Kijk de gast aan en spreek duidelijk.Ondersteun zinnen zo mogelijk met gebaren. Veel slechthorenden en doven hebben een aparte manier van spreken. Vraag gerust om herhaling als je de klant niet verstaat en/of begrijpt.
Verwelkom uw gasten dan ook zoals u een goede vriend zou verwelkomen: warm, vriendelijk en met een glimlach. Laat hen merken dat u blij bent dat ze bij u op bezoek komen. Een beleefde begroeting op de juiste toon is een must! Maar woorden zijn niet de enige manier waarop u met uw gasten communiceert.
BLIJF BELEEFD. Volgens de etiquette moet je met een oogopslag of een blik de ober zijn aandacht trekken. Wuiven of je hand opsteken kan ook nog wel, maar doe het beleefd. Een ober aanraken, aan de arm of de elleboog wanneer hij passeert is not done.
Een kelner, ober of bedieningsmedewerk(st)er (een vrouwelijke kelner noemt men serveerster of kelnerin) is iemand die dranken en maaltijden serveert in een horecagelegenheid.
Zeg nooit “ik weet het niet”.Als je het antwoord niet weet, zeg dan “ik ga het even navragen”. Ruim nooit een bord af zonder het eerst aan de gast te vragen. Als je gast zelf vraagt het bord weg te nemen en het is nog bijna vol, dan kun je eventueel vragen of het wel gesmaakt heeft.
werken geeft me de kans om een onderdeel te zijn van de maatschappij (er bij te horen) werken geeft me de kans om mezelf te ontwikkelen. werken geeft me een prettig gevoel. werken geeft me het gevoel, dat ik me nuttig maak, een bijdrage lever.
Het uitserveren van borden en glazen gaat altijd vanaf de rechterkant van de gast. Bij het uitserveren van drankjes serveer je altijd het drankje met het logo naar de gast toe en de borden altijd met het gerecht netjes in het midden.
Garçon (jongen) is een verouderde uitdrukking die gebruikt werd om een ober te roepen. Tegenwoordig gebruiken we de woorden Monsieur, Madame of Mademoiselle.
1) Afdeling in een warenhuis 2) Bedrijf 3) Bistro 4) Café 5) Deel van een hotel 6) Eetcafé 7) Eetgelegenheid 8) Eethuis 9) Eethuisje 10) Eetplaats 11) Eettent 12) Eetza...
In de meeste zaken dragen de obers volledig zwarte, gesloten schoenen. Let erop dat er niet te veel tierlantijntjes aan hangen en dat je er goed en lang op kunt lopen.
Wil je laten weten dat je uitgegeten bent? Plaats je mes en vork samen in het midden – op vier uur – van het bord.De scherpe kant van het mes wijst altijd naar binnen richting de vork.
Goedemorgen - Goedemiddag, Goedenavond, Goedenacht - Formele begroeting afhankelijk van tijdstip. Goedendag, Goeiendag of Gedag - Een algemene begroeting met een middeleeuws verleden toen zij voluit luidde: God geve u een goede dag! Met 'goede dag' werd 'geluk' bedoeld.
Jongere personen groeten ouderen het eerst op straat.Lager geplaatsten groeten hun chefs, werkgevers e.a. hooger geplaatsten het eerst. (Dit geldt ook voor vrouwelijke kantoor- en fabriekspersoneel e.d.).
Een grand café heeft dus doorgaans meer stijl dan een gewoon café. Bovendien is een grand café meer overdag en een café meer voor de avonden en nachten. Oftewel: bij een grand café drink je een koffie, eet je een taartje en lunch en 's avonds ga je voor de afzakker naar een café.
Andere termen voor bistro zijn: petit restaurant, eetcafé of – in België – een taverne.
Zoals een generaal het hoofd van het leger is, is een chef-kok het hoofd van de restaurantkeuken. Volgens het systeem van de keukenbrigade is de chef de cuisine onderbevelhebber van de chef-kok. Soms hebben restaurants echter een chef-kok óf een chef de cuisine in plaats van beide functies.
Bij mannelijke woorden is het 'le' (de/het) of 'un' (een) en bij vrouwelijke woorden is het 'la' (de/het) of 'une' (een). Le en la worden l' wanneer het voor een zelfstandig naamwoord komt die met een klinker of een stille h begint, zoals l'hotel (= het hotel). In het meervoud wordt altijd 'les' gebruikt.
8 antwoorden
Un zeg je als het een mannelijk woord is, une bij vrouwelijk. Als het lidwoord voor het woord 'le' is, is het woord mannelijk, en is het 'la' dan is het vrouwelijk (maar dit wist je waarschijnlijk al).
ober/kelner – De twee woorden zijn van Duitse oorsprong: der Kellner / der Ober. Ober is een verkorting van Oberkellner, dus: chefkelner.
Het afruimen van de borden geschiedt aan de rechterzijde van de gast. Hoe zet men een tafel a blanc?
Werk met het bestek van buiten naar binnen: het bestek dat je eerst nodig hebt ligt aan de buitenkant. De vorken liggen aan de linkerkant, messen en lepels aan de rechterkant. Zorg dat de snijzijde van het mes naar binnen wijst. Het bestek voor het nagerecht ligt altijd horizontaal boven het bord.