Broccoli oogst je op dezelfde manier als de bloemkool, maar je moet wel het moment van oogsten goed in de gaten houden. Broccoli is het lekkerste als ze een mooie donkergroene kleur hebben. Wanneer de broccoli lichter wordt moet je hem direct oogsten. Hoe lichter de broccoli wordt, hoe minder smaak hij krijgt.
Oogsten. De oogst van broccoli vindt plaats van juli tot en met oktober en luistert erg nauw. Net voordat de bloemknopjes opengaan is het juiste moment om de bloemknoppen af te snijden. Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn.
De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.
Broccoli heeft altijd een mooie groene kleur. Een broccoli die al wat langer ligt, kan wat geel-bruine uiteindes krijgen. Je kunt de broccoli nog wel eten. Wil je snel en simpel zien of je broccoli wel echt vers is voordat er bruine plekjes ontstaan, kijk dan simpelweg aan de onderkant van de broccoli.
Broccoli heeft veel voeding nodig (want ze maakt grote planten, volwassen broccoliplanten kunnen wel 50 centimeter hoog en 40 centimeter breed worden).
In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 broccoli planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Heeft broccoli veel water nodig? Broccoli verdampt via de bladeren heel wat water.Daarom is het belangrijk om de groente regelmatig water te geven. Op warme dagen kan het zelfs nodig zijn om dagelijks te begieten.
Broccoli schiet sneller door bij warm weer en veel regen . Voorkomen : de hoofdstengel tijdig oogsten. Of later in het seizoen pas beginnen met zaaien ( in juli), dan schiet hij minder snel door en heb je tot laat in de herfst (grotere )broccoli . Tip : goed mesten met niet teveel stikstof.
Plant de jonge plantjes uit op 35cm tussen de plant in de rij en 60 cm tussen de rijen. Meer ruimte tussen de planten zorgt voor grotere kroppen in het midden. broccoli houdt van volle zon. Kies een tuinplaats met dagelijks minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht.
Het oogsten moet op het juiste tijdstip gebeuren, omdat bij te laat oogsten de broccoli kan doorschieten. Oogst eerst de hoofdstronk en na 2-3 weken kunnen ook de zijstronkjes worden geoogst. Broccoli kan een paar dagen in de groente la van de koelkast worden bewaard.
Veel mensen eten alleen de bloemknoppen, maar ook de steel en bladeren kun je eten. Broccoli bevat minstens evenveel vitamine C als het bekende vitaminebommetje, de kiwi. Met 200 gram broccoli krijg je zelfs ruim 2 keer de aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag binnen!
Bloeiende broccoli ziet er een beetje anders uit op je bord maar smaakt nog heel goed. De bloemen van de courgette zijn een echte delicatesse. Je kan ze in stukjes door de sla doen, met een deeg-beslagje frituren, vullen met een lekker prutje of roerbakken.
De planten zijn winterhard tot ongeveer -12 graden Celsius en hebben daarom in koude winters mogelijk een beschut plekje nodig. Eind winter, begin voorjaar beginnen duiven vaak erg geïnteresseerd te raken in je overwinterde broccoli en kan het nodig zijn om er netten overheen te spannen.
Zomer broccoli is meerjarig en al in het jaar van zaaien geoogst.
Ze is een kruisbestuiver en kruist met bloemkool, maar ook met nog wat andere koolsoorten.
Veel studies die het verband tussen broccoli en gezondheid onderzoeken bij mensen zijn observatiestudies. Zulke studies tonen inderdaad aan dat een hoge broccoli-consumptie samengaat met een lager risico op verschillende vormen van kanker. Maar mensen die veel broccoli eten, leven in het algemeen ook gezonder.
Als je kijkt naar wat er allemaal aan voedingsstoffen in broccoli zit, kom je er eigenlijk niet onderuit: je zou 'm elke dag moeten eten. Uit 1 cup broccoli (dat is ongeveer 90 gram) haal je: 20 calorieën. 3.6 gram koolhydraten.
Broccoli
Echt niet slecht voor je. Maar broccoli kan wel zorgen voor een opgeblazen gevoel. Gelukkig is dit weer te bestrijden met: banaan, avocado, komkommer, asperges, yoghurt en meloen.
Broccoli kun je ook invriezen
Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
Broccoli invriezen
Dat doe je door de broccoli een tweetal minuten onder te dompelen in kokend water. Verdeel de broccoli vooraf in aparte stronken. Na het blancheren spoel je de broccoli af onder koud water. Laat uitlekken en dan is de broccoli klaar om in te vriezen.
Eén mogelijke oorzaak is blootstelling aan te veel warmte of licht, waardoor de 'chlorofylpigmenten' in de broccoli afbreken en de groene kleur verdwijnt. de verkeerde manier van bewaren kunnen ook leiden tot de gele verkleuring. Laatste mogelijkheid is dat de bloemetjes van de broccoli uitkomen.
Veel mensen snijden de broccoliroosjes van de stam en gooien de stam vervolgens weg. Zonde! De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling.
Wacht je te lang met oogsten dan zullen de bloemknoppen gaan bloeien. Als je de eerst gevormde, centrale broccoli oogst (het zogenaamde hoofdscherm), zullen er vervolgens zijknoppen zijn die uitlopen. Hier ontstaan kleinere bloemschermen; een soort kleine broccoli roosjes.
Broccoli in volle grond kun je om de drie weken bemesten met koemestkorrels of compost.