Het beste antwoord. Even zeuren hoor, maar alleen water kan bevriezen. Water of stoffen die water bevatten, bevriezen dus. Olie bevat geen water, en ruwe olie is bovendien een verzameling van grote koolwaterstofverbindingen (vaak 'vervuild' met andere stoffen).
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Zonnebloemolie bewaren
Onder invloed van licht, warmte en/of lucht kan zonnebloemolie oxideren en ranzig worden. Bewaar zonnebloemolie daarom altijd goed afgesloten op een koele, donkere plaats.
Reacties. Volgens het Voedingscentrum minstens een jaar na opening.
Het is aan te raden gebruikte frituurolie nooit aan te vullen met nieuwe olie. Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen.
Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken. Volgens onderzoekers kan geoxideerde zonnebloemolie op de lange termijn leiden tot neurodegeneratieve ziekten. Geraffineerde zonnebloemolie bevat naast omega 6 geen micronutriënten, waardoor het lege calorieën zijn.
En op basis van dit criterium zijn arachideolie en olijfolie de grote winnaars. De eerste barst van de omega 9, een vetzuur dat erom bekend staat een grote rol te spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Dankzij zijn neutrale smaak is dit de perfecte kandidaat-frituurolie.
'Je kunt bakolie hergebruiken zolang het niet bedorven is of zijn rookpunt heeft bereikt.
Het antwoord is 'ja, je kunt olijfolie perfect invriezen zonder dat er een verlies aan voedingswaarde optreedt. ' Je moet de olijfolie dan wel gebruiken op dezelfde dag als dat deze ontdooid is. Als je de olijfolie na ontdooien opnieuw wil invriezen, wordt het niet langer eetbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
Vooral koudgeperste olie is een hoogwaardig voedingsmiddel, omdat vele vitaminen en bioactieve stoffen dan behouden blijven. Hierbij mag de olie niet warmer worden dan 30°C. Deze olie bevat veel onverzadigde vetzuren en is goed bestand tegen hitte en kan daarom voor het frituren tot zo'n 180°C gebruikt worden.
De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie voorspelt dat de zonnebloemolie door de oorlog in Oekraïne binnen vier tot zes weken op. Voedselbedrijven zijn naarstig opzoek naar alternatieven. Sommigen komen daarbij uit bij de omstreden palmolie.
Frituren is een techniek waarbij het product wordt ondergedompeld in gloeiend heet vet of olie. Voor deze kooktechniek heb je een frituurpan of een hoge pan nodig. Je kunt een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar ook een daarvoor bestemde frituurolie of frituurvet.
Na 1 jaar verliest de olijfolie namelijk aan smaak en gaat de kwaliteit snel achteruit. Je kunt controleren of je olijfolie nog goed is, door te kijken, ruiken en proeven. Als de olijfolie ranzig is of sterk of zuur ruikt, dan kun je de fles het best weggooien.
Olijfolie bewaren, dat doe je nooit in de koelkast, en al helemaal niet in de vriezer. De kwaliteit van de olie gaat bij kou snel achteruit, en de olijfolie zal op den duur veel smaak verliezen. Bewaren doe je dus bij kamertemperatuur, in een afgesloten fles, die donker bewaard moet worden.
Het eten van bedorven olijfolie zal je niet ziek maken zoals het eten van bedorven vlees dat doet, maar het verliest waarschijnlijk wel alle voedingswaarden en antioxidanten. Ook zal je eten er vreemd door gaan smaken.
Motorolie is in principe onbeperkt houdbaar, mits de flacon ongeopend blijft. Tegenwoordig worden de meeste oliën verpakt in flacons van stevig kunststof. Deze zijn uiteraard niet onderhevig aan corrosie, in tegenstelling tot de oude blikken verpakking. Roestdeeltjes en vocht zijn funest voor de kwaliteit van olie.
Zonnebloemolie is de betere grondstof voor frituurolie. Dat heeft vooral met de vetzuursamenstelling te maken. We onderscheiden in zonnebloemolie de normale versie en High Oleic zonnebloemolie. Die laatste soort is veel meer hittebestendig dan de gewone zonnebloemolie.
Gebruik voor het oliebollen bakken een neutrale olie, zoals zonnebloemolie, arachide olie of slaolie. Gebruik geen frituurvet. Dit vet wordt hard tijdens het afkoelen, waardoor er een wit laagje rondom de oliebollen komt. Ze smaken hierdoor minder lekker.
Bij een temperatuur van 180°C duurt dat nog maar 15 seconden, en als de olie 190°C warm is, heeft 't brood maar 10 seconden nodig om krokant te worden.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.