Heroïne is een van de meest verslavende stoffen die er zijn. Na 3 weken gebruik kunnen bij stoppen al onthoudingsverschijnselen optreden. Een commissie van experts beoordeelde heroïne als de meest verslavende drug, meer dan crack en tabak.
Heroïne geeft een euforisch gevoel, sterker dan bij andere opiaten. De drug heeft een effect op het beloningssysteem in de hersenen en verdooft lichamelijke pijn. Hierdoor is de kans op een heroïne verslaving zeer hoog. Naast het euforische gevoel brengt heroïne gebruik ook veel nare effecten met zich mee.
In een periode van een tot 3 weken nemen de verschijnselen geleidelijk aan af (1). De ergste klachten zijn vaak na een week wel over, maar gevoel van onrust en slecht slapen kunnen wel langer aanhouden. In de op ontwenning gerichte hulpverlening worden de onthoudingsverschijnselen opgevangen met methadon.
Ontwenningsverschijnselen van heroïne
Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk moet je afkicken. Je kan je depressief voelen, schuldgevoelens krijgen, onrustig en angstig voelen en spijt krijgen. Om een terugval te voorkomen en weer naar heroïne te grijpen, is het belangrijk dat je steun krijgt.
Op korte termijn
Ook kleine dosissen kunnen fataal zijn als de heroïne versneden is met giftige stoffen. Wie sterk verdoofd is door heroïne heeft een grotere kans op ongevallen of het zich onopgemerkt kwetsen omdat heroïne alle pijngevoelens wegneemt. Heroïnegebruik kan leiden tot misselijkheid en braken.
Opvallend: alcohol scoort overall het slechtst (nog erger dan heroïne!), tabak en cocaïne zijn (persoonlijk en maatschappelijk) ongeveer even schadelijk, xtc, lsd en paddo's behoren tot de minst schadelijke substanties (wat niet wil zeggen dat ze ongevaarlijk zijn).
De geur doet aan azijn denken en de smaak is bitter. Heroïne is oplosbaar in water. Het uitzicht van versneden heroïne ('straatheroïne') kan variëren van een grijs of beige tot zelfs bruin grof poeder en geelbruine brokjes.
De foto links toont een dodelijke dosis heroïne, van ongeveer 30 milligram, vergeleken met fentanyl, een dosis van slechts 3 milligram.
De effecten van heroïne
Heroïne heeft in het brein een effect op dopamine en het doorgeven van pijnsignalen. De gebruiker voelt zich gelukkig, ontspannen en voelt geen pijn. De effecten van heroïne beginnen snel na inname, binnen een minuut. Ze houden 4 tot 6 uur aan.
Via een spuit kan deze substantie worden geïnjecteerd in een ader. De stof komt dan direct in je bloedbaan terecht en via je bloed in je hersenen.
Heroïne is berucht omwille van zijn sterk verdovende effect. Na het inspuiten (de 'shot') of het inademen van de dampen ervaart men een 'flash', een hevig gevoel van genot dat enkele seconden duurt. Daarna volgt een roeseffect dat vier à zes uur duurt.
Door heroïne voel je lichamelijk en geestelijke pijn minder, maar het is enorm verslavend. Na een paar weken heroïne gebruiken kun je al lichamelijk verslaafd zijn. Ontwenningsverschijnselen zijn: trillen, overgeven, zweten, en een algeheel gevoel van zware malaise. Dat gevoel verdwijnt na een nieuwe shot heroïne.
Je raakt niet zomaar verslaafd. Het is een proces dat soms jarenlang duurt. Er is niet 1 middel of spel dat bij eenmalig gebruik gelijk tot verslaving leidt. Iemand met opzet verslaafd maken, door bijvoorbeeld 'iets' in zijn of haar drankje te doen, bestaat niet.
Typische kenmerken van junkiegedrag zijn: manipuleren, liegen en bedriegen, sociale contacten verwaarlozen en weinig oog hebben voor de eigen gezondheid. Ook het ontkennen van de verslaving komt vaak voor. Je kunt dit gedrag ook in een breder verband plaatsen. Er is sprake van gedragsverslaving.
cocaïne (coke): Cocaïne is een stimulerend middel en geeft je een opgewekt en vrolijk gevoel. Coke wordt meestal gesnoven, maar kan ook geinjecteerd en gerookt worden.
Na het nemen van bijvoorbeeld cocaïne, hasj/wiet of speed, worden je pupillen aanzienlijk groter (een verschijnsel dat bekend staat als Mydriase), terwijl ze bij gebruik van opiaten als heroïne juist kleiner worden (Miose).
Heroïne en crack blijken samen met alcohol en tabak relatief het meest schadelijk te zijn. Paddo's, LSD en khat scoren relatief laag op deze lijst.
De 10 gevaarlijkste genotmiddelen ter wereld zijn dan:
Heroïne. Crack cocaïne (pure cocaïne) Fentanyl. Metamfetamine.
Van Bakkum: "Het is heel moeilijk om te zeggen wat beter of slechter is, dat ligt aan je persoonlijke gevoeligheid en hoe vaak en hoeveel je het gebruikt. Cocaïne is verslavender en richt schade aan op je hart- en bloedvaten, speed is ook zwaar voor hart en bloedvaten en kan leiden tot hersenschade.
Psychedelische drugssoorten zoals LSD, paddo's, mescaline en DMT behoren tot de minst verslavende drugs. Deze stoffen hebben geen toxische werking op het menselijk lichaam en lijden niet tot gewenning.
De experts plaatsten heroïne bovenaan de lijst van verslavende drugs met een score van 3 op 3. Heroïne is een opiaat dat het dopamineniveau in de hersenen tot 200% laat stijgen bij proefdieren.