Bij gebruik van de pleisters: jeuk en roodheid. Bij gebruik van de zuigtabletten, kauwgom en mondspray: irritatie en pijn aan mond en keel, de hik, zelden winderigheid, meer speeksel en zeer zelden neusverkoudheid, zuurbranden en blaarvorming en schilfering van het mondslijmvlies. Duizeligheid en hoofdpijn.
Er wordt aanbevolen na een behandeling van ongeveer drie maanden, het gebruik van Nicorette geleidelijk te verminderen. Wanneer u dagelijks nog maar 1-2 kauwgommen gebruikt, kunt u de behandeling stoppen. Ononderbroken gebruik van Nicorette gedurende meer dan één jaar wordt niet aangeraden.
NICORETTE® geneesmiddeln daarentegen bevatten die schadelijke substanties niet. Ze bevatten wel nicotine die volgens de huidige stand van de wetenschap niet kankerverwekkend of schadelijk is voor het hart en de bloedvaten.
Nicotinepleisters kunnen bij herhaaldelijk gebruik huidirritaties, zoals uitslag, galbulten, jeuk en overgevoeligheid voor UV-licht veroorzaken. Andere regelmatig voorkomende bijwerkingen van nicotinepleisters zijn duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn, vooral bij beginnende gebruikers.
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen.
Zo'n twee tot drie dagen na het roken van je laatste sigaret heb je de meeste last van afkickverschijnselen. Dit zijn kortom de ergste dagen na het stoppen met roken. Zet je door, dan zijn de lichamelijke afkickverschijnselen na drie tot vijf weken al sterk verminderd of zelfs verdwenen.
Volgens de krant L'Avenir heeft de online apotheek Viata de top 5 van favoriete nicotinevervangers van hun klanten gepubliceerd: de zuigtabletten zouden het meest succes hebben (33%), daarna de sprays (25%), de kauwgommen (20%), inhalators (13%) en patches (7%).
Begindosering 6 weken 21 mg/etmaal, gevolgd door 2 weken 14 mg/etmaal, de laatste 2 weken 7 mg/etmaal. Bij afhankelijkheid van < 10 sigaretten per dag wordt aangeraden de eerste 6 weken 14 mg/etmaal, gevolgd door 7 mg/etmaal gedurende 2 weken te gebruiken. Bij het optreden van overmatige bijwerkingen lager doseren.
Nicotinell® pleister is 24 uur te gebruiken. Plak elke ochtend een nieuwe nicotinepleister nadat je de oude hebt verwijderd. Plaats de pleister op een onbeschadigd, droog en haarloos deel van de huid, zoals je bovenarm, bovenrug of heup. Strijk de randen van de nicotinepleister glad zodat die goed hecht.
Waarom is roken slecht? Je longen kunnen erg worden aangetast door roken. Hoesten, verkoudheid, piepende ademhaling en astma zijn nog maar het begin. Roken kan dodelijke ziekten veroorzaken, zoals longontsteking, emfyseem en longkanker.
Nicotine is een krachtig zenuwgif, vooral voor insecten. Het zit dan ook in verschillende insecticiden. Ook voor mensen is nicotine giftig: een sigaar bevat voldoende nicotine om een kleuter te doden, als de kleuter de sigaar op zou eten. Het is niet aangetoond dat nicotine kankerverwekkend zou zijn.
Zo ga je aan de slag: Maak een sopje van zachte groene zeep en warm water. Gebruik een schuursponsje of zachte spons en zorg dat je schone vaatdoekjes paraat hebt. Als de vlekken heel hardnekkig zijn, kun je wat zachte zeep direct op het oppervlak smeren en even laten intrekken.
Nicotine stimuleert de afgifte van adrenaline aan het bloed. Adrenaline verhoogt de hartslag, bloeddruk en bloedglucose en versnelt de ademhaling. De gebruiker voelt dit als een “kick”. De bloeddrukstijging komt doordat de kleinere bloedvaten samentrekken.
Er zijn hulpmiddelen die de ontwenningsverschijnselen en de zin in roken verminderen: nicotinevervangers en medicijnen. Gebruik nicotinevervangers of medicijnen alleen als u meer dan tien sigaretten per dag rookt. Soms helpen nicotinevervangers niet meer of niet voldoende. Dan kunt u medicijnen gebruiken.
Op het moment dat u nicotinepleisters gebruikt kunt u beter niet roken. Door de pleisters wordt een continue dosis nicotine afgegeven. Als u daarnaast nog een sigaret rookt, kunt u teveel nicotine binnen krijgen. U loopt dan kans op een overdosis of nicotinevergiftiging.
Nicotine blijft één tot drie dagen in je bloedbaan en cotinine kan tot 10 dagen in het bloed worden gedetecteerd. Nicotine in je bloed kan worden opgespoord met tests die kwalitatief (kijken of nicotine aanwezig is) en kwantitatief (kijken hoeveel nicotine aanwezig is) zijn.
48 uur: Alle nicotine is uit het lichaam. Smaak- en reukvermogen verbeteren. 72 uur: Ademen gaat makkelijker en je hebt meer energie. 5 jaar: De kans op mondholte- of slokdarmkanker is gehalveerd en de achteruitgang van de longfunctie van een COPD-patiënt (longziekte) is vergelijkbaar met een nooit-roker.
Sanders doktert: 'De longfunctie, zelfs de longinhoud, zou verbeterd zijn na het starten van de e-sigaret. ' Het gebruik van sigaretten zorgt voor irreversibele (niet/nooit meer te herstellen) schade in luchtwegen en longen. Verbetering door middel van gebruik van de e-sigaret ligt dus niet in de lijn der verwachting.
Dit kan weken of zelfs maanden duren, stelt ze. “Daardoor denken mensen dat hun conditie minder is, waardoor ze minder gemotiveerd raken om te gaan hardlopen bijvoorbeeld. Je bloedvoorziening is beter, dus je zou het op termijn langer moeten uithouden”, zegt de longarts.
De nicotine en andere stoffen verdwijnen snel uit je lichaam. Na twee à drie dagen is alle nicotine al uit je lichaam. Na maximaal een week is je lichaam niet meer verslaafd. Maar: ook al is de nicotine na maximaal een week uit je lichaam, de behoefte aan een sigaret is dat niet.
Het lichaam wordt zo afhankelijk van de nicotine, wat stoppen lastig maakt. Ook de geestelijke verslaving van roken maakt het lastig om te stoppen. Nicotine zorgt ervoor dat er dopamine wordt aangemaakt in de hersenen, wat een belonend gevoel geeft.
Dertig à veertig jaar later komen de gevolgen tot uiting.” Volgens de longarts ontstaan de eerste adem- en hoestklachten geleidelijk, waardoor ze niet direct opgemerkt worden. “Roken is een sluipmoordenaar.” “Door roken ontstaat er een chronische ontsteking van de luchtwegen, waardoor er meer slijm wordt aangemaakt.
De meeste kettingrokers zijn te vinden in de leeftijdscategorie van 50 tot 55 jaar. Bijna een kwart van de rokers in deze groep rookt een pakje of meer per dag. In de groep rokers onder 30 jaar doet nog geen 10 procent hen dat na.
Probeer signalen dat je puber rookt te herkennen. Een duidelijke aanwijzing is wanneer hij/zij lucifers of een aansteker bij zich heeft. Ook kun je het ruiken aan de adem of de kleding als je puber thuis komt.