Om de jas weer optimaal waterdicht te maken, moet je deze na het wassen opnieuw impregneren. Je hoeft de jas daarvoor niet eerst te drogen; klop hem even losjes uit en stop hem opnieuw in de wasmachine. Stop ook bij het impregneren niet meer dan maximaal twee kledingstukken in de wasmachine.
Door je kledij na elke derde wasbeurt te behandelen met een speciaal impregneermiddel van Nikwax of Grangers kan je het waterafstotende en ademende vermogen van de stof herstellen. De regendruppels zullen dan opnieuw zichtbaar van de stof 'afparelen'. Zo krijg je jouw waterdichte kledij in een-twee-drie weer als nieuw!
Je kunt in principe iedere soort waterdichte jas herstellen. Je kunt aan de slag met het waterdicht maken van je regenjas, gore tex jas, softshell jas, polyester jas of je motorjas. Ook donsjassen en wollen jassen kunnen waterdicht worden gemaakt. En voor je volgende skivakantie kun je ook je ski jas behandelen.
Maar met een waterafstotende spray of impregneermiddel kunt u uw jas waterdicht houden en er geweldig uit laten zien. Het is niet alleen gemakkelijk aan te brengen, maar het werkt ook op jassen van polyester, dons, leer en softshell materiaal.
Je wast je jas in de wasmachine, hangt deze te drogen en het duurt uren of misschien wel dagen voordat je jas droog is. Na een paar dagen kan je jas weer aan, maar na een buitje blijkt deze toch niet helemaal meer waterdicht.
- Gebruik een speciaal wasmiddel voor uw gewatteerde jas. Gebruik zeker een goed wasmiddel voor uw donsjas indien de jas met echte veren en dons is gevuld. - Gebruik een tennisbal bij het wassen, dit klopt de inhoud van de jas op, waardoor de jas zijn vorm behoudt en het dons of de vulling volume blijft houden.
Start de wasmachine en voeg na ongeveer 15 seconden 100 ml product voor elke kilo textiel aan het stromende water toe via het zeepbakje. (Het product niet in een wasbol gebruiken.) Het wasprogramma geheel afwerken. De werking van dit product wordt versterkt door warmte.
Een goede basis voor een verbouwing of renovatie. Een houten vloer kun je uitstekend waterdicht maken met polyester. Polyester trekt niet in het hout, maar vormt een waterdichte laag op het hout die bescherming biedt tegen vocht. De polyester laag is een prima basis voor de verdere aanleg of verbouwing van je badkamer.
Polyester is van nature waterbestendig, en wanneer de polyester garen worden gecoat met vinyl of PVC en ze dan worden samengeweven, wordt de waterbestendigheid alleen maar groter. De coating op elke garenstreng in de stof beschermt het polyester en zorgt ervoor dat het water niet doordringt in de vezels.
Odicoat is een gel coating die je stof waterafstotend tot waterdicht maakt. Je kan het gebruiken op katoen of canvas. Voor stof met veel textuur zoals (rib)fluweel of suède is het niet geschikt.
Wanneer dons echter nat wordt, gaan al die haartjes aan elkaar klitten en heb je alleen nog maar een klein bolletje met zeer slechte thermische capaciteiten.Je jas is zijn 'loft' verloren. Een volledig doorweekte donsjas zal nog maar een 10 procent van zijn oorspronkelijke warmte blijven behouden.
Jassen van polyester zijn wind- en waterdicht. Dat heeft vooral te maken met de coating. Waterdruppels blijven niet op het materiaal vastzitten. Een polyester jas heeft meestal lassen en tapes.
Waterafstotende stoffen hebben de eigenschap om water van het oppervlak te laten lopen zonder het te absorberen. Waterdichte stoffen hebben de eigenschap om te voorkomen dat water in het product dringt. Hoe meer het water van het oppervlak afloopt zonder in de stof te dringen, hoe meer deze waterdicht is.
Een kledingstuk dat bestand is tegen de druk van een waterkolom van 1,3 meter (ofwel 1300 mm) wordt als waterdicht beschouwd (volgens de ISO 811-norm). Let wel op, want een jas met een waterdichte stof van 2000 mm schmerber zal je wel beschermen tegen de regen, maar misschien niet tegen buien of onweer.
Impregneer je skikledij
Na een grondige reiniging, maak je je kleding opnieuw waterafstotend met impregneermiddel op het impregneerprogramma. Heeft jouw wasmachine geen impregneerprogramma? Dan kan je het impregneermiddel ook in het bakje van de wasverzachter doseren tijdens een gewoon wasprogramma.
Een ademende jas is microporeus of hydrofiel. Bij een microporeuze jas zitten er minuscule gaatjes in de stof. Ze zijn te klein om de regen door te laten en groot genoeg om zweet af te voeren. Bij een hydrofiele laag worden alleen moleculen doorgelaten.
Kledingstukken met een hoog percentage polyester zijn niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Pure polyester neemt namelijk geen vocht op en kan dus zweterig gaan aanvoelen. Daarnaast ontstaat er bij een hoog percentage polyester elektrificatie. Je kleding gaat er dus van knetteren.
Waterafstotende kleding houdt minder water tegen dan waterdicht materiaal. Hierbij blijven de druppels water op het oppervlak van de kleding liggen. Waterafstotend materiaal is vooral bedoeld voor lichte regenbuien of voor de sneeuw. Het water zal dan niet door het materiaal heenkomen.
Materialen als polyester en nylon zijn dus van nature beter bestand tegen water dan katoen, alleen al vanwege de samenstelling van het weefsel. Maar een waterafstotend jack is slechts bestand tegen zoveel regen. Een waterdicht materiaal daarentegen biedt een volledige barrière tegen water.
Maak wasbare kleding water-, sneeuw-, vuil- en vetafstotend met Kruidvat Waterproof Waterdicht Lotion. De lotion is reukloos en kleurloos. De Kruidvat Waterproof Waterdichtlotion is geurloos en kleurloos. De lotion is voldoende voor ongeveer 2,5 kilo droog textiel.
Daarnaast is het belangrijk om een winterjas op een lage temperatuur te wassen om te voorkomen dat het materiaal van de jas wordt aangetast, bijvoorbeeld 30 graden. Voor een gewatteerde jas of donsjas is een wolwasprogramma het meest geschikt met als maximum temperatuur 40 graden.
Kimband voor een waterdichte inloopdouche
De hoeken en naden in de inloopdouche, zoals bij een overgang tussen de vloer en een muur, zijn dus waterdicht te maken door kimband te gebruiken. Kimband is een vezelachtige soort tape. Het wordt ook wel fliesband genoemd. U verwerkt het met een kleverige pasta.
In de regel kun je je regenjack gerust in de wasmachine wassen. Kies daarvoor zoveel mogelijk een programma zonder centrifugeergang of een programma met kort centrifugeren op weinig toeren. Kijk daarvoor in geval van twijfel altijd eerst op het ingenaaide wasetiket met de wasvoorschriften.