Biefstuk ontdooien in de magnetron
Ontdooien in een magnetron gaat snel maar heeft invloed op de kwaliteit van het vlees. De kwaliteit blijft het beste als je de biefstuk op de traditionele manier laat ontdooien in de koelkast.
Ontdooi vlees in de magnetron.
Verwijder de verpakking en leg het stuk vlees op een magnetronschaal. Ontdooi het vlees op de laagste stand, of de ontdooistand van de magnetron. Bereid het vlees onmiddellijk nadat het in de magnetron is ontdooid. Ontdooien in de magnetron kan het vlees gedeeltelijk verwarmen.
Leg het bevroren in een kom die in de microgolfoven mag geplaatst worden. Laat het ontdooien met de defrost-stand van je magnetron. Als jouw toestel deze functie niet heeft, zet het vermogen dan gewoon op de helft om eten te ontdooien. Anders zal de buitenkant garen en de binnenkant bevroren blijven.
In de microgolfoven (5 à 10 minuten)
In de magnetron kun je vlees ontdooien binnen de 5 of 10 minuten, maar je moet voorzichtig zijn. Gebruik bij voorkeur de ontdooistand: wanneer je het vlees ontdooit op een te hoog vermogen, zullen er al stukjes beginnen te garen en dat is niet de bedoeling.
Goed nieuws: bevroren biefstuk kun je meteen in de pan bakken. Een stuk rundsvlees dat je uit de diepvriezer haalt, hoef je dus niet eerst te laten ontdooien.
Ei in de magnetron: van water tot stoom
Deze snelle uitzetting kan de eischaal niet aan en ze knapt. De ontploffing in de magnetron wordt dus veroorzaakt doordat straling de watermoleculen sneller verwarmt dan het omhulsel; de schil van je ei.
Kleine stukken vlees (karbonades, schnitzels e.d.) zijn niet geschikt voor bereiding in de magnetron. Je kunt ze eventueel wel op een bruineerschaal "bakken" maar het resultaat is matig. Zout toevoegen voordat het gerecht klaar is. Zout trekt vocht aan.
Magnetron. Uiteraard kan je altijd nog sneller ontdooien: in de magnetron (op de ontdooi-stand) of in lauwwarm water. Dit is echter minder efficient (het kost energie en water) maar het is wel sneller. De magnetron is ook een veilige manier omdat de straling vna een magnetron schadelijke bacteriëen kan doden.
Als je zelf vlees invriest, verpak het dan eerst strak in vershoudfolie en daarna in een diepvrieszakje. Giet een flinke laag olie van een centimeter of 3 in een koekenpan. Houd een deksel bij de hand voor eventueel spetteren. Laat de olie heel heet worden en schroei het vlees in 90 seconden per kant bruin.
Leg vlees niet in warm water, op de verwarming of in de zon om het snel(ler) te ontdooien. Dat bevordert niet alleen de groei van bacteriën maar gaat ook ten koste van de smaak en malsheid van het vlees, omdat vleessappen eruit lopen. Leg bevroren vlees op een bord of schaal en dek het af.
Door het geleidelijk ontdooien krijgen bacteriën geen kans en blijft het vlees lekker sappig. Ontdooi het vlees door het afgedekt op een bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen zodat vleessappen niet op andere producten kan lekken.
Het koude water geleidt beter dan lucht, waardoor de voedingswaren sneller ontdooien. Ontdooien in de koelkast is niet per se slecht, daar kun je ontdooid eten ook het beste in bewaren, maar het duurt een stuk langer.
Haal het vlees minimaal een uur van tevoren uit de koelkast en laat het afgedekt op temperatuur komen. Als de biefstuk vacuum verpakt is, haal deze dan ook uit het vacuüm. Zo voorkom je dat het vlees 'schrikt' in de pan en van binnen nog koud is na het bakken.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan.
Als je het vlees goed invriest, wordt de buitenkant net zo krokant als dat je een ontdooide steak bakt. Nog een heel fijn voordeel: doordat het vlees zo koud is, heb je een dunner randje aan de buitenkant dat te gaar is. Ook verliest een bevroren steak minder vocht, wat voor sappiger vlees zorgt.
Ja, de bediening van de Airfryer XXL is uitstekend. Je kunt nu ook op 40 graden bakken om bijvoorbeeld iets te ontdooien wat je normaal in de magnetron doet.
- Diepgevroren vlees of vis moet worden ontdooid in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging.
Met de ontdooifunctie ontdooi je producten zonder deze te verwarmen. Ontdooi snel een boterham voor het ontbijt of gehakt voor in de pastasaus. Bij het gebruik van de ontdooistand op een magnetron selecteer je het gewicht. De magnetron start hierna met het juiste wattage en de juiste ontdooitijd.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien.
Eens het vlees ontdooid is, kan je het niet eeuwig in de koelkast bewaren, natuurlijk. Bereid vlees blijft drie tot vier dagen goed in de koelkast. Open verpakkingen runds- en varkensvlees kan je slechts twee dagen bewaren, en rauw gemalen vlees (vb. gehakt, hamburgers,…) kan je maar één dag bewaren in de koelkast.