De cobalt gelegeerde metaalboor is de metaalboor van de beste kwaliteit. Doordat deze boor met 5% cobalt is gelegeerd is deze geschikt om in RVS en inox te boren, dus geschikt voor de hardste metalen.
Speciaal voor het boren in harde metalen als inox en gietijzer is er de cobalt metaalboor, die bestaat uit een legering van HSS met vijf procent cobalt.
De boren zijn te herkennen aan hun cobalt amber kleur. Door het toevoegen van Cobalt wordt een zeer hoge hardheid bereikt om moeilijk te verspanen staalsoorten aan te kunnen.
HSS-G: geslepen boren
HSS-G metaalboren zijn geslepen boren. Deze worden ook wel HSS-S genoemd. In tegenstelling tot HSS-R boren worden de spiraalvormige groeven bij HSS-G boren in het reeds gehard materiaal geslepen in plaats van geperst.
Voor staal zijn er dus diverse boren op de markt, allen zijn wel metaalboren. Voor staal met een laag koolstofgehalte raden wij onze hss geslepen metaalboor aan. Wanneer het staal harder is kunt u beter onze titanium gecoate metaalboor aanschaffen, deze boor kan namelijk hogere temperaturen aan.
HSS. De gewone standaard HSS boor is de meest gebruikte en voordelige metaalboor. Meestal zijn deze van het rolgewalste (HSS-R) type. Met deze boren kun je prima uit de voeten in een hoop verschillende materialen zoals staal, aluminium en koper, maar ook om te boren in hardhout of kunststof.
De Makita 9-delige Borenset D-08660 is de beste borenset als je in metaal wilt boren, maar tegelijkertijd ook boortjes voor hout en steen nodig hebt. Met deze borenset ben je in feite met één koop direct verzekerd van succesvol boorresultaat in hout, steen én metaal.
Snelstaal ook wel High Speed Steel (HSS) of sneldraaistaal genoemd, is een hooggelegeerd wolfraam-chroomvanadiumstaal, dat tot ca.600 °C zijn hardheid blijft behouden.
HM (HARDMETAAL) BOOR. De HM boor heeft op de boorpunt snijkanten van hardmetaal. De HM boren kan door de hardmetaal snijkanten werken met hoge snijsnelheden. De HSS boren met hardmetalen boorpunt boren zeer nauwkeurige gaten, in vrijwel alle harde en vaste materialen.
Om te kunnen boren in RVS dient u een metaalboor te gebruiken die gelegeerd is met cobalt, de zogenaamde cobalt boor of RVS boor. Deze boren dienen wel zorgvuldig gebruikt te worden, door de cobalt legering is deze boor zeer hard en breekt makkelijk bij verkeerd gebruik.
Titanium metaalboren zijn extra sterk, dit komt door de coating die is aangebracht.Doordat de warmte goed wordt verdeeld heeft de boor veel minder te lijden. Dit zorgt voor minder wrijving, dus heeft de boor een langere levensduur. Titanium metaalboor HSS geslepen is een duurzame boor gemaakt uit één stuk M2 staal.
Een speedboor, ook wel vlinderboor genoemd, komt goed van pas voor het boren van doorvoergaten voor kabels en leidingen. Waar een setje normale houtboortjes ophoudt, gaat de speedboor verder: je kunt er gaten vanaf 11 millimeter mee boren.
De Drill Doctor werkt op 230 Volt en slijpt boren binnen 2 minuten vlijmscherp. Dat kunnen HSS-metaalboren zijn (ook Cobalt en met TIN-coating), van 118 t/m 140 graden, met en zonder splitpoint, maar ook steen- en betonboren.
Bent u niet in het bezit bent van speciale boortjes met hardmetaal inzet, die gemaakt zijn voor het boren in gehard staal, kunt u ook een steenboortje nemen. Het boortje moet u eerst een beetje verslijpen, zodat het dezelfde hoek heeft als een normale staalboor.
Je kunt een boorhamer of klopboormachine gebruiken. Als je vaker gaten in beton boort, overweeg dan een boorhamer aan te schaffen. Deze is bijzonder geschikt voor harde materialen (zoals beton) en bespaart je enorm veel kracht. Voor incidenteel boren volstaat een klopboormachine.
Cobalt gelegeerde geslepen metaalboren
De cobalt gelegeerde metaalboor is de metaalboor van de beste kwaliteit. Doordat deze boor met 5% cobalt is gelegeerd is deze geschikt om in RVS en inox te boren, dus geschikt voor de hardste metalen.
Boren in metaal doe je met een metaalboor, boren in beton doe je met een betonboor en boren in hout - nee, hij gaat niet als verrassing komen - doe je met een houtboor. Zomaar een boortje pakken, is er dus niet bij.
Wisselplaatboren, ook wel U-boor of tipboor genoemd, zijn boren met verwisselbare snijkanten. De snijkoppen, of wisselplaten, kunnen snel en eenvoudig worden gewisseld zonder het verwijderen van de boorhouder uit de spil. Hierdoor wordt de stilstand van de machine gereduceerd bij grote productieseries.
De steenboor is de standaardkeuze voor de meeste steensoorten. De boor is te herkennen aan de punt, waar een soort 'vleugels' aan zitten. In tegenstelling tot een houtboor heeft de steenboor niet een hele scherpe punt. Het loont daarom het eerste stuk zacht te boren en pas bij goede grip vol vermogen toe te passen.
Een HSP'er zoekt rust en regelmaat, maar daar is een HSS'er absoluut niet naar op zoek. Als HSS'er zoek je juist spanning en avontuur. Een rustig, gestructureerd en teruggetrokken leven is niets voor jou. Het liefst ga je iedere dag op avontuur.
De hoogsenstieve High Sensation Seeker (HSS)
Is snel verveeld en vermijdt sleur, routine en verveling en vertoont meestal één of meer kenmerken van ontremming.
Bainitische stalen die sterk carbidevormende legeringselementen zoals Cr, V, Mo and Nb bevatten, ondergaan een secundaire harding tijdens het gloeien bij hoge temperaturen. Secundaire harding treedt op wanneer fijne (meer stabiele) legeringscarbides gevormd worden ten koste van cementiet.
Boor nooit zomaar een gat in de muur of het plafond, want dan loop je het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding, gasleiding of metaal te raken. Hierdoor kun je een elektrische schok, een overstroming, een kapotte boormachine of zelfs explosies krijgen.
Dient u te boren in gewapend beton of dienen de gaten mooi rond te zijn, dan is de goede SDS boor de 4-snijder. De viersnijder SDS boor is van een veel betere kwaliteit en daarmee een zeer goede betonboor.
Special Direct System (SDS) is een aanduiding van een type boorschachtsysteem voor het slaan en roteren van elektrisch gereedschap zoals boren en boorhamers. In dit inbrengsysteem is de booras voorzien van speciale groeven, die zorgen voor een betere krachtoverbrenging.