Ze groeien echt ongeloofelijk sne, 1/3 gewichtstoename per 48 uur op dit moment. De grootste weegt na 10 dagen 160 gram. Ze hebben het erg naar de zin, maken wel een bende, en het zwemwater moet erg veel ververst worden. Als het ververst is, dan gaan ze echt tekeer in het water.
Wil je loopeenden houden, zorg dan dat je een afgesloten gebied hebben waar ze vrij rond kunnen lopen. Naast de ruimte om rond te scharrelen hebben loopeenden een nachthok nodig waarin ze beschut kunnen zitten bij slecht weer. Een kleine schuur of een groot hok is hiervoor prima.
De eendjes dienen min of meer tot het pulletje in de veren komt te zitten onder de warmtelamp te blijven. Dit is 6 tot 8 weken. Daarna hebben de eendenkuikens geen warmtelamp meer nodig. Je kunt hem dan uit het opfokhok weg halen.
Loopeenden bereiken een leeftijd van 8-10 jaar. De rompbouw is flesvormig en heeft weinig borst. Vrouwtjes worden ongeveer 50 cm lang en mannetjes tot 66 cm, gemeten van kruin tot staart. Ze wegen tussen de 1,4 en 2,3 kilogram.
Een vijver is niet noodzakelijk maar zullen ze zeker op prijs stellen om zo nu en dan hun veren nat te kunnen maken. Loopeenden vragen voor hun bescherming een beschutting tegen extreem weer en roofdieren. Denk hierbij aan een schuurtje of een eendenhok. Je kunt ze voer voor watervogels geven als basis.
De prijs van Indische loopeenden ligt tussen de 0 en 200 euro per stuk.
Ze kunnen heel goed met kippen leven mits de haan niet agressief is. Eén woerd kan heel goed met een paar eenden gehouden worden. Let wel op dat de woerd apart gezet wordt als de eenden jongen hebben uitgebroed.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Indische loopeenden hebben minder behoefte aan een waterplas alhoewel ze een poeltje om te snabbelen wel lekker vinden. Ze eten meer grotere insecten zoals dikke naaktslakken, torren en vliegen en in mindere mate vegetatie. Dat maakt dat je ze, in tegenstelling tot kippen, rustig los in je tuin kan laten lopen.
Ze voeden zichzelf met kleine insecten, granen en waterplaatjes zoals kroos. Als je een baby eendje zonder moeder hebt gevonden of met eenden aan het fokken bent dan is er ander voer beschikbaar. Speciaal voer voor watervogels.
Loopeenden hebben een weitje nodig waar ze hun gang kunnen gaan. Een vijver is niet noodzakelijk, maar je doet ze er wel een plezier mee. Een nachthok is voor de veiligheid aan te bevelen. Geef je eenden elke dag wat kippenvoer (graan, gebroken maïs).
Reacties. Als het eendenkuiken net uit het ei is gekomen heeft het niet onmiddellijk voer nodig. Het heeft een reserve van zo'n 24 uur.
De meeste eenden zijn niet graag alleen, zeker een jonge man, is zonde om alleen te houden. Er zijn voldoende loopeenden te koop voor weinig geld. Eenden zijn eigelijk groepsdieren, behalve in de paar periode leven ze met zijn tweeën.
Alhoewel Indische loopeenden geen water nodig hebben om hun voeding uit te halen, hebben ze wel water nodig om in te zwemmen. Ze gebruiken dit water om zichzelf schoon te maken. Ook vinden ze het simpelweg gewoon enorm leuk! Als je geen vijver hebt zou je de bekende schelp zandbak kunnen gebruiken.
Indien je een gedeelte van je tuin wilt afschermen van de Indische loopeenden voldoet een hek van 50 cm hoog. Hou er wel rekening mee dat hoewel zij hier niet uit kunnen ándere dieren er wél in kunnen springen of vliegen.
Dat is jammer, want een vacht kun je aaien. Daar zijn mensen dol op. Als ze een dier met haar zien, steken ze meteen hun handen uit. Lekker aaien!
Meestal ziet men in een bijt veelvoorkomende watervogels – zoals bijvoorbeeld wilde eenden, ganzen en meerkoet – maar soms treft men er ook exoten in aan.
Kwakers die kwaken echt bijna altijd. Ook als er geen onrust is of schrik. Bij schrik veranderd de toonhoogte en de intensiteit van het geluid. Een wilde eend kwaakt niet snel in het donker omdat zij zich dan verraad.
Ze eten met name slakken, wormen, insecten, kleine kikkers en zelfs baby-muizen gaan er graag in. Als ze dit uit je tuin kunnen halen zal je ze niet veel hoeven bijvoeren. In hoeverre ze het uit je tuin halen merk je aan hoeverre ze hun schaal eten leegeten.
Naar de wapens grijpen is geen oplossing. Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
Kippen hebben veel natuurlijke vijanden. Niet alleen roofdieren zoals vossen en katten kunnen op kippen jagen, ook roofvogels zoals buizerds en haviken kunnen het op kippen gemunt hebben. Het is daarom altijd belangrijk om kippen goed te beschermen tegen roofdieren en roofvogels.
Oorspronkelijk komt de Indische loopeend uit Indonesië en is daar gedomesticeerd. Deze eenden hebben ook voldoende zwemwater nodig naast een weide om te grazen. Het zijn sterke en vitale dieren, toch hebben ze wel een schuilhokje nodig om beschutting te zoeken bij slecht weer.
Eenden zijn gemakkelijk te houden dieren. Je moet ze echter dagelijks verzorgen, ze hebben veel ruimte nodig en moeten zwemwater ter beschikking hebben. Denk daarom goed na voordat je eenden gaat houden: Heb je voldoende ruimte om een koppel of groep eenden te houden?
Een Indische loopeend is een ras wat erg goed eieren legt. Onze Indische loopeenden leggen 365 eieren per jaar.