Omdat een deel van de prei onder de grond zit, zou je misschien denken dat het een wortelgewas is. Het ondergrondse deel bestaat echter niet uit een wortel maar ook uit samengepakte bladeren. Kortom, prei is eigenlijk een bladgewas, al zou je dat misschien op het eerste gezicht niet denken.
Zijn je preiplantjes een halve centimeter tot één centimeter dik? Dan moet je de prei verplanten. Het lekkerste van de prei is namelijk het witte gedeelte. Het witte gedeelte groeit onder de grond.
Van zaadje tot plant
De kiem, een dun stengeltje, steekt dan boven de grond uit. Dit stengeltje wordt langzaamaan dikker en vertakt in meerdere stengeltjes om uiteindelijk tot een volwaardige prei uit te groeien. In maart wordt de prei geplant. Prei kan goed tegen kou en kan daarom gewoon buiten op het land groeien.
Bladgewassen zijn de groenten waarvan je de blaadjes opeet, zoals sla, spinazie, andijvie en postelein. Het buitenbeentje van de bladgewassen is prei. Prei lijkt een wortelgewas omdat je het ondergrondse deel vaak opeet. Het is echter een bladgewas omdat het ondergrondse deel is opgebouwd uit samengepakte bladeren.
Spinazie behoort tot de ganzenvoetfamilie en is een bladgewas. Tot dezelfde familie behoren de rode bieten en warmoes of snijbiet. Spinazie is een snelgroeiend gewas dat het vooral in de lente en in de herfst goed doet. In de zomer wordt spinazie veel minder geteeld, omdat hij dan vrij snel in zaad schiet.
Rabarber teeltwijzen
Eigenlijk is rabarber een bladgewas, maar omdat het een meerjarige plant is kan deze niet mee doen in de wisselteelt. In de buurt van andere bladgewassen staat de plant uitstekend. Kies vooral een plekje uit dat kunt missen, want rabarber neemt veel ruimte in.
In april kan je de winter prei gewoon buiten zaaien. Zaai ongeveer een halve tot één centimeter diep, en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Na drie maanden kan je de zaailingen uitdunnen op ongeveer 15 centimeter. Je laat de dikste en sterkste planten staan en verplant de andere plantjes op een andere plaats.
Bij het uitplanten van prei is dit een handige tip: knip het bovenste gedeelte van de plant af (ongeveer een derde). Zo slaat de plant beter aan en kweek je een mooie stevige plant.
prei heeft over de hele groeiperiode 380-400 mm water nodig. Water geven is dus meestal nodig.
Ze heeft veel voeding nodig, vooral stikstof (voor bladgroei), maar pas op met overbemesten. Naast de algemene voorbereiding van het onderspitten van oude stalmest geven we een week of 3 voor het planten wat bloedmeel of een andere stikstofrijke organische meststof.
Prei houd van een vruchtbare vochtige bodem, en kan ook goed grote hoeveelheden stalmest verdragen. Vaak zal het nodig zijn om ook tijdens het groeiseizoen nog een keer te bemesten. Gebruik koemestkorrel of rijke compost als we geen stalmest hebben.
Prei zaailingen kweken in de grond
Maak met uw vinger 'gaten' van zo'n 4cm diep en maximaal 2cm breed. Houd er ook rekening mee dat ze niet te dicht op elkaar staan. Houd een afstand van zo'n 15 cm aan achter elkaar en zo'n 30cm naast elkaar. Zet vervolgens de zaailingen in de grond.
Prei is een groente en groente staat in de Schijf van Vijf. Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen.
Koolsoorten, bijvoorbeeld: bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, koolrabi, rode kool, savooiekool, spitskool, witte kool, spruitjes, paksoi. Uien, bijvoorbeeld: ui, knoflook, bosui, prei. Stengelgewassen, bijvoorbeeld: bleekselderij, venkel, asperge, artisjok, rabarber, bamboe.
Zoals elke plant heeft prei water nodig. De beste tactiek voor een sterke prei is water geven na het planten, liefst door middel van aangieten. Zo heeft de plant optimaal contact met de omliggende grond. Daarna liefst geen water meer geven.
Witloof is het moeilijkste te combineren. Je plant dit best na prei. Witloof verdraagt geen vers mest.
Oogsten en poten van plantprei
Graaf 15 cm uit elkaar plantgaten van 15 – 20 cm diepte en zet de planten ieder in een eigen gat. Het gat hoef je niet dicht te maken met aarde, watergeven is nu voldoende. Prei is eigenlijk geen echte beginnersgroente om te kweken.
Plant de prei op 3cm van elkaar in rijen 40cm uit elkaar. Prei dient diep geplant te worden, 15cm diep.
Oogstrijpe prei is heel gevoelig voor een nachttemperatuur onder de -10°C. Niet afgedekte prei kan dan veelal als verloren worden beschouwd. Late winterprei verdraagt meer vorst dan oogstrijpe prei. Deze prei zal wel witte bladeren vertonen, maar kan zeer snel hergroeien zodra de temperaturen in het voorjaar stijgen.
Rabarber wordt naarmate het seizoen verstrijkt namelijk steeds zuurder. Echter is dit niet alles. Ook de hoeveelheid oxaalzuur neemt vanaf 21 juni sterk toe. Een te hoge inname hiervan kan schadelijk zijn voor je gezondheid en in de meest extreme gevallen kan het zelfs giftig zijn.
Buiten deze vijand is het kweken van bladgewassen als spinazie, kool, postelein en - jawel, - prei zeer eenvoudig. En dat is maar goed ook, want bladgroenten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon.
Rabarber houdt van een humusrijke grond die vocht vasthoudt. Gebruik ook veel organische mest, dan krijg je grotere stengels en bladeren. Jonge rabarber wordt wat minder groot.