zijn. Bij 380kV-lijnen is dat bijvoorbeeld 115 tot 215 meter aan weerszijden.Bij lagere voltages is die afstand kleiner.
Dat probleem omzeil je door veel antennes te plaatsen - die wel stuk voor stuk een veel zwakker signaal verspreiden. 5G-straling is niet gevaarlijk voor mensen.Ze kunnen je hooguit licht opwarmen, als je heel dicht bij de bron staat. Mensen vangen waarschijnlijk uit veel bronnen elektromagnetische straling op.
De extra ruimte om overal in Nederland landelijke mobiele communicatie, zoals 5G, aan te bieden, komt vanaf 1 december dit jaar beschikbaar. Het kabinet bereidt daarom een veiling van de frequenties in deze zogenoemde 3,5 Gigahertz band voor.
De straling bij een zendmast is niet noodzakelijk sterker dan die van een gsm: de afstand tussen de zendmast en uw lichaam is immers groter dan tussen de gsm en uw lichaam. De straling van enkele seconden bellen komt overeen met een hele dag op 100 meter van een zendantenne staan.
Bij mobiele communicatie wisselen een vaste zendmast en een mobiel apparaat signalen (elektromagnetische velden) uit. Een mobiel apparaat, bijvoorbeeld een mobiele telefoon, kan de ontvangen signalen omzetten naar spraak of schrift.
5G zendt namelijk gerichter uit dan 4G. De mast zal niet langer een web van straling over ons hangen waarmee onze telefoons zich kunnen verbinden, maar zal een zeer gerichte straal naar de 5G-gebruiker sturen. Niet-gebruikers zullen daarom aan aanzienlijk minder straling blootgesteld worden.
Langzaam internet kan worden veroorzaakt door een slechte netwerkverbinding, onjuist gebruik van een beschermhoes, het bereiken van de limiet van mobiele data, een defecte simkaart, afwijkingen in de app of onjuiste instellingen.
Zoek de antenne masten bij u in de buurt. Wil je de provider weten? Ga naar https://ltemasten.nl. Met behulp van deze site kunt u de locaties van de GSM, UMTS (3G), LTE (4G), 5G en C2000 zenders bij u in de gemeente vinden.
Heeft u regelmatig vage klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, darmklachten, bij de huisarts SOLK klachten genoemd. Kan de huisarts hier geen duidelijke oorzaak voor vinden, dan kunt u wel eens gevoelig zijn voor elektromagnetische straling.
Antennes, hoogspanningslijnen, mobiele telefoons en elektrische apparaten zorgen voor elektromagnetische velden.
Mensen met elektrohypersensitiviteit hebben ook onder de wettelijke blootstellingslimieten al last van klachten 5G straling. Zij kampen met symptomen als oorsuizen en piepen, licht gevoel in het hoofd of hoofdpijn en druk op de trommelvliezen als gevolg van blootstelling aan elektromagnetische straling.
Daarnaast heb je een abonnement nodig dat 5G verbinding ondersteunt. Let op: Een 5G toestel gebruik je ook als je een 4G mobiel internetabonnement hebt.
4G zal nog minstens 10 jaar bestaan, dus 5G zal 4G niet snel laten verdwijnen. 4G technologie is daarnaast zeer stabiel. 5G is opwindend en in opkomst.
5G is veel sneller dan 4G en levert toch een energiewinst op van 20%. Dat komt omdat 5G-technologie zich beter aanpast aan de behoefte aan dataverkeer. En zendmasten werken beter samen.
Ioniserende straling is ook in de natuur aanwezig. Onze aarde en ook ons eigen lichaam bevatten radioactieve stoffen, die straling uitzenden. Iedereen staat voortdurend bloot aan natuurlijke stralingsbronnen. Alleen merk je dat niet; de mens heeft er geen zintuig voor.
De ultraviolette straling, die onzichtbaar is, heeft een hogere frequentie en een kortere golflengte dan zichtbaar licht. Ze heeft met andere woorden meer energie. Uv meten we in microwatt per lumen of per m². De infrarode straling kunnen we evenmin zien, maar wel voelen en meten als warmte.
Straling kun je niet zien, horen of ruiken. De gevolgen van een schadelijke hoeveelheid straling manifesteren zich pas maanden of zelfs jaren later. Maar niet alle straling is schadelijk. Er zijn verschillende soorten straling: niet ioniserende en ioniserende straling.
Onderzoekers vinden opnieuw geen enkel bewijs. Belgische wetenschappers onderzochten of straling van onder meer wifi en mobiele telefoons echt klachten als hoofdpijn en slapeloosheid kunnen veroorzaken.