Poederbrandblusser: je kan elektrische apparaten blussen met een poederblusser. Een poederblusser heeft een grote bluskracht en is niet elektrisch geleidend. Het belangrijkste nadeel is dat wanneer je met een poederblusser geblust hebt, je dit poeder moet verwijderen met een industriële reiniger.
Een kooldioxideblusser is te herkennen aan een zwarte koker aan het einde van de slang. Het voordeel van dit type brandblusser is dat het geen reststoffen achterlaat. Daarom is de blusser geschikt voor het blussen van elektrische apparatuur en vlam in de pan.
In een poederblusser zit chemicaliën met zout en zout trekt vocht aan. Vocht in bijvoorbeeld elektronische apparaten gaan niet samen. Een poederblusser is dus een effectieve brandblusser die voor veel branden geschikt is maar wij adviseren een schuimblusser.
Voor de meeste bedrijven is het effectief om enkele slanghaspels en schuimblussers te hebben en daarnaast een CO²-blusser. Plaats de CO²-blusser bijvoorbeeld in de omgeving van een elektra- of serverruimte. Met een CO²-blusser kun je ook vloeistof- en gasbranden blussen.
Toch vlammen? Schakel de oven uit en hou de ovendeur in elk geval dicht, door gebrek aan zuurstof dooft de brand vanzelf. Bak je in een gasoven, draai dan wel de gaskraan toe.
Als de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters en haarföhns. Alle apparaten zijn veiliger als u ze schoonhoudt. Maar pas op, water kan kortsluiting veroorzaken.
Brand blussen
Zet het vuur via het fornuis uit en leg een deksel of blusdeken op de pan. Een andere optie is om baking soda over het vuur te strooien om het te doven. Bij een brand in de oven dien je de ovendeur dicht te houden, de oven uit te zetten en te wachten tot het vuur volledig gedoofd is.
Koolzuursneeuwblusser (brandklasse B): met name geschikt voor vloeistoffen. Ook geschikt voor elektrische apparatuur. Niet geschikt voor personen. Het blusmiddel is -80 graden Celsius, waardoor mensen er ernstige verwondingen door oplopen.
Een ABC blusser kan worden gebruikt voor het blussen van vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Maar ook voor elektrische branden.
Het poeder in een poederblusser heeft een groot blussend vermogen. Het verstikt de brand door de brandstof en zuurstof gescheiden te houden, waardoor het vuur uitdooft. Een poederblusser is geschikt voor vele soorten branden, zoals vaste stof- en vloeistofbranden, elektriciteit- en gasbranden.
Sproeischuimblussers zijn gevuld met water en een schuimvormend middel. Het blussen gebeurt door het afdekken van de brandhaard met het schuim. Hierdoor kan er geen zuurstof meer bij de brandhaard komen en dooft het vuur. In mindere mate zorgt het schuim ook voor afkoeling van het brandende materiaal.
Over het algemeen geldt dat een schuimblusser na 20 jaar echt aan vervanging toe is. Na deze tijd kan de blusser beter niet meer gebruikt worden. Aangeraden wordt om het blustoestel zeker eens in de vijf jaar uitgebreid te laten controleren. Indien nodig, kan de vulling dan worden vernieuwd.
De Enphase omvormers zorgen er direct voor dat de spanning van de zonnepanelen laag wordt gehouden als de spanning van de omvormers eraf is, zodat dit geen gevaar is voor mens en dier. De brandweer kan met Enphase micro-omvormers veilig blussen.
Doordat de gas die uit de CO2 blusser komt niet geleid wanneer het met elektriciteit in aanmerking komt is ook deze blusser goed geschikt voor het blussen van een elektriciteitsbrand. Doordat je blus met een gas, zorgt het blussen van een brand met een CO2 blusser niet voor blusschade.
Let dus goed op de veiligheidsvoorschriften! Schuimblusser: Het klinkt misschien verrassend om een elektriciteitsbrand te bestrijden met een vloeibaar materiaal, maar het schuim in een schuimblusser is niet elektrisch geleidend.
Een CO2blusser gaat tijdelijk de zuurstof rond de brandhaard wegnemen. Dat doet hij door een blussend gas (dat de zuurstof verstikt) op de brand te richten. In het blusapparaat zelf zit dat gas zo geconcentreerd dat het in vloeistof wordt omgezet.
De poederblusser - De meest veelzijdige van de brandblusmiddelen. De poederblusser spuit een poeder dat meestal bestaat uit ammoniumsulfaat en ammoniumfosfaat. Deze kan gebruikt worden voor een brand van brandklasse a, b en c.
Met een schuimblusser blus je vaste stofbranden en vloeistofbranden door middel van schuim en water. Bij een vaste stofbrand werkt het water en schuim op de brandbare stof in. Water koelt de brandhaard af. De damp die ontstaat bij het blussen haalt bovendien de zuurstof weg.
Een frituurbrand kan het beste bestreden worden door middel van een vetbrandblusser. De temperatuur van een frituurbrand moet snel omlaag om verdere uitbreiding van de brand te voorkomen. Door met de vetbrandblusser de frituurbrand te blussen wordt de oppervlakte van het vet in de frituurpan bedekt met een laag schuim.
Blus nooit een vet- of oliebrand met gewoon blusschuim, want daar zit te veel vocht in. Nog erger is met water blussen! Water maakt een vetbrand alleen maar groter. Daarnaast leidt het vaak tot nare brandwonden door opspattend brandend vet.
In de keuken dient een aparte objectbescherming voorzien te worden in de vorm van een CO2-brandblusser van 5kg. Deze brandblusser beschermt je tegen alle type branden. De CO2-brandblusser laat daarbij ook geen residu na en is daarom ideaal om de keuken en eetwaren te vrijwaren van nevenschade.
Bakpapier is papier dat speciaal is bewerkt om in de oven te gebruiken. Het is voorzien van een coating die zorgt dat eten niet blijft plakken. Het vliegt daarnaast niet in brand in de oven.
Olie op de bodem van de oven
Een paar druppeltjes gemorst, nouja, dat komt dan later wel weer… Nee! Je oven wordt heel heet en met een beetje pech, slaat de vlam in die olie. Meteen wegvegen met een stuk keukenpapier dus.
Sprayblusser is de beste blusser voor thuis
En logisch, want dit is beslist het beste blusmiddel voor thuis. Bijna alle sprayblussers hebben de brandklassen ABF, deze brandblussers zijn dus geschikt voor vaste stoffen, vloeibare stoffen en vetbranden.