Cupido was het hulpje, volgens sommigen zelfs de zoon, van de Romeinse godin van de liefde en de vruchtbaarheid Venus (in de Griekse mythologie bekend als Aphrodite). In sommige mythen is hij de zoon van Venus en Vulcanus, maar er zijn ook verhalen waarin hij de zoon is van Venus en haar minnaar Mars.
Eros was de Griekse god van de vleselijke liefde. In het Latijn heet hij Amor (liefde) of Cupido (begeerte). Eros was het hulpje (volgens sommigen de zoon) van Aphrodite, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid.
Mars is de vader van Cupido. Hij is de god van de oorlog. Als de Romeinen oorlog voerden beden ze naar Mars zodat ze de strijd zouden winnen. Cupido heeft 2 soorten pijlen: een om mensen verliefd op elkaar te laten worden, en een om ze elkaar te laten haten.
Mythologische liefdesgoden. In de Griekse mythologie is Eros de zoon van Aphrodite en Ares. Hij is de god van de liefde, de seksuele begeerte en het verlangen naar schoonheid. Het Romeinse equivalent van de god is Cupido, ook wel Amor genoemd.
Zijn equivalent in de Romeinse mythologie is Cupido (ook Amor genoemd). Eros was de zoon van Aphrodite en Ares.
Hij is in de oudste tijden symbool van de vleselijke liefde waardoor het voortbestaan van mensen, dieren en planten verzekerd is. Later wordt Eros beschouwd als de zoon van Aphrodite en Hermes of van Aphrodite en Ares.
Het stelt de zonnegod Apollo voor, een Griekse god die ook door de Romeinen werd vereerd. Apollo was de zoon van Leto en oppergod Zeus en de tweelingbroer van Artemis, godin van de jacht (haar Romeinse naam was Diana).
Cupido was het hulpje, volgens sommigen zelfs de zoon, van de Romeinse godin van de liefde en de vruchtbaarheid Venus (in de Griekse mythologie bekend als Aphrodite). In sommige mythen is hij de zoon van Venus en Vulcanus, maar er zijn ook verhalen waarin hij de zoon is van Venus en haar minnaar Mars.
In de Griekse mythologie is Aphrodite de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De Romeinen noemden haar Venus. In de beeldende kunst wordt ze vaak vergezeld door haar hulpje Eros, wiens liefdespijlen onweerstaanbaar zijn. Aphrodite was de dochter van oppergod Zeus en Dione.
Peleus en Thetis hadden een zoon genaamd Achilles. Peleus moest zowel hem als zijn kleinzoon Neoptolemus overleven. Hij was ook een van de jagers van het Calydonische everzwijn, en was ook een van de Argonauten.
Eros groeide als jong kind niet goed en zijn moeder Aphrodite vroeg raad aan Themis (de godin van de wijsheid). Themis vertelde dat Eros alleen kon groeien als hij een broer of zus had, die hem ook liefde terug kon geven. Anteros (wederliefde) werd geboren en samen met hem kon Eros wel goed groeien.
Jupiter (Latijn: Iuppiter of Iupiter; in dichterlijk Nederlands vroeger ook Jupijn), is een figuur uit de Romeinse mythologie. Hij is de oppergod en god van de hemel en het onweer.
Juno was de vrouw van Jupiter en de godin van het huwelijk. Juno waakte vooral over de vrouw als moeder en als echtgenote. Juno was heel ijdel en vooral jaloers op andere vrouwen. Juno wordt meestal afgebeeld met een staf en een pauw.
Zeus kreeg met Leto de tweeling Apollo en Artemis. Bij Dione verwekte hij de godin van de liefde: Aphrodite. Uit een verhouding met zijn andere zus Demeter werd Persephone geboren. Bij Leda verwekte hij de tweeling Castor en Pollux en hun zusje Helena, die een grote rol speelde in de Trojaanse oorlog.
Willem Frederik Cupido (1766-1806)
In maart 1766 kwam Cupido naar het hof van Willem V, hij is afkomstig van de kust van Nieuw-Guinea. Op zevenjarige leeftijd werd hij waarschijnlijk geschonken aan het hof van stadhouder Willem V waar hij terecht kwam in een materiële weelde.
Volgens de verhalen ontsproten er overal spontaan bloemen zodra Aphrodite haar voeten ergens had neergezet. Op de berg Olympus was ook oppergod Zeus opgevallen hoe mooi Aphrodite was.
"Aphrodite was de Griekse Godin van de liefde en de schoonheid." Aphrodite was getrouwd met Hephaestos, maar zij was vooral de minnares van Ares.
Hera was als vrouw van Zeus ook een machtig heerseres over de lucht en de atmosfeer. Zij kon het, net zoals haar echtgenoot, laten donderen en bliksemen. Hera wordt vaak afgebeeld in haar strijd om de titel 'de mooiste godin' (het oordeel van Paris).
Er was eens een koning en een koningin. Het echtpaar had drie dochters. De oudste was knap, de tweede was nog knapper, maar de derde, de jongste – haar naam was Psyche – was wonderschoon.
Poseidon is de god van de zeeën en de wateren, maar ook van de paarden en de aardbevingen. Vandaar dat er zowel aan de kust als in het binnenland heiligdommen aan hem zijn opgedragen.
Mopsus (Grieks: Μόψος ο Κλάριος), de zoon van Apollo (of Manto en Rhacius), was een bekende profeet uit de Griekse mythologie. Hij leefde in de tempel van Apollo in Claros.
De Griekse godin Artemis - door de Romeinen Diana genoemd - was een dochter van Leto en Zeus, de oppergod. Haar tweelingbroer was Apollo. Als godin van de jacht wordt Artemis of Diana vaak afgebeeld met pijl en boog. Ze woonde in het bos, in gezelschap van haar metgezellinnen, de nimfen.
De godin Athena (bij de Romeinen Minerva) werd geboren uit het hoofd van Zeus, haar vader. Ze was de godin van de beheerst gevoerde oorlog, en daarnaast van de wijsheid en de kunst. Zij was populairder dan de strijdlustige god Ares.