Een Moscato d'Asti en een Sauternes zijn geweldige partners bij fruitdesserts. De zuren die in de wijnen zitten passen mooi bij de zuren in het fruit en het zoetje zorgt ervoor dat het fruit niet gaat overheersen. Moscato d'Asti is een licht mousserende wijn met niet al teveel alcohol.
Wijn en fruit
Het is wel belangrijk dat je bij fruit een wijn kiest die even zoet of zoeter is, anders smaakt de wijn heel zuur. Bij aardbeien is een mousserende (licht)zoete wijn erg lekker. Daarnaast is een fruitige zoete wijn hier ook erg lekker bij.
De meeste dessertwijnen zijn zoete witte wijnen (sauternes, muscat), maar er bestaan ook klassieke dessertwijnen die droger zijn (zoals sherry). En natuurlijk is rode port niet te vergeten bij het dessert.
Met de wijn kun je spelen, als hij maar zoet is. Bij het rode fruit doet een rode dessertwijn, waarin ook aroma's van framboos, kers en bes voorkomen, het perfect. Denk bijvoorbeeld aan een Griekse Mavrodaphne, Franse Banyuls, zoete Rioja of een Ruby Port.
1. Frankrijk - Crème brûlée. Een Fransman maak je blij met een heerlijke crème brûlée!
Tiramisu (in het Italiaans geschreven als tiramisù) is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen.
Amarone combineert mooi met typische lokale gerechten zoals: Pasta e Fasoi, risotto all'amarone, Bigoli co l'anara, Pastissada de Caval, Torresani allo spiedo, Fegato alla Veneziana, Brasato all' Amarone en vele andere gerechten uit de Veneto.
Welke wijn bij een appeltaart
Zelfs een droge Muscat uit Spanje of een Tokaji uit Hongarije kan je hier goed mee combineren, lekkere kruidigheid tegenover de zoete appeltaart.
Volle witte wijn past goed bij romige gerechten als romige soep, pasta met room, lasagne, Franse keuken. Maar ook bij schaaldieren, kip en ander gevogelte. Welke wijnen: chardonnay, sémillon, viognier, marsanne en roussanne.
Kies voor een lunch met rosé champagne voor wat lichtere gerechten, zoals lichte vis, gerookte zalm, zeevruchten of een lichte pasta of salade. Bij het diner mag het allemaal wel wat steviger. Denk aan kreeft, duif, gegrild lamsvlees of fazant.
Wijn-spijs: Domaine Bellegarde, Jurançon Moelleux
Deze lichtgele, geurige Jurançon is heerlijk zoet, maar lichter en frisser dan veel andere dessertwijnen. Door z'n aangename zuren combineert hij goed met fruit, vooral met exotische vruchten als ananas.
Wijn bij een romig dessert
Romige desserts zoals een mousse, pudding, roomijs en bavarois vragen ook om zoete wijnen. Muscat en Moscatel wijnen passen vaak goed, vooral wanneer er fruit in het dessert is verwerkt. Maar een Sauternes past ook erg goed bij een pudding dessert of cheesecake.
Caponata Pugliese met burrata Balsamico heeft een mooie zoet-zuur verhouding en vraagt daarom ook om een wijn die dit ook heeft. Een mooie wijn zou zijn een fruitige riesling als de Mertz Riesling. Maar ook een Valpolicella Ripasso is een goede match kunnen zijn, beide hebben een dikkere structuur.
Denk aan lichte Pinot Noirs of Merlots aan de rode kant, of zoete Rieslings en Muscats, samen met witte dessertwijnen. Vermijd te zware rode wijnen bij melkchocolade, want dan overheerst de wijn de chocolade. Mousserende wijn werkt ook bij melkchocolade, vooral bij soorten met een fruitige smaak.
We adviseren dan ook volle zoete wijnen die lekker filmend zijn. Denk aan muskat of sauternes. Wat lichtere zoete wijn kan ook, denk aan Portillo Dulce Natural Sauvignon Blanc, hierdoor zal de crème brûlee er wat meer uitspringen en maakt het het geheel wat frisser.
Port, ook wel portwijn of porto genoemd is een zoete en versterkte wijn uit Portugal met een alcoholpercentage van 18-20%. Door de zoete smaak wordt port voornamelijk als aperitief, digestief of dessertwijn gedronken.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Amarone Cinque Stelle van Michele Castellani verovert alle smaakpapillen met zijn perfecte synthese tussen traditie en innovatie. Hoort tot de beste 1% Amarone's ter wereld, volgens Vivino. En scoorde 16 punten (goed-zeer goed) in het blad Perswijn van augustus 2020.
Tiramisu is een heerlijk Italiaans dessert. Met de smaken van ei, mascarpone, biscuit, koffie, alcohol en cacao. Oorspronkelijk wordt voor dit dessert Marsala wijn gebruikt, ik verving de Marsala door port. Maar je kunt bijvoorbeeld ook Amaretto, rum of cognac gebruiken.
Omschrijving. Bevat 1,8% alc.
Het verhaal gaat dat tiramisù in 1971 is uitgevonden in Treviso, en wel door Roberto Linguanotto, banketbakker en eigenaar van restaurant Le Beccherie.