Ruim vijftig procent van onze dwarslaesiepatiënten kan weer lopen na de behandeling. Echter bijna nooit meer zoals vroeger.
Als je een incomplete dwarslaesie hebt kun je wellicht lopen, met of zonder loophulpmiddelen. Bij een voetgangersoversteekplaats moet je ongeveer een snelheid hebben van 1,20 meter per seconde, dat is een stevig wandeltempo.
Om de schade te beperken opereren we u. Als de dwarslaesie compleet is, is de prognose somber. Maar als de dwarslaesie slechts gedeeltelijk is, kunt u vaak goed herstellen. Eventuele restverschijnselen zijn er soms wel, maar zijn dan klein.
Meestal is dit 1 tot 4 maanden. Afhankelijk van uw situatie gaat u na uw opname poliklinisch revalideren bij ons.
Bij een dwarslaesie heeft u schade aan uw ruggenmerg, meestal door een ongeval, ontsteking of bloeding. De boodschappen tussen uw hersenen en de rest van uw lichaam worden hierdoor niet meer goed doorgegeven. Het meest bekende gevolg is dat de meeste mensen met een dwarslaesie niet meer kunnen staan of lopen.
Afhankelijk van de hoogte van de dwarslaesie heb je een slappe endeldarm, of de darmenbewegingen herstellen en de darmen legen zich door een reflex. Ook dan hebben ze soms nog een steuntje in de rug nodig.
Een dwarslaesie heeft meestal lichamelijke gevolgen. Bijvoorbeeld problemen met het bewegen (motorisch) en het voelen (sensorisch). Hierdoor kunt u ook problemen krijgen met plassen, uw ontlasting, het krijgen van een erectie, uw bloeddruk of uw lichaamstemperatuur.
Gezond en gelukkig oud worden met een dwarslaesie gaat niet vanzelf. Het proces van ouder worden verloopt anders dan bij mensen zonder dwarslaesie. Een goede voorbereiding op het ouder worden is dan ook belangrijk.
Ongeveer 60 tot 70% van de mensen met een dwarslaesie of caudalaesie ervaart pijn. Meer pijn krijgen, wanneer je ouder wordt, heeft een grote impact op je. Pijn kan leiden tot een achteruitgang van je functioneren, inactiviteit, slechte nachtrust, somberheid. Pijn is een veelvoorkomend en vaak chronisch probleem.
Verschil tussen lage en hoge dwarslaesie
Bij een hoge dwarslaesie (borstwervel T1 en hoger) is het ruggenmerg bovenaan de rug of ter hoogte van de nek beschadigd. Hoe hoger de dwarslaesie zich manifesteert, hoe meer zenuwen er onderbroken worden en hoe groter de beperkingen.
De oorzaak van een dwarslaesie is vaak een ongeluk. Verkeersongelukken, sportongelukken of verkeerd terecht komen na een val kunnen ervoor zorgen dat je wervelkolom breekt of verbrijzelt. Daardoor kunnen er stukken van de wervelkolom tegen het ruggenmerg aankomen en de zenuwen afknijpen of beschadigen.
De mogelijkheid om een erectie te krijgen is vaak afhankelijk van de hoogte van de laesie. Daarnaast kunnen sommige medicijnen tegen zenuwpijn of depressie erectieproblemen veroorzaken. In de eerste zes tot acht weken na ontstaan van de dwarslaesie zijn erecties meestal geheel afwezig.
Mogelijke complicaties zijn: Verminderd bewegingsvermogen van armen en/of benen tot zelfs dwarslaesie, gevoelsstoornissen, functiestoornissen van blaas en endeldarm of een verstoorde seksualiteit bv. ten gevolge van een nabloeding (hematoom), een zwelling of een beschadiging van zenuwstructuren.
Je hebt mogelijk minder of geen gevoel in de penis. De manier waarop je een orgasme ervaart kan veranderd zijn. De meeste mannen kunnen minder goed een erectie krijgen of houden. Mannen met een lage dwarslaesie hebben een grotere kans op erectieproblemen dan mannen met een hoge dwarslaesie.
Bij een dwarslaesie wordt u geopereerd.De chirurg maakt uw wervelkolom stevig met schroeven en staven.Bij vocht of een bloeding in uw ruggenmerg is een tweede operatie nodig. Daarbij haalt de chirurg wat bot weg om ruimte te maken voor het ruggenmerg.
Behandeling van verlamming
Als je zenuw kapot is, kan deze niet meer geheeld worden. Daarom kun je een verlamming in de meeste gevallen niet genezen. Heel soms, bij een lichte verlamming, kun je met hele intensieve behandelingen een beetje van je spierfunctie terugkrijgen.
Wanneer mensen ouder worden, kan er meer druk op het ruggenmerg komen te staan en dat kan leiden tot beschadigingen aan het weefsel. “Een operatie kan de druk verminderen en de kans op verdere beschadigingen tegengaan,” vertelt onderzoeker David Geffen. “Maar het kan de schade aan cellen en zenuwvezels niet herstellen.
Veelal krijg je als eerste een anti-epileptica.Het gaat dan om bijvoorbeeld gabapentine of pregabaline. Wanneer deze medicijnen weinig resultaat hebben of veel bijwerkingen geven, kan ook anti-depressiva of morfine gegeven worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om amitriptyline (anti-depressiva) of om tramadol (morfine).
De symptomen van een dwarslaesie zijn afhankelijk van het type letsel, de hoogte en de ernst ervan. Hoe hoger in uw ruggenmerg en hoe uitgebreider het letsel is, des te ernstiger zijn de gevolgen. Er zijn twee hoofdtypen dwarslaesies te onderscheiden: compleet en incompleet.
Bij een dwarslaesie heeft u schade aan uw ruggenmerg. De zenuwen geven minder signalen of helemaal geen signalen meer door aan uw organen, zoals uw blaas en darmen. Of aan uw armen en/of benen. Hierdoor heeft u geen of minder kracht en gevoel in sommige lichaamsdelen.
Een dwarslaesie is geen ziekte en kan niet genezen. Dat geldt ook als hij is ontstaan DOOR een ziekte.
Klachten kunnen zijn:
uw lichaam is verlamd vanaf de plaats van beschadiging naar onder. u voelt geen aanrakingen, pijn, warmte of kou meer. u heeft blaas- of darmproblemen.
Het herstel van de zenuw kan afhankelijk van de plek van beschadiging maanden tot anderhalf jaar duren. Sommige patiënten voelen tijdens het herstel elektrische prikkels in de baan van de zenuw. Dit voelt soms prettig, omdat dit het gevoel geeft dat er iets gebeurt.
Het is niet bekend hoeveel mensen in ons land een dwarslaesie hebben. De schatting is dat het er rond de 15.000 zijn. Jaarlijks zijn er zo'n 600 mensen die met een nieuwe dwarslaesie worden opgenomen in een van de acht gespecialiseerde revalidatiecentra in ons land.
Afwijkingen aan wervellichamen, tussenwervelschijven, het ruggenmerg, zenuwen, pezen en banden worden gedetailleerd zichtbaar gemaakt. Simpele bewegingen of een verkeerde houding tijdens het werk of bij het slapen kunnen dan de pijn verergeren. Voor een goede en gerichte behandeling is een betrouwbare diagnose nodig.