Als het geslacht eenmaal is bepaald, worden de mannelijke kuikens afgemaakt. Dat is een standaardgebruik in de gehele eierindustrie, ook in de biologische sector. De dodingsmethoden zijn vastgelegd in de Europese wetgeving. De haantjes worden gedood door vergassing of levend vermalen in een verhakselaar.
De haantjes worden gedood door vergassing of levend vermalen in een verhakselaar/versnipperaar. Verhakselaars zouden vooral in Engeland veel gebruikt worden. In Nederland en België zou alleen vergassing toegepast worden. Informele bronnen spreken dit tegen en stellen dat er in België ook verhakselaars gebruikt worden.
Hanen, in tegenstelling tot hennen, worden gebruikelijkerwijs gedood nadat ze uit het ei kruipen. Hanenvlees wordt niet verkocht ter consumptie omdat het niet rendabel genoeg is.
Respeggt is een Duits-Nederlands bedrijf dat zich inzet om het probleem van het doden ééndagshaantjes in de eierproductie op te lossen. Hiervoor past Respeggt geslachtsbepaling in het broedei toe, waarmee kuikendoden voorkomen kan worden. De techniek is ontwikkeld door HatchTech, een innovatief bedrijf uit Veenendaal.
Frankrijk: 50 miljoen mannelijke kuikens worden jaarlijks gedood in de eierindustrie (schatting februari 2020) en ongeveer 16 miljoen vrouwelijke eendjes en gansjes worden jaarlijks gedood in de foie gras-industrie. Versnippering is de primair gebruikte methode in beide industrieën.
Enkele uren nadat de kuikentjes zijn geboren, komen ze op een lopende band terecht. Langs die band staan mensen die ze optillen en seksen. Seksen betekent dat ze kijken of het hennen of hanen zijn. Het is een van de weinige handelingen in een broederij die nog handmatig gebeurt.
Voor de slacht moeten de kippen worden verdoofd. Dat gebeurt meestal door de kippen aan een lijn door een waterbak met stroom te halen. Daarna worden ze met een snee in de hals geslacht. Dan gaan de veren eraf en worden de ingewanden verwijderd.
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip.
Ga voor eieren met een topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof. Lees meer over de keurmerken in de Keurmerkenwijzer. In de buurtwinkel of op de markt kun je ook nog kooi-eieren aantreffen.
Drie sterren Beter Leven keurmerk
Op de eierdoos van de diervriendelijkste eieren vind je het Beter Leven keurmerk met drie sterren. Naast biologische eieren dragen ook Rondeeleieren (bij Albert Heijn), de vrije-uitloopeieren van GIJS streekproducten (PLUS) en Kipster (Lidl) dit keurmerk.
Van vleeskippen eten we zowel de hennen als de hanen. In de reguliere pluimveehouderij worden die binnen zes weken geslacht en op die leeftijd is er geen smaak- verschil tussen haan of hen. We eten dus nog wel hanen, maar weten dat niet.
Brahma haan: €8,50. Doornikse kriel: €11,35. Hollandse kriel: €10,00. Lakenvelder kip: €7,00.
Ze bevruchten zelfs de eieren van de hennen. Maar kunnen hanen eieren leggen? Omdat hanen mannetjes zijn, kunnen zij geen eieren leggen, omdat zij eenvoudigweg niet de anatomie hebben om dat te doen.
Overtollige haantjes kun je slachten, inslapen door dierenarts, verkopen, weggeven, weggeven als voedseldier of houden in aparte rennen. Verdere mogelijkheiden zijn er eigenlijk niet. Preventief: geen eieren uitbroeden. Bedenk van tevoren wat je met haantjes zult gaan doen als je ze niet kunt/wilt houden!
Als de kuikens geboren zijn, laat je ze nog 24 uur in de broedmachine om te drogen en op krachten te komen. Dan hebben ze nog geen voer en water nodig. Je hoeft ze alleen maar te verwarmen met een infraroodlamp. Zo groeien de kuikens op met een natuurlijk dag- en nachtritme.
Zowel hennen als hanen hebben kammen en lellen, waarbij de kam zich bovenop de kop bevindt en de lellen onder de kin hangen. Het uiterlijk van de kam en lellen van kippen verschilt per ras, maar over het algemeen kan het geslacht van een kuiken worden bepaald door naar de kam te kijken.
Nadat je ei dus minimaal drie dagen heeft gelegen, kun je 'm nog tot zeker 3 weken na het leggen opeten. In deze periode smaken de eieren het beste en pellen ze het gemakkelijkst. In de winkel wordt zelfs een houdbaarheid van 28 dagen na het leggen aangehouden.
Bruine eieren zijn duurder dan witte eieren omdat de kip die deze eieren legt iets groter is en dus meer voer nodig heeft. En dat wordt doorberekend in de prijs. Overigens zijn bruine eieren ook vaak iets groter dan witte eieren.
Code 2 = scharrelei
Scharreleieren zijn afkomstig van kippen die uitsluitend binnen in een stal leven en dus geen uitloop naar buiten kennen. In de stal kunnen ze wel vrij rondscharrelen, maar de ruimte is er beperkt met 9 kippen per m².
Kun je écht te veel eieren eten? Uit een studie van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutritionbleek, bleek echter weer dat mensen die tot een dozijn eieren per week aten geen nadelige gevolgen aan hun gezondheid ondervonden.
Goed voor cholesterol en darmen eet meer eieren om meerdere redenen. Niet alleen zijn eieren juist heel goed voor je cholesterol. Ze zijn ook superfood voor je darmen!
Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren. Eieren vormen dus niet het grootste ingrediënt, maar wel het belangrijkste. Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum is een eierkoek niet een gezond product omdat het geen waardevolle voedingsstoffen bevat.
Gemiddeld genomen komt vlees na een dag of vijf in de schappen terecht. Het vlees is dan al weer behoorlijk mals, maar het kan nog malser. Door het vlees langer te laten rijpen (besterven) wordt er steeds meer bindweefsel afgebroken en wordt het vlees dus ook steeds malser.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
De nek breken Houd de kip direct onder de kop vast, laat haar vrij hangen en maak met uw hand een stevige slag in achterwaartse richting met de kip. Hierdoor zal de nek van het dier direct breken. De nek omdraaien Houd de kip op dezelfde manier vast als voor het breken van de nek.