Als je je oude platen met goede kwaliteit wil beluisteren, of gewoon een simpele draaitafel wil, is een MM-element waarschijnlijk de beste keuze. We hebben MM-modellen in alle soorten en maten, en ze zijn erg eenvoudig in het gebruik. Sommige modellen kun je zelfs upgraden met een betere naald als de oude versleten is.
Standaard werden de meeste platenspelers & elementen geleverd met een “gewone” sferische diamant. (een conisch model zoals bij een potloodpunt). Tenzij anders vermeld zijn onze naalden met zo´n standaard sferische diamant naald-tip uitgevoerd.
MC elementen klinken dankzij het lagere gewicht wat aan de cantilever is bevestigd echt beter dan MM elementen maar zijn een stuk duurder dan MM elementen. Om dit verschil goed te kunnen horen is een goede phono voorversterker met MC ingang nodig. Voor beiden kunt u bij ons terecht.
Een saffieren (stenen) naald heeft een verwachte levensduur van ongeveer 40 speeluren. Synthetische (geperste) diamant naalden hebben een levensduur van 250 tot wel 800 speeluren. Met de hardheid van de naald neemt ook de kwaliteit van de weergave toe. Diamanten naalden gaan niet alleen langer mee, ze klinken beter!
Als je vooral plaatjes draait om naar te luisteren, je vinyl schoon is en/of je budget wat ruimer, dan raden we elliptische naalden aan. Als je echt fanatiek gaat DJ-en (veel cue-en) of zelfs serieus scratchen, dan is een spherische naald aan te raden.
Je kunt deze later nog aanpassen, maar de geadviseerde naalddruk is meestal een goed uitgangspunt. Vaak wordt een interval van 1,5 tot 2,5 gram gebruikt, afhankelijk van het element. De naalddruk wordt ingesteld met behulp van het contragewicht, dat wil zeggen het gewicht dat achter op de toonarm zit.
Het element of de pick-up-cel zorgt voor de weergave. Er zijn verschillende soorten cellen, maar ze werken allemaal volgens hetzelfde principe: de naald is bevestigd aan de "transducer" die de mechanische trilling van de naald omzet in spanningsvariaties. Deze worden versterkt en weergegeven als een audiosignaal.
De naald zit aan een pinnetje (cantilever) gemonteerd waarop een klein magneetje zit. Dit magneet beweegt van- en naar de twee spoeltjes die in het element zitten. In de spoeltjes wordt, door de beweging van het magneetje een heel kleine spanning gegenereerd. Vergelijk dit maar met een dynamo op een fiets.
De afkortingen duiden de gebruikte techniek aan: MM voor Moving Magnet en MC voor Moving Coil. Keuze tussen de twee wordt veelal gemaakt op basis van prijs, kwaliteit en de match met de draaitafel, evenals de toonarm en de hifi-set.
Het element van de platenspeler leest de informatie van de plaat (de groeven in het vinyl) en zet de trillingen om in een signaal dat naar een versterker gestuurd wordt, die er samen met de luidsprekers muziek van maakt.
Een element (soms aangeduid als phono cartridge of phono element) is een elektromagnetische transducer. Het vormt de mechanische beweging van de naald in de groef om tot een elektrisch signaal.
Een MM element, ook wel een MM Cartridge genoemd, bestaat eigenlijk uit twee delen, een magneet en een spoel. MM staat voor “Moving Magnet”, wat dat betekend dat bij een platenspeler MM element de naald bevestigt is aan een magneet en die magneet in beweging brengt.
Wanneer je deze platenspelers aansluit op de lijningang van een moderne versterker of een set actieve speakers dan zullen je platen ronduit slecht klinken. Dit komt doordat het signaal te zwak is om goed verwerkt te kunnen worden. Om voor goed geluid te zorgen is in dit geval nog een aparte phono voorversterker nodig.
Bent u op zoek naar een nieuwe versterker, dan is het belangrijk te beseffen dat er dus voorversterkers, eindversterkers en geïntegreerde versterkers zijn. De naam zegt het al: de voorversterker regelt alleen volume. Het is een schakeldoos waar u het volume mee regelt.
Beste Koop
Met de DAP PRE-101 Phono voorversterker met hoge klasse RIAA correctie kun je je platenspeler of pick-up op een normale lijningang kunt aansluiten. Het zwakke signaal uit je platenspeler wordt versterkt tot een normaal lijnsignaal. Het apparaat is erg compact, de behuizing is erg stevig.
Een langspeelplaat of vinylplaat, vaak afgekort tot lp of elpee, is een grammofoonplaat met een microgroef, gemaakt van vinyl en met een diameter van 30 cm (12 inch) die ruimte biedt voor maximaal 30 minuten muziek.
Een eenvoudige platenspeler is vaak ingericht, dat deze aan- en uitgezet kan worden met de arm van de platenspeler. De draaitafel begint met draaien als de arm van de houder gehaald wordt en richting de grammofoonplaat gedrukt wordt. Aan het einde van een grammofoonplaat slaat de motor automatisch af.
Op 19 februari 1878 ontdekte Thomas Alva Edison de voorganger van de platenspeler. Het was de fonograaf. Met de fonograaf maakte Thomas het mogelijk om geluid op te nemen en het vervolgens weer af te spelen via een hoorn. De grammofoonplaat werd door Emile Berliner uitgevonden aan het begin van de 20e eeuw.
In de meeste gevallen is juist de platenspeler de boosdoener. Bij veel goedkopere platenspelers is de motor niet sterk genoeg en bij zwaarder vinyl zou de plaat daardoor kunnen overslaan. Ook een beperkte afstel mogelijkheid zou ervoor kunnen zorgen dat de naald niet recht in de groef blijft zitten.
Met de komst van de elektromotor in de jaren 30 schakelt men over op 78 toeren (of eigenlijk 77 79), omdat dit zowel bij 50 hertz als 60 hertz is te reproduceren, en deze snelheid bovendien stabiel is bij het gebruik van de oude veerwerkmotoren.
Waarom klinken 45 toeren platen beter? Wanneer je platenspeler op 45 toeren staat ingesteld draait hij sneller rond dan bij 33-1/3 RPM. Dit betekent dat in dezelfde tijd dat een 33-1/3 RPM plaat één ronde heeft gemaakt, de 45 toeren plaat al 1,35 keer rond is geweest.