Een normaal eetpatroon bestaat uit regelmatig en voldoende eten. Elke dag drie hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en diner inclusief twee of drie gezonde tussendoortjes zoals yoghurt, een mueslireep en fruit.
3 keer per dag eten
Dit is niet alleen gunstig voor de glucosespiegel in het bloed, het zorgt er ook voor dat een hongergevoel gedurende de dag wegblijft. Drie maaltijden in plaats van 6 maaltijden per dag zou ook een positief effect hebben op de aanmaak en het behoud van vetvrije massa.
Hoeveel gram bevat een portie? Een gemiddelde maaltijd bevat bij de maaltijdservice tussen de 450 en 500 gram eten, een kleine maaltijd gemiddeld zo'n 350 gram en een grote portie zo'n 650 gram. Daarbij is het belangrijk te vermelden dat er minimaal 30% groente in de maaltijden zit.
Wat blijkt? Juist een groot ontbijt en een stevige lunch, hebben een gunstig effect op het lichaam. Geen lichte maaltijden en regelmatig een snack, maar twee stevige maaltijden per dag. Volgens onderzoekers van het Instituut voor Klinische en Experimentele wetenschap in Praag, reageert het lichaam hier beter op.
Het lijkt erop dat intermittent fasting ook andere gunstige effecten dan afvallen heeft. Dit komt omdat je lichaam tijdens het vasten overschakelt van glucoseverbranding naar vetverbranding. Die overschakeling start als je grofweg 12 tot 24 uur niks eet.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, maar dat is maar een ruwe schatting en is zoals eerder gezegd afhankelijk van verschillende factoren. Vrouwen hebben over het algemeen een lagere energiebehoefte dan mannen omdat ze een kleinere hoeveelheid aan spiermassa hebben.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Het beste is om elke twee tot drie uur iets te eten. Dan krijgt je lichaam de hele dag door voldoende voedingsstoffen om te groeien en in beweging te blijven. Als je bijvoorbeeld tussen zeven uur en half acht ontbijt, pak je rond tien uur een tussendoortje. Een stuk fruit bijvoorbeeld.
Gezond avondeten bestaat uit veel groente, een volkorenproduct of aardappelen, vloeibaar vet en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Ook een toetje van fruit of magere of halfvolle yoghurt kan onderdeel uit maken van een gezonde maaltijd.
Ontbijt: Havermoutpap van 250ml melk, 40g havermout, een banaan en een beetje kaneel. Lunch: Twee volkoren boterhammen met daarop een omelet van 2 eieren met veel groenten naar keuze. Warme maaltijd: Quinoa met rucola en Parmezaanse kaas. Tussendoor: Twee droge rijstwafels en een stuk fruit naar keuze.
Een eetpatroon is een dagelijks schema met vaste tijden waarop gegeten wordt. Een goed eetpatroon bestaat uit het ontbijt, de lunch, en het diner. Het ontbijt in de morgen, de lunch in de middag en het diner in de avond. De tijden zullen per persoon verschillen aangezien niet iedereen dezelfde dagindeling heeft.
Je kan dus zeker 1200, 1300, 1400 of 1500 kcal eten en niet afvallen, niet omdat je lichaamsvet niet daalt, maar wel omdat je lichaamsgewicht schommelt door andere factoren buiten de vetmassa. Kijk dus niet teveel naar het lichaamsgewicht, maar richt je vooral op andere factoren zoals omtrek, kledingmaat etc.
Maar net als bij een dieet van 1200 kcal is het doel van een 1500 kcal-dieet minder calorieën binnen te krijgen dan je normaal zou doen. Voor de meeste mensen komt 1500 kcal overeen met het verbranden van ongeveer 500 minder calorieën dan je normaal op een dag zou verbranden.
Je hebt weinig energie, een slecht concentratievermogen, je weerstand is verlaagd en je hebt het vaak koud. Soms vallen deze symptomen niet op door gewenning en komen ze pas naar boven wanneer men overstapt op een gezond en volwaardig voedingspatroon. Op lange termijn kan te weinig eten leiden tot spier- en botafname.
Een gezond eetschema betekent meerdere eetmomenten per dag
Naast de drie maaltijden op een dag (ontbijt, lunch, diner) is het goed om tussen die maaltijden ook kleine snack momentjes in te plannen. Let wel op, we hebben het hier natuurlijk over gezonde snacks!
In principe klopt dat ook, maar er zijn bepaalde voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Zeker als je maar 1 maaltijd per dag eet. Zo is het belangrijk dat je voldoende vitaminen, mineralen, gezonde vetten, vezels en andere bouwstoffen binnenkrijgt.
Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten.
Dat fruit na het avondeten ongezond is, is een hardnekkig fabeltje. Je hoort populaire voedselgoeroes wel eens beweren dat als je fruit eet na de maaltijd je verteringstelsel dan al zo druk is met voedingsstoffen uit de maaltijd halen, dat het lichaam geen tijd meer heeft om het fruit te verwerken.
Het 10 kilo afvallen in 4 weken is al weer meer realistisch, want dat is 2,5 kilo per week. Als je overgewicht hebt, zou je in deze 4 weken al ver kunnen komen met een extreem koolhydraatarm dieet. Bij overgewicht kan je met een koolhydraatarm dieet in het optimale geval tot wel 2 kilo per week verliezen.