Hormonale veranderingen rond de overgang Oestrogeen heeft invloed op talrijke functies in het lichaam, zoals hart en bloedvaten, botten, borsten en urinewegen. Door de vermindering van de oestrogeenproductie verandert er tijdens de overgang veel in uw lichaam.
Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks.Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.
Tijdens de overgang veranderen ook de borsten. Door hormoonveranderingen wordt het borstweefsel vervangen door vet, waardoor de buste slapper wordt.De huid wordt minder elastisch en losser door een lagere collageenproductie. Velen ervaren ook dat de borsten gevoeliger worden en pijnlijk aanvoelen.
De typische vetverdeling waardoor vrouwen hun vrouwelijke vormen krijgen (gynoïde vetverdeling), gaat zich herverdelen richting een meer mannelijk figuur (androïde vetverdeling). Dat verklaart meteen waarom de taille verdwijnt tijdens de overgang.
De eerste uiting van de overgang is meestal een verandering van de menstruaties. Er kunnen typische overgangsklachten optreden, zoals opvliegers en transpiratieaanvallen. Wanneer alles weer tot rust gekomen is, een periode wisselend bij elke vrouw, ontstaat er een nieuw hormonaal evenwicht: de postmenopauze.
Omdat de overgang ervoor zorgt dat je natuurlijke oestrogeenproductie afneemt, maakt je lichaam in deze fase van je leven meer visceraal vet aan om de hormoonbalans van oestrogeen alsnog op pijl te houden. Dit resulteert direct in meer buikvet.
De meeste westerse vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd.
Vrouwen stapelen voornamelijk makkelijk vet op rond de heupen en billen. Als zij aankomen, komen ze daar het eerste aan. En daar verdwijnt het vet ook als laatste.
Ook in de overgang is afvallen mogelijk. De basis van afvallen is namelijk altijd hetzelfde: minder calorieën eten dan dat je verbrandt. Dat doe je door een gezond voedingspatroon te combineren met voldoende beweging. Normaal gesproken gaan we bij vrouwen uit van een energiebehoefte van 2000 calorieën.
Tijdens de vrouwelijke puberteit vindt er verdere borstontwikkeling plaatst onder invloed van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. De borsten groeien en ontwikkelen in deze tijd in fasen die in totaal vijf tot zeven jaar kunnen duren.
Gevoelige borsten
Dit komt door de aanmaak van de hormonen progesteron en oestrogeen. Hierdoor zwellen de klieren in de borsten op, de borsten kunnen zwaarder aanvoelen en gevoeliger zijn voor aanrakingen. Soms wordt het gevoel als ronduit pijnlijk omschreven.
De ene vrouw heeft al op jonge leeftijd cupmaat D, terwijl de ander jaren blijft hangen op cupmaat B. Tijdens de puberteit beginnen borsten met groeien, maar wist je dat ze ook op latere leeftijd nog kunnen groeien?
Vaak wordt er gedacht dat vrouwen na de overgang, minder snel vochtig worden. Het is inderdaad zo dat je last kunt hebben van vaginale droogheid maar als je adequaat wordt gestimuleerd, kun je nog net zo opgewonden en vochtig worden als voorheen.
Seks versterkt het immuunsysteem. En dat systeem komt goed van pas in deze tijden. Tijdens seks maak je namelijk antilichaampjes aan die bacteriën en infecties buiten de deur houden. Als je langere tijd geen seks hebt dan staakt dit proces helaas en gaat je immuunsysteem omlaag.
Oestrogeen zorgt ervoor dat er bij de vrouw een eisprong kan plaatsvinden. Het draagt bij aan de verleidelijke uitstraling van de vrouw. Ook maakt het het lichaam klaar voor geslachtsgemeenschap. Oestrogeen is eigenlijk de 'veroorzaker' van 'zin in seks' bij de vrouw.
Omdat je lichaam tijdens de overgang minder oestrogeen aanmaakt, verandert de verdeling van de opslag van vet: je billen en dijen worden slanker en je buik, taille en borsten voller.
Regelmatige lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van gewichtsverlies, vooral tijdens de menopauze. Het kan de stofwisseling stimuleren, de spiermassa behouden en de buikvet verminderen. Probeer een aantal keer per week aan een (gematigde) activiteit te doen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
Conclusie. De menopauze is het tijdstip van de laatste menstruatie. De periode daarna is de postmenopauze, maar wordt doorgaans ook met menopauze aangeduid. De overgang zijn de jaren van veranderend menstruatiepatroon en de eerste menstruatievrije jaren.
Noten en zaden. Noten en zaden zijn uitstekende gezonde voedingsmiddelen die je kunnen helpen met aankomen. 1 gram vet bevat 9kcal terwijl koolhydraten en eiwitten 4 kcal bevatten per 1 gram. Wanneer je meer vetten eet, hoef je in theorie 2x minder te eten dan wanneer je koolhydraten en eiwitten eet.
Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.
Ook als je onregelmatig ongesteld wordt, is er nog een kans op een zwangerschap. Als je zeker wilt zijn dat je niet zwanger wordt, gebruik dan een voorbehoedmiddel. Als je 1 jaar niet meer ongesteld bent geweest, ben je in de menopauze. In de menopauze ben je niet meer vruchtbaar.
In de overgang kunnen we 3 fases onderscheiden: Premenopauze: dit is de periode vóór je laatste menstruatie. Menopauze: is de term die je laatste menstruatie markeert. Postmenopauze: is de periode direct na de menopauze.