Als sterren aan het eind van hun leven komen, zorgen ze voor een gigantische explosie: een supernova. Elementen als magnesium en silicium worden dan de ruimte in geslingerd.Al die nieuwe elementen worden de kosmos in geblazen als de ster aan het eind van zijn leven explodeert als supernova.
Bij een supernova wordt de ster deels weggevaagd, terwijl hij een nova 'overleeft'. Dit is het grootste verschil tussen de twee explosies.
Een nova (Latijn voor nieuw, meervoud novae of nova's) is een ster die plotseling veel helderder wordt en daarna geleidelijk, over een periode van maanden tot vele jaren, tot haar vroegere helderheid terugkeert.
Het woord nova wordt ook gebruikt in de sterrenkunde. Een ster die plotseling toeneemt in helderheid noem je een (super)nova. De ster wordt ineens veel beter zichtbaar door de extra felle uitstraling, waardoor het kan lijken alsof er een nieuwe ster is ontstaan. Daarnaast is Nova ook een woord in het Indiaans.
De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) is de publiekrechtelijke beroepsorganisatie voor de advocatuur. De NOvA is op basis van de Advocatenwet ingesteld op 1 oktober 1952. Alle advocaten in Nederland vormen gezamenlijk de NOvA.
NOVA was van 1992 tot 2010 een Nederlandse actualiteitenrubriek, aanvankelijk gemaakt door de VARA en de NOS, later door de VARA en de NPS, in samenwerking met de NOS-rubriek Den Haag Vandaag. De naam NOVA is een acroniem van NOS en VARA, de omroepen die het programma oorspronkelijk maakten.
Als sterren aan het eind van hun leven komen, zorgen ze voor een gigantische explosie: een supernova. Elementen als magnesium en silicium worden dan de ruimte in geslingerd.Al die nieuwe elementen worden de kosmos in geblazen als de ster aan het eind van zijn leven explodeert als supernova.
Supernova-explosies zijn vrij zeldzaam, maar omdat ze zo enorm helder zijn, kun je ze tot op grote afstanden zien. In 1987 vond een supernova-explosie plaats in de Grote Magelhaense Wolk, op een kleine 170.000 lichtjaar afstand van de aarde.
In de Melkweg doet zich ongeveer eens in de vijftig jaar een supernova-explosie voor. Meestal is dat op duizenden lichtjaar afstand en valt het effect dus te verwaarlozen. Zo vlamde de meest recente supernova van 1987 op in de Magelhaense Wolk, 160.000 lichtjaar van de aarde.
De NOvA komt op voor de toegang tot het recht voor iedereen in Nederland en voor een goede rechtsbedeling aan rechtzoekenden. Ook bevordert de NOvA een behoorlijke uitoefening van de praktijk door advocaten. De NOvA wordt bestuurd door een algemene raad.
Gezondheidsrisico's van te veel stof
Stof in huis kan bijdragen aan allergieën, ademhalingsproblemen en astma. Micro-organismen zoals bacteriën en schimmels gedijen op stof en kunnen bewoners ziek maken.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
'Onze zon is nu 4,5 miljard jaar en ze kan wel tot 10 miljard jaar,' vertelt de astrofysicus. 'Kleine sterren kunnen wel honderd miljard jaar oud worden.Grote worden 'maar' één miljard jaar oud.
Als een ster ouder wordt, valt de waterstoffusie in de kern van de ster stil en zwelt deze op. Dan ontstaat een rode reus. Wanneer de ster vervolgens zijn buitenste lagen gas en stof weg blaast, trekt de kern samen en blijft een witte dwerg over. De ster is aan het einde van zijn leven gekomen.
Exploderende einde van zware sterren
Er worden steeds zwaardere elementen verbrand tot er geen energie meer gewonnen wordt uit die kernreacties. Het gevolg: de ster explodeert en slingert een groot deel van haar materie de ruimte in. We spreken van een 'supernova'.
Na een supernova kan van de ster een zogenaamde neutronenster overblijven: een klein, superzwaar lichaam, of als de massa daar groot genoeg voor was, een zwart gat, een lichaam zo zwaar en dicht dat zelfs licht niet kan ontsnappen aan zijn zwaartekracht.
Het meest veelbelovende model omschrijft erg grote sterren met extreem hoge temperaturen in de kern. De kernen van deze erg grote sterren – ongeveer 95 tot 130 keer de grote van onze zon – kunnen meer dan een miljard graden Celsius worden.
Bij de supernova is sterrengas weggeslingerd met snelheden van 4.000 tot 6.000 kilometer per seconde. Inmiddels is de uitzettende gasschil meer dan 15 lichtjaar groot. Omdat het gas een temperatuur heeft van enkele miljoenen graden, zendt het vooral veel röntgenstraling uit.
Een ster is een bolvormig hemellichaam bestaande uit lichtgevend plasma met daarin voornamelijk (ongeveer 72% van de massa) waterstof en daarnaast ongeveer 26% helium. In sterren is de druk en temperatuur van de inwendige gasconcentratie zo hoog dat er kernfusiereacties plaatsvinden.
Sterren ontstaan door het samentrekken van gaswolken (nevels) die wel enkele lichtjaren – de afstand die licht aflegt in een jaar tijd – breed kunnen zijn. De ineenstorting ontstaat onder de invloed van zijn eigen gewicht en de zwaartekracht. Dit proces kan enkele honderdduizenden jaren duren.
Ongeveer 4.6 miljard jaar geleden is onze zon geboren door het ineenstorten van een moleculaire waterstofnevel. Niet veel later werden de planeten van ons zonnestelsel gevormd door het samenklitten van overblijvend stof en gas in een schijf rond de zogenaamde 'protoster', die onze zon toen was.
Conform de Wet NOVA (WET van 22 mei 2007, houdende instelling van het Nationaal Orgaan voor Accreditatie en een Centraal Register van Opleidingen) worden opleidingen geaccrediteerd. Dit houdt in dat de hele opleiding wordt doorgelicht en beoordeeld op basis van de accreditatiekaders.
Je bent 16 of 17 jaar en je zit op de middelbare school:
Jij meldt jezelf aan. Je decaan meldt jou tegelijkertijd aan via de Decanenportal. Wij nemen jouw aanmelding in behandeling als we beide aanmeldingen hebben ontvangen.
Van de zeventien opvarenden van Barentsz' reis zouden twaalf opvarenden Nederland levend terugzien. Het Behouden Huys was in de negentiende en twintigste eeuw nog gedeeltelijk intact.