Het beste gebruik je Floramix tuinmest om de passiebloem te bemesten.
Hoe wordt de passiebloem onderhouden? Passiebloemen die in de tuin kunnen staan, staan het liefst op een lichte, hittebestendige en halfschaduwrijke standplaats. De bodem is vochtig, goed waterdoorlatend en matig voedingsrijk. De standplaats moet zo worden gekozen dat deze beschut is tegen ijzige en uitdrogende winden.
De verzorging van de passiebloem
Doordat de plant zo snel groeit moet u de takken leiden. U kunt dit doen door middel van een houten rek aan de muur, speciale plastic klemmen en spijkers of een mooie pergola. Als de passiebloem in een pot staat dan kunt u de takken leiden langs stokken van bamboe.
Hierna is de plant helemaal winterhard en zal het alleen bij zeer strenge vorst nodig zijn om de plant helemaal terug te snoeien. Het is ook pas na een aantal jaren, en alleen wanneer er twee bij elkaar staan vanwege de kruisbestuiving, dat de passiebloem vruchten gaat geven, de passievrucht.
Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom die van u lege knoppen geeft. Als de plant in de volle grond staat kan het zijn dat hij te nat of te koud staat, te weinig zon krijgt of teveel mest. In het laatste geval geeft de plant vooral veel blad, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Na een strenge winter met veel vorst, kan het gebeuren dat je passiflora het niet meer gaat doen. Ze kunnen namelijk heel slecht tegen vorst. Wees alleen niet te snel met de conclusie dat de plant dood is. Soms kun je aan de tak zien of een plant het begeven heeft.
Gemiddeld genomen leven Passiflora's in de tuin zo'n 5 jaar. In die tijd heeft uw plant duizenden bloemen gehad. Het is een goed idee om elk jaar wat stekken te maken en die u binnenshuis te overwinteren. Als er een strenge winter komt kunt u gewoon uw stek in de tuin zetten.
Passiebloem kan zowel volle zon als halfschaduw hebben. Zorg dat de wortels koel staan. Een diepe pot helpt, de aarde afdekken met een dakpan of mooie stenen of schelpen ook. Geef ruim voldoende water (de kluit mag niet uitdrogen), maar zorg voor goede afwatering in de pot.
De passiebloem heeft relatief veel water nodig. De aarde moet in de groeiperiode altijd vochtig blijven. Stuwvocht moet echter worden vermeden want dat kan de wortels beschadigen. In de winter weinig water geven.
De Passiebloem is niet kieskeurig met de grondsoort en doet het goed in haast elke grondsoort. De Passiebloem heeft voldoende water nodig maar houdt niet van natte voeten. Dit betekent dat de grond goed waterdoorlatend moet zijn.
Om Passiflora caerulea te laten klimmen heeft de plant materiaal nodig waartegen de windende ranken zich kunnen vastzetten. Plaats een klimrek tegen een schutting of zet een gaaswand neer. Bind de sterkste scheuten vast.
Vrijwel alle passievruchten zijn eetbaar zoals ook de vruchten van onze bekende P. Caerulea. helaas is eetbaar niet hetzelfde als lekker! Er zit maar weinig smaak aan de-ze oranje vrucht.
Snoeien doe je ongeveer half april, als er geen strenge vorst meer voorspeld is. Ook moet je de passiebloem bemesten. Doe dit zo rond maart of april. Dan kan de plant er weer goed tegenaan!
De passiflora kan tot wel enkele meters per jaar groeien. De kleur van de bloemen varieert van blauw/paars, naar zalmroze of zelfs wit. De bloemen zijn groot en opvallend, een waar kunstwerk om te zien! Na de bloei ontstaan er eivormige vruchten die uiteindelijk oranje kleuren.
De passiebloem heeft in de zomer, als het warm en droog is, wel wat extra water nodig, maar deze klimplant kan ook goed tegen droogte.
Passiflora caerulea, Passiflora incarnata en Passiflora lutea) schikken zich in een gematigd klimaat. Met de juiste bescherming kunnen ze de winter in de open lucht overleven. Voor de meeste passiebloemen is de verhuizing in huis echter nodig, wanneer de temperaturen onder de tien graden zakken.
Passiebloem (klimplant, kan in zon en schaduw, bloeit tot ver in de herfst) | Passiebloem, Klimplanten, Tuin.
Stekken nemen van de passiebloem kun je het beste doen in de periode april tot en met juni. Op dit moment is de passiebloem op zijn sterkste en is het geen probleem om wat stekken te nemen. De stekken van de passiebloem neem je door kop- of topstekken te nemen van minimaal 10 centimeter.
Bloei en blad van Passiflora caerulea
De geurende bloemen bloeien ieder één dag. De heester krijgt echter vele bloemen, zodat er altijd wel bloemen te zien zullen zijn. De bloemen hebben crème witte schutbladeren, een lila/blauwe bloem en groen/paarse opvallende stampers. De bloei is van juli t/m september.
De gewone passiebloem bloeit overvloedig en lang van juni tot november. De bloemen worden in warme zomers vaak gevolgd door eivormige vruchten die later oranje kleuren. Die zijn eetbaar, maar erg droog. In een zachte herfst kan het blad tot ver in december aanblijven.
De Passiebloem is semi-groenblijvend / wintergroen: Dat wil zeggen dat de bladeren pas van de plant afvallen op het moment dat de nieuwe bladeren in het voorjaar alweer verschijnen (en dus niet in de herfst). Je hebt dus het gehele jaar door bladdekking waardoor het een van de weinige wintergroene klimplanten is.
Er zitten veel vezels in een passievrucht. Vezels zijn zeer belangrijk voor een goede stoelgang en voor een goede spijsvertering. Het houdt je darmen gezond en het zorgt ervoor dat je darmen beter in staat zijn om voedingsstoffen op de juiste manier uit je voeding te halen.