Wat groeit in Nederland? Dit zijn bleekselderij, bloemkool, broccoli, ijsbergsla, koolrabi, prei, raapjes, radijs, rode biet, rode kool, spitskool, spruiten, tomaat, ui, wortelen, witlof en witte kool.
Wat kun je verbouwen? Je kunt verrassend veel groenten en fruit in potten en bakken kweken. Kruiden, de meeste bladgroenten en veel kleinfruit lenen zich prima voor zo'n kleinschalige teelt. Maar ook bonen, erwten, uien, wortels, bieten, pompoenen, courgettes en aardappelen kun je op deze manier verbouwen.
Een ander voordeel van het zelf kweken van groenten en fruit is dat het relatief goedkoop is. Het is slechts een kwestie van even investeren in de aanleg, maar al met al ben je hiermee een stuk goedkoper uit dan dat je het zou kopen bij bijvoorbeeld een groenteboer of bij de supermarkt.
Courgette
De courgette is een van onze favorieten, niet alleen omdat het erg lekker is, maar ook omdat ze zo makkelijk te verbouwen zijn. Deze plant is echter alleen geschikt wanneer je genoeg ruimte hebt, want deze plant heeft een vierkante meter per plant nodig.
Veel ervaring heb je alvast niet nodig, om je eigen fruit te kunnen kweken. Appels, peren, pruimen, kersen en krieken zijn prima beginnersbomen. Planten doe je van november tot maart. Appelbomen houden van volle zon en losse, rijke grond; op arm zand, zware klei of winternatte en zure bodems plant je beter wat anders.
Ook in mei kan er van alles worden gezaaid in de volle grond: erwten, wortelen, sla, radijs, rucola, spinazie, bietjes, broccoli en spinazie. Let er bij courgettes, komkommers, meloenen, sperziebonen en maïs op dat je zeker bent dat de nachtvorst achterwege blijft.
Dure groentes
Of de prijs wordt bepaald door “zeldzaamheid” – groentes waarvan niet veel verkocht wordt en daarom worden ze ook weinig geteeld. Bijvoorbeeld: Peultjes, suikererwten, asperges, sjalotjes, gemengde snijsla, veldsla.
Volle zon: tomaat, pompoen, courgette, komkommer, aubergine, peper, paprika, aardbei, venkel, basilicum, knoflook, boon, ... Gedeeltelijke schaduw: sla, snijbiet, mosterd, spinazie, erwten, radijs, rucola, zuring, lavas, koriander, munt, ...
Appelbomen, aardbeien, rabarber en vijgen kunnen allemaal groeien in een klimaat zoals in Nederland of België. Als de ruimte beperkt is, probeer dan fruit in een plantenbak te telen. Je kunt zelfs fruit kweken in hangmanden!
In Nederland worden diverse soorten fruit door mensen zelf geteeld. Hierbij valt onder meer te denken aan bramen, aardbeien, kersen, appels, peren, perziken en pruimen.
Fruitbomen die normaal geen snoei nodig hebben zijn abrikozen, pruimen en walnoten. Het beste is met houtig kleinfruit zoals trosbessen, kruisbessen, frambozen, bramen en taybessen te starten.
Peer, perzik en abrikoos hebben echt een zonnige en beschutte plek nodig. Appels, kersen en pruimen kunnen met iets minder zon toe, maar dan worden de vruchten wel wat minder lekker.
De soorten die ik voor in deze kas heb (voor)gezaaid zijn bietjes en knolvenkel (die laatste is wel de grootste gok), weeuwenteelt bloemkool (Snowball A), spitskool, savooikool, tatsoi, paksoi, baby choy, wintersla (zoals Frisby en Hivert de Tremont), winterandijvie, palmkool en boerenkool.
Wat telen: rabarber, appels, kersen, bladgewassen voor diepe schaduw, bessen, boerenkool, snijbiet, chinese kool, peterselie, zurkel, kervel, vroege snelrijpende erwten, sluimerwten. frambozen, rode bes, bramen, kruisbessen, witte bessen, blauwe bessen.
Met name knoflook is berucht (net als tegen bladluis trouwens). Maar ook andere looksoorten zoals ui en bieslook schijnen te helpen. Net als sommige planten uit de schermbloemenfamilie als venkel en dille. Daarnaast kunnen ook tomaat en kruiden als tijm en munt helpen de slakken te verjagen.
Het korte antwoord op de vraag: voor een moestuin van ongeveer 200 m2 heb je ongeveer 8 uur per week nodig. Maar eigenlijk kan je het niet zo kort en bondig beantwoorden, want hoeveel tijd je besteedt aan je moestuin hangt af van veel factoren, zoals de grondsituatie, beplanting, gewassen en je manier van tuinieren.
Als je een klein moestuintje hebt van 1 x 2 meter, kost je dat een half uur tot een halve dag, afhankelijk van de kwaliteit van de grond. Ben je daarmee klaar, dan kost het planten, zaaien, onkruid wieden, water geven en oogsten hooguit nog 10 minuten per dag. Dat moet voor iedereen wel haalbaar zijn.
Geef regelmatig water en zorg dat de planten niet in de schaduw staan: aardappels hebben veel zon nodig. That's it, verder hoef je niets te doen. Als je wilt kan je de planten steun geven door er een rekje van grofmazig tuingaas over heen te zetten.