Chronische pancreatitis is een chronische ontsteking van de alvleesklier (pancreas). Ze ontstaat meestal na een reeks opeenvolgende opstoten van acute pancreatitis. Een acute vorm van pancreasontsteking kan nog volledig genezen. Bij de chronische vorm ontstaat er daarentegen onherstelbare schade aan de pancreas.
Overlevingskansen. Alvleesklierkanker is zonder behandeling zeer dodelijk: de gemiddelde overleving na diagnose bedraagt zo'n 4 tot 6 maanden. Slechts 1 op 5 patiënten komt in aanmerking voor een behandeling om de kanker te genezen.
Alvleesklierkanker heeft de slechtste overlevingscijfers van alle soorten kanker in Nederland. Het is bovendien de enige kankersoort waarbij de overleving in afgelopen decennia niet of nauwelijks is verbeterd.
Meestal komt een acute ontsteking van de alvleesklier binnen enkele dagen tot weken weer tot rust.Hierbij kan de alvleesklier volledig genezen. In sommige gevallen ontstaat er blijvende schade aan de alvleesklier.
Met de juiste voeding en medische follow-up is leven zonder pancreasorgaan echter mogelijk. Het is belangrijk om een arts te raadplegen en behandelmethoden toe te passen voor mogelijke alvleesklierproblemen. Een vroege diagnose en behandeling van alvleesklieraandoeningen kan u helpen een gezond leven te leiden.
Pancreaskanker ontstaat doordat de cellen in de pancreas zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen. Elk jaar krijgen in België ongeveer 1800 personen de diagnose van pancreaskanker. De ziekte komt ongeveer even frequent voor bij mannen als bij vrouwen in België.
De diagnose pancreaskanker moet altijd worden bevestigd door een microscopische analyse van de tumor. Hiervoor neemt men via een biopsie of chirurgische resectie een stukje van het tumorweefsel weg. Om de diagnose te stellen en de omvang van de tumor te bepalen, maakt men tevens gebruik van medische beeldvorming.
Operatie. Een operatie in combinatie met chemo(radio)therapie is de enige mogelijkheid om alvleesklierkanker volledig te genezen. Het doel van een operatie is om de tumor met aangrenzend weefsel inclusief lymfklieren te verwijderen.
Bij acute alvleesklier treedt plotseling hevige buikpijn op. De pijn kan uitstralen naar de linkerzij, schouder en rug. Ook koorts en een snelle ademhaling zijn veel voorkomende klachten, net zoals misselijkheid en braken. Na een maaltijd nemen de klachten vaak toe.
Een jaar na de diagnose alvleesklierkanker zijn ruim 6 van de 10 (60%) patiënten nog in leven als zij stadium I alvleesklierkanker hebben. Van de mensen die bij de diagnose stadium IV alvleesklierkanker hebben, is slechts 1 van de 10 (10%) patiënten na 1 jaar nog in leven en slechts 5% is nog in leven na 3 jaar.
Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 5 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker.
De meeste mensen met alvleesklierkanker hebben in het begin geen klachten. Als de tumor groeit, kun je last krijgen van bijvoorbeeld geelzucht, afvallen, pijn of misselijkheid.
Roken is een risicofactor voor het ontstaan van pancreaskanker. Een chronische ontsteking van de pancreas verhoogt het risico op pancreaskanker. Alcoholgebruik verhoogt sterk het risico op deze chronische ontsteking. Erfelijkheid speelt een rol bij ongeveer 5 % van de patiënten die pancreaskanker krijgen.
Vermijd zeer vetrijke voedingsmiddelen zoals gefrituurde producten, room, koffiekoeken, chips … De voorkeur gaat uit naar vetten met een goede vetzuursamenstelling.
Pancreaskanker is een erg agressieve vorm van kanker. Als pancreaskanker ontdekt wordt, zijn er vaak al uitzaaiingen of is de tumor al ver doorgegroeid in het omliggende weefsel. Dat verklaart waarom voor de meeste patiënten met pancreaskanker de overlevingskansen beperkt zijn.
Bloedonderzoek en een echo, CT scan of MRI scan van de alvleesklier kunnen worden gedaan. Met een kijkonderzoek en een biopt kan de diagnose kan worden vastgesteld dat het om alvleesklierkanker gaat.
De pijn kan uitstralen naar de rug, linkerzij en linkerschouder.Karakteristiek voor de pijn is de neiging om voorovergebogen te gaan zitten met de knieën tegen de borst. Bijkomende klachten zijn misselijkheid, braken, koorts en een versnelde ademhaling. Na de maaltijd nemen de klachten toe.
Alcohol is niet toegestaan de eerste weken na een acute alvleesklierontsteking. Na herstel van een acute alvleesklierontsteking mag u alles eten en drinken. Echter als de alvleesklierontsteking het gevolg was van overmatig alcoholgebruik dan is het drinken van alcohol blijvend verboden.
Rugpijn is een algemeen symptoom voor vergevorderde alvleesklierkanker. De pijn ontstaat doordat de tumor drukt op organen en zenuwen in de omgeving. De pijn kan constant aanwezig zijn of met tussenpozen. Vaak is de pijn erger na het eten of wanneer je even gaat liggen.
Als alvleesklierkanker uitzaait, is dat meestal eerst naar de lymfeklieren die in de buurt van de alvleesklier liggen.Ook zaait alvleesklierkanker vaak uit naar de lever, de longen of naar de buikholte.
Het merendeel van de patiënten is ouder dan 60 jaar. De gemiddelde leeftijd bij diagnose is 65 jaar; 80% van de patiënten is tussen 60 en 80 jaar. Op een leeftijd jonger dan 45 jaar is alvleesklierkanker zeldzaam, maar wel mogelijk. Alvleesklierkanker komt mogelijk iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Het pancreascarcinoom kan niet in het bloed aangetoond worden en tumormarkers in het bloed hebben helaas maar beperkte waarde bij het stellen van deze diagnose.
Zit de kanker in de staart of het lichaam van de pancreas, dan zijn de eerste tekenen rugpijn diep in de rug, samengaand met eetlustvermindering en gewichtsverlies.
Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat overgewicht en obesitas, en te veel vet rond de taille, het risico op alvleesklierkanker verhoogt. Check of je een gezond gewicht hebt met behulp van onze handige BMI calculator en door je buikomvang te meten.