Er is geen wetenschappelijk bewijs dat detoxen helpt om gifstoffen kwijt te raken. Dus het wordt niet aangeraden om te doen. De meeste detoxmethodes zijn onschadelijk, maar sommige detoxmethodes kunnen zelfs risicovol zijn. Bijvoorbeeld het ontgiften met klei, kalksoorten, kalebas of pimba.
Vaak kan kortdurend detoxen geen kwaad, maar het is niet nodig voor je lichaam. Het zelfreinigend proces in het lichaam gaat 24 uur per dag door. Detoxmethoden hebben geen invloed op dit zelfreinigend proces.
Dus ja, je valt al snel wat kilo's af tijdens een 3 tot 5-daagse sapkuur. Gemiddeld zien we een gewichtsverlies tussen de 1 en 3 kilo bij een 3-daagse sapkuur en tussen de 3 en 5 kilo bij een 5-daagse sapkuur. Dit gewichtsverlies is echter van korte duur als je na de kuur weer in oude gewoontes vervalt.
Je lichaam ontgiften heeft een positief effect op je algemene welzijn. Bij een detoxkuur ontdoe je je lichaam van zoveel mogelijk afvalstoffen. Die worden dan via de bloedsomloop snel en efficiënt afgevoerd. Je lichaam gebruikt hiervoor vooral het lymfevaatstelsel, de lever en de nieren.
Detoxen, oftewel ontgiften,, is een kuur die vaak wordt aangeprezen als 'ultieme reini ging' of 'ontslakken' van je lichaam. Meestal duurt zo'n kuur een aantal dagen tot een week. De talloze aanbieders ervan beloven zo de opgehoopte afval en gifstoffen uit je lichaam te kunnen verwijderen.
Met een detoxkuur zouden al die opgehoopte afval- en gifstoffen uit je lichaam verwijderd worden. Maar het is een fabel dat je lichaam ontgift moet worden. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van detoxen. Er kleven zelfs risico's aan.
Koffie zorgt er niet alleen voor dat je nieren en lever hard moeten werken om de cafeïne uit het lichaam te ontgiften, maar cafeïne verminderd ook de opname van voedingsstoffen. Beide gevallen hebben een negatieve werking op de detox.
Detox kuur voordelen
Je geeft je lichaam tijdelijk wat rust. Daarnaast krijg je ontzettend veel gezonde voedingsstoffen binnen, waardoor je jouw gezondheid ondersteunt. Tijdens een detox kuur van 3 dagen krijg je meer dan 9 kilo rauwe, biologische groente, fruit, kruiden, specerijen en zeewier binnen!
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Kortom, detoxen zorgt voor een spectaculair gewichtsverlies op de korte termijn. Mensen voelen zich beter omdat ze afvallen. Maar als ze na de detox weer eten zoals ze gewend zijn zal het gewicht ook weer snel op het oude niveau komen. Detoxen kun je zien als een externe oplossing.
Ons advies is om maximaal 6 keer per jaar te detoxen. Gevorderden doen een sappenkuur soms wel 12 keer per jaar.
Een ander, net zo belangrijk, doel van 1 dag sapvasten is het tijdelijk stoppen van ongezonde gewoontes zoals: roken, ongezond eten, alcohol en koffie drinken en die vervangen door voldoende rust en gezonde voeding om je optimaal te blijven voelen. Het liefst begin je al voor de detox kuur met het afbouwen hiervan.
Afhankelijk van de thee die je drink kan detox thee bepaalde ingrediënten bevatten die een gezondheidsbevorderend effect hebben op ons lichaam. Je kunt denken aan ingrediënten zoals kaneel, gember, kurkuma, paardenbloemwortel, mariadistel of kliswortel.
Alle granen die gluten bevatten (en dat zijn er heel veel), suiker, zoetstoffen, toevoegingen zoals geur-, kleur-, en smaakstoffen (ook wel E-nummers), koemelkproducten, cafeïne, vlees, alcohol, witte rijst, pasta, aardappelen zonder schil, alle voorverpakte, bewerkte producten en sojaproducten.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Door darmspoelingen of klysma's zou je gewicht kunnen verliezen, ontgiften en het zou goed voor je algemene welbevinden zijn. Maar nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hier geen bewijs voor is.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Met sapvasten eet je gedurende je detoxperiode niet, maar drink je alleen (groente)sappen. Vaak zo'n 4-7 juices per dag. Het is een intensieve reiniging. Men geeft vaak de voorkeur aan het drinken van groentejuices, omdat in fruitjuices veel suiker zit en dat wil je nu net niet tijdens je detox.
Hoe vaak mag je sapvasten? Het sapkuurdieet kan één dag tot een aantal dagen achtereen worden gevolgd. Af en toe sapvasten kan geen kwaad, maar het is niet aan te raden lange sapkuren te volgen. Bij lange sapvastkuren moet je denken aan langer dan een week.
Recept: Giet een kop kokend water op 5 cm zeste van sinaasappel, 1 kaneelstokje, 1 teentje look en 1 eetlepel honing. Laat een viertal minuten trekken. Giet het mengsel door een zeef in een kop en serveer.
Bepaalde kruiden zijn bijzonder geschikt vanwege hun ontgiftende werking. Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur. Ook spirulina (algen) en het Zuid-Amerikaanse kruid yerba mate zijn krachtige ontgifters.
Tijdens het detoxen, adviseren wij je om - naast de shotjes en de sappenkuur - ook vooral veel water te drinken. Dit versterkt namelijk de ondersteuning van de reiniging van je lichaam. Veel water drinken, zorgt ervoor dat je vaak naar de wc zal moeten. Zo kunnen afvalstoffen je lichaam verlaten.
Bij een cafeïne-detox kun je o.a. last krijgen van hoofdpijn, mood swings, vermoeidheid en moeite met concentreren. Over het algemeen geldt: hoe meer cafeïne je binnenkrijgt, hoe heviger de symptomen. De symptomen houden zo'n 2 tot 9 dagen aan – even doorbijten dus.